27.3.2015 | 10:10 | M. Ž.
Novo mesto - Na včerajšnjem devetem regijskem tekmovanju v letošnji četrti sezoni priljubljenega kuharskega tekmovanja za mlade Kuhnapato so osnovnošolci sedmih skupin iz Novega mesta, Rake in Škocjana svoje veliko kulinarično znanje pokazali v Centru biotehnike in turizma Grm v Novem mestu. Pripravljene jedi morajo biti iz lokalnih sestavin in povezane z lokalno tradicijo.
Štiričlanska komisija, ki jo so sestavljali Borut Jakše iz tradicionalne gostilne Jakše iz Novega mesta, Ivica Križ, etnologinja iz Dolenjskega muzeja Novo mesto, Drago Košak iz novomeškega Zavoda za turizem in Tatjana Ravnih, učiteljica s Centra biotehnike in turizma Grm, je v finale, ki bo 15. aprila v gostilni Dvor Jezeršek, izbrala skupino Raški č'bularji iz osnovne šole Raka, ki je pripravila prsno zelje s krompirjem in ocvirki, potanc z namazom raške čebule in pito iz prosene kaše z jabolki, ter skupino Rokenrol kuhalnice iz osnovne šole Frana Metelka Škocjan, ki se je predstavila z ajdovo pito s slivami, pletenico in pastirskim sirom s kumino. Poleg omenjenih so kuhalnice vrteli še Č'belarji iz osnovne šole Raka ter štiri ekipe iz novomeške osnovne šole Drska – Krompirjevke, Slastne 4, Klobasice in Buhteljni.
»Če smo se spraševali, ali je sploh še možno izbezati kako jed, ki je bila tipična ali tradicionalna za posamezno mesto ali vas in označevala del kulturnega življenja naših prednikov, ki se v štirih letih še ni pojavila na jedilniku, smo vnovič dobili potrditev, da je otrokom mar, da svojo pomembno nalogo jemljejo z vso resnostjo in preko medgeneracijske komunikacije izbrskajo najokusnejše podrobnosti svojih (pra)babic s popolnim sočutjem do lokalno pridelanih sestavin. Izjemen je bil nabor jedi, tudi takih, ki si bi jih želeli imeti za šolsko malico, pa vseeno povezanih s tradicijo in sestavinami od bližnjih kmetov ali pridelanimi na domači njivi, celo takih z geografskim poreklom, kot je denimo raška čebula,« je po tekmovanju sporočila vodja projekta Anka Peljhan.
Mladi kuharski mojstri pripravljajo jedi v treh kategorijah - lokalna avtohtona jed, žitni in hladni prigrizek. Do finala se bosta odvili še dve regijski tekmovanji, in sicer za Vipavsko dolino in Goriška Brda ter Slovensko Istro.
Galerija (49)
Slika 1: Osnovnošolski kuharji so z izborom jedi in pripravo navdušili ocenjevalno komisijo. (Foto: M. Ž.)
Slika 2: FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale
Slika 3: FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale
Slika 4: FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale
1/49: kuharji01
2/49: kuharji03
3/49: kuharji04
4/49: kuharji06
5/49: kuharji08
6/49: kuharji09
7/49: kuharji10
8/49: kuharji11
9/49: kuharji12
10/49: kuharji13
11/49: kuharji14
12/49: kuharji16
13/49: kuharji17
14/49: kuharji18
15/49: kuharji19
16/49: kuharji20
17/49: kuharji22
18/49: kuharji23
19/49: kuharji24
20/49: kuharji25
21/49: kuharji26
22/49: kuharji27
23/49: kuharji30
24/49: kuharji31
25/49: kuharji32
26/49: kuharji35
27/49: kuharji36
28/49: kuharji37
29/49: kuharji38
30/49: kuharji39
31/49: kuharji40
32/49: kuharji41
33/49: kuharji42
34/49: kuharji44
35/49: kuharji45
36/49: kuharji46
37/49: kuharji48
38/49: kuharji50
39/49: kuharji51
40/49: kuharji52
41/49: kuharji53
42/49: kuharji54
43/49: kuharji55
44/49: kuharji56
45/49: kuharji57
46/49: kuharji58
47/49: kuharji59
48/49: kuharji60
49/49: kuharji61
Povezane objave