Ekskurzija v Strasbourg po "poslansko"

26.3.2015 | 12:45

Ekskurzija v Strasbourg po "poslansko"
Ekskurzija v Strasbourg po "poslansko"
Ekskurzija v Strasbourg po "poslansko"
Strasbourg Evroscola 3. - 6. 3. 2015

Strasbourg Evroscola 3. - 6. 3. 2015

Brežice, Strasbourg - Dijaki 2. c razreda Gimnazije Brežice smo bili vse do 3. marca nestrpni, navdušeni, veliko smo pričakovali in imeli cmok v grlu. Ampak naj vam povem, da vzrok za to zagotovo ni bil test iz matematike. V torek, 3. marca, smo se namreč odpravili v Strasbourg, kjer smo si v nadaljnjih treh dneh nabrali tono spominov, izkušenj ter življenjskega znanja.

V ponedeljek, 8. decembra 2014, je na Gimnaziji Brežice potekal izbor za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrošola. Gre za to, da se zbere več razredov iz različnih šol in med seboj tekmujejo v znanju o Evropski uniji. Naš razred je s trdim delom zmagal, zato smo za nagrado odšli v Evropski parlament v Strasbourg in se preizkusili v vlogi evropskih poslancev. Ampak to seveda ni vse, v Evropski parlament je bilo povabljenih še veliko drugih šol iz držav Evropske unije. Od decembra pa vse do začetka marca smo se po različnih skupinah pripravljali na skupno debato in predstavitev naše šole in države.

Čas je tiktakal, minili so zimski meseci in v torek je končno napočil čas, da odrinemo iz Brežic v Francijo. Po dolgih 12 urah vožnje, ki so presenetljivo minile hitreje kakor zadnje ure pred šolskim glavnim odmorom, smo prispeli v Francijo. Ker smo bili v parlament povabljeni v četrtek, smo se lahko v sredo "igrali" popotnike, vzeli zemljevid v roke in s spremljevalnima učiteljema, geografom prof. Boštjanom Špilerjem in našo profesorico zgodovine Natašo Šekoranjo Špiler, odkrivali zgodovino, vreme in znamenitosti prelepega mesta Strasbourg.

Izstopajoča stavba je katedrala Notre Dame de Strasbourg, ki je vse do leta 1874 veljala za najvišjo stavbo na svetu. Premagali smo goro stopnic in zdelo se nam je, kot da se ne bodo končale in so neskončne, a ko smo prišli do vrha, je bil razgled res veličasten. Videli smo celo mesto z okolico. Prava paša za oči! Kasneje smo se še malo sprehajali po starem mestnem jedru in se nastanili v hotelu. Zvečer so potekale še zadnje priprave na naslednji dan, dan v Evropskem parlamentu.

Naspali smo se in se zbudili čili in veseli ter se že zgodaj zjutraj odpravili v parlament. Lepo so nas sprejeli, pogostili z zajtrkom, kasneje pa smo se zbrali v veliki dvorani, kjer potekajo razprave o Evropski uniji. Dijaki, 653 nas je bilo iz 23 držav, smo bili kot eno, debatirali smo o različnih temah, poskušali smo usklajevati mnenja o zaposlovanju mladih, obnovljivih virih energije, letu 2015 ‒ evropskem letu trajnostnega razvoja, prihodnosti Evrope in priseljevanju. Teme so bile aktualne in s tem še zanimivejše. Ves dan smo se preizkušali v vlogi evropskih poslancev, izvedeli smo ogromno stvari o Evropski uniji, najbolj zagreti so se preizkusili v igri Eurogame. Dan je minil, kot bi mignil, bila je res edinstvena izkušnja, ki bi jo z veseljem vsi ponovili. V veliki razpravljalnici smo spoznali dijake iz drugih držav, to pa je bila le še pika na i. Nekaj poslancev Evropskega parlamenta nam je povedalo, da bi se več ljudi moralo zavedati, kaj vse Evropska unija pomeni in prinaša. Pomeni združenost in več osebne svobode. Tega bi se morali zavedati predvsem mi, mladi, in biti bolj navdušeni nad evropskimi idejami ter skrbeti za prihodnost naše celine.

V petek pa je napočil čas za odhod. Potrti zaradi odhoda in dolge vožnje domov ter malce nespočiti smo se odpravili na avtobus, ampak še prej nas je čakal postanek v Salzburgu. Po nekaj urah vožnje in dveh mejah, nemški in avstrijski, smo prispeli do prelepega Salzburga. Ogledali smo si cerkev, glavno ulico, Mozartovo rojstno hišo in si še bolj razširili svoje znanje. Seveda pa je bil obisk Mozartovega mesta zapečaten z nakupom pravih Mozartovih kroglic. Proti večeru pa je bil res (na našo žalost) čas, da prestopimo še slovensko mejo. Vrnili smo se okoli polnoči.

Naj povem, da smo dijaki 2. c neizmerno hvaležni, da smo imeli možnost obiskati Francijo in Evropski parlament, saj se nam bo ta strokovna ekskurzija res vtisnila v spomin. Kot razred smo se še bolj povezali, videli in izkusili delo evropskih poslancev, v živo smo si ogledali veliko znamenitosti ter poizkusili jedi, ki jih v Sloveniji nismo vajeni. Za ta kratki izlet lahko vsi potrdimo, da je bil eden izmed lepših in boljših. Mislim, da je biti povezan kot eno, širiti si obzorja zunaj štirih sten učilnic, več, kakor si lahko želimo.

Kratko in jedrnato: nepozabno.

Eva Cvelbar, 2. c, Gimnazija Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava