novice

Agencija kmete poziva k oddaji zbirnih vlog

24.3.2015 | 17:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja poziva vse nosilce kmetijskih gospodarstev, ki še niso oddali zbirne vloge, da to storijo čim prej. Kmetje, ki letos ne bodo oddali zbirne vloge, bodo namreč ostali brez plačilnih pravic in ne bodo mogli uveljavljati neposrednih plačil vse do vključno leta 2020, so danes sporočili iz agencije.

Letošnja kampanja oddaje zbirnih vlog poteka od 2. marca do 6. maja, v zamudnem roku pa bo vloge mogoče oddati do 1. junija, so ob tem spomnili na agenciji.

Tistim, ki bodo vlogo oddali po roku, torej po 6. maju, se bo vrednost zahtevkov za plačilne pravice znižala za tri odstotke za vsak delovni dan zamude, potem ko je bil odbitek prej enoodstoten. Vrednost ostalih zahtevkov se bo, tako kot doslej, znižala za en odstotek.

Do ponedeljka je bilo na agencijo oddanih 15.400 zbirnih vlog, kar predstavlja dobro četrtino predvidenega števila vseh vlog.

"Pravočasna oddaja zbirnih vlog je letos še posebej pomembna zaradi nove dodelitve plačilnih pravic, ki bodo veljale za celotno obdobje 2015-2020," so poudarili na agenciji.

Kmetje morajo tako oddati vlogo za dodelitev plačilnih pravic v letu 2015 (t. i. prva dodelitev) ali vlogo za dodelitev plačilnih pravic iz nacionalne rezerve. Hkrati morajo oddati tudi vlogo za aktiviranje in izplačilo plačilnih pravic, ki bodo dodeljene.

Od leta 2016 bo dodelitev plačilnih pravic možna le iz nacionalne rezerve, v skladu s pogoji, ki veljajo za nacionalno rezervo.

Čimprejšnja oddaja zbirne vloge je za vlagatelje pomembna tudi zato, da jih bo agencija lahko pravočasno obvestila o ocenjenih zneskih neposrednih plačil, na osnovi katerih se bodo odločali o smiselnosti vstopa v shemo za male kmete. Skrajni rok za potrditev odločitve o vstopu kmetijskega gospodarstva v shemo za male kmete je 15. oktober.

Vlagatelji, ki bodo vstopili v ukrep kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil in/ali ukrep ekološko kmetovanje, morajo pred oddajo zbirne vloge s kmetijskim svetovalcem pripraviti še program aktivnosti, ki mora biti letos izdelan najkasneje na dan oddaje zbirne vloge.

"Če vlagatelji za izpolnjevanje zbirne vloge potrebujejo pomoč javne službe za kmetijsko svetovanje, naj se s svetovalci čim prej dogovorijo za termin elektronskega vnosa," so še opozorili na agenciji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava