dolenjska

Prihodnost Ceroda 2 še neznanka, Turku več kot 28 tisočakov odškodnine

24.3.2015 | 09:20 | B. B.

Foto: B. B., arhiv DL

Foto: B. B., arhiv DL

Novo mesto - Konec januarja je novomeška občina začasno prekinila dela pri 27 milijonov evrov vrednem projektu Cerod 2. Za to so se na občini odločili, ker se čas za črpanje sredstev EU in države v višini 22 milijonov evrov izteče konec tega leta, Cerod 2 pa je še vedno brez okoljskega in gradbenega dovoljenja, tako da gradnja sploh še ni stekla.

Novomeška občina ima zdaj v skladu z zakonodajo časa še do konca aprila, da se odloči, ali projekt znova zažene ali ga povsem ustavi. Svet županov, ki bo o tem sprejel končno odločitev, naj bi se sestal v kratkem. Če bodo Cerod 2 dokončno zaustavili, bi občine partnerice izgubile pravico do črpanja evropskih sredstev, izvajalec pa bi se lahko odločil še za odškodninsko tožbo.

Izvajalec del, konzorcij Helector-Riko, je doslej izvedel večino del, povezanih s pripravo dokumentacije za gradnjo. Ta del pogodbe je vreden približno dva milijona evrov. Nekaj tega je občina že plačala, znaten del pa še ne, saj izvajalec še ni izpolnil pogodbene obveznosti pridobitve gradbenega dovoljenja.

Kot poroča današnje Delo, konzorcij Helector-Riko neplačanih 700.000 evrov zdaj terja po sodni poti. Delo še navaja, da je nekdanji direktor Ceroda Alojz Turk zapustil podjetje, ki mu bo do 5. maja izplačalo še nekaj več kot 28.000 evrov bruto odpravnine.

‹ nazaj

Komentarji (12)

24.3.2015 5 (5) (0)Oceniskery 
KATASTROFA!!!!!
24.3.2015 3 (3) (0)OceniGoga 
temu bi se reklo PO NAŠE. tipično slovensko. država je v riti...javna podjetja pa izplačujejo bogate nagrade.
24.3.2015–2 (0) (2)OceniJan 
Pa sploh preberete kaj piše, preden pišeta neumnosti? Mislim thefuck no. Kakšna nagrada? Gre za odpravnino. Raje se vprašajte, kdo mu je v podpis ponudil takšno pogodbo. Saj veste kako so si v prejšnjem mandatu strankarsko podelili stolčke. SD gasilci, SLS cerod, drugemu komunala, tretjemu knjižnica... Veliko dražje bi bilo če mu tega kar je v pogodbi ne bi plačali in da bi tožil.
24.3.2015 2 (2) (0)Oceniogroženi 
Helektor-Riko naj odškodnino plača tisti, ki jo je podpisal, ne da bi prej uredil zadeve še okoli Ceroda 1. Če je bivši direktor in občine mislile, da bodo prebivalce okoli Ceroda preprosto zastrupile se motijo in zato naj plačajo. Tudi prebivalci okoli deponije smo državljani republike Slovenije, ker tudi plačujemo davke . Smeti pa bi lahko za ogrožene prebivalce bile zastonj in ne enako ocenjene kot iz občin, ki ne občutijo smradu iz deponije
24.3.2015 1 (1) (0)OceniNe razumem najbolje 
Pred volitvami je bilo tooooooliko slišati o nepravilnostih v Cerodu in osebni odgovornosti direktorja. Kritiki so prišli na oblast, mjihov prvi ukrep pa je izplačilo odpravnine točno tistemu, kateremu so očitali nečednosti. Odpravnine v višini štiriletne plače trgovke. V čem je sedaj štos? Morebiti Turk ve preveč, pa se komu tresejo hlače?
25.3.2015Ocenipripomba 
Če ne razumeš najbolje, bi blo v redu, da recimo proučiš napisano. Zelo enostavno gre: izplačana mu je odpravnina po pogodbi. In še res je, neizplačilo bi bilo na koncu, verjetno še dražje. Enostavno a ne ? To je pač današnji svet in varanje politikov in njihove obljube. In sedaj bo on in njegovi, v miru užival "sadove svojega dela". Žal - za običajni narod seveda, ki mora to gledat in prenašat.
25.3.2015Ocenistane 
kar naj dobi ta denar. kolikor jaz poznam TURKA bo ta denar zagotovo razdelil tistim, ki so ga bolj potrebni kot on. nekaj bo dal pa gospodu župniku in škofu. Človek je poln krščanske usmiljenosti in miline.
25.3.2015OceniNi čisto res 
@pripomba, to kar praviš, seveda ni čisto res. Od prvotne zahteve, da se Turka ob menjavi direktorjev odpusti iz krivdnih tazlogov (s tem bi postalo izplačilo odpravnine neutemeljeno), so nekateri vtaknili glave v pesek in sprejeli odpust iz NEKRIVDNIH razlogov. Kar pomeni, da so še vse prejšnje visoko doneče besede v nič, nagrada pa se izplača. Kljub temu, da je bilo delovanje vodstva Ceroda predmet kriminalistične preiskave, katera je rezultirala v ovadbi zaradi suma zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev. Čemu torej odločitev o izplačilu bodo pa najbolje vedeli tisti, ki so jo sprejeli.
25.3.2015Ocenipripomba 
v končni fazi, je isto. Manj težav je, če mu izplačaš pa imaš kasneje mir, kot pa če se eventualno preganjaš po sodiščih, izgubljaš živce in energijo. Kaj praviš ? A misliš, da ti, ki bi morali izvest to kar navajaš, ne mislijo tako ?
25.3.2015 1 (1) (0)OceniNi čisto res 
1.Lahko da mislijo tako. 2.Lahko da imajo maslo na glavi in jih je strah. 3.Karkoli od tega je že res, mi je tumač bedno da predvolilno kampanjo baziraš na "izkoreninjanju gospodarskega kriminala", potem pa ko je treba kaj ukreniti, mirno pogledaš vstran in se delaš kot da se je štetje časa začelo šele pred tremi meseci. Osebno sem zelo razočaran da se je še enkrat pokazalo, kako postanejo v trenutku ko pridejo na oblast, vsi enaki. Vsi kar ne enkrat nič ne morejo in kar na enkrat je vse kar je bilo do včeraj narobe, prav.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava