dolenjska

FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale

27.3.2015 | 10:10 | M. Ž.

Osnovnošolski kuharji so z izborom jedi in pripravo navdušili ocenjevalno komisijo. (Foto: M. Ž.)

Osnovnošolski kuharji so z izborom jedi in pripravo navdušili ocenjevalno komisijo. (Foto: M. Ž.)

FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale
FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale
FOTO: Raški č'bularji in Rokenrol kuhalnice v finale

Novo mesto - Na včerajšnjem devetem regijskem tekmovanju v letošnji četrti sezoni priljubljenega kuharskega tekmovanja za mlade Kuhnapato so osnovnošolci sedmih skupin iz Novega mesta, Rake in Škocjana svoje veliko kulinarično znanje pokazali v Centru biotehnike in turizma Grm v Novem mestu. Pripravljene jedi morajo biti iz lokalnih sestavin in povezane z lokalno tradicijo.

Štiričlanska komisija, ki jo so sestavljali Borut Jakše iz tradicionalne gostilne Jakše iz Novega mesta, Ivica Križ, etnologinja iz Dolenjskega muzeja Novo mesto, Drago Košak iz novomeškega Zavoda za turizem in Tatjana Ravnih, učiteljica s Centra biotehnike in turizma Grm, je v finale, ki bo 15. aprila v gostilni Dvor Jezeršek, izbrala skupino Raški č'bularji iz osnovne šole Raka, ki je pripravila prsno zelje s krompirjem in ocvirki, potanc z namazom raške čebule in pito iz prosene kaše z jabolki, ter skupino Rokenrol kuhalnice iz osnovne šole Frana Metelka Škocjan, ki se je predstavila z ajdovo pito s slivami, pletenico in pastirskim sirom s kumino. Poleg omenjenih so kuhalnice vrteli še Č'belarji iz osnovne šole Raka ter štiri ekipe iz novomeške osnovne šole Drska – Krompirjevke, Slastne 4, Klobasice in Buhteljni.

»Če smo se spraševali, ali je sploh še možno izbezati kako jed, ki je bila tipična ali tradicionalna za posamezno mesto ali vas in označevala del kulturnega življenja naših prednikov, ki se v štirih letih še ni pojavila na jedilniku, smo vnovič dobili potrditev, da je otrokom mar, da svojo pomembno nalogo jemljejo z vso resnostjo in preko medgeneracijske komunikacije izbrskajo najokusnejše podrobnosti svojih (pra)babic s popolnim sočutjem do lokalno pridelanih sestavin. Izjemen je bil nabor jedi, tudi takih, ki si bi jih želeli imeti za šolsko malico, pa vseeno povezanih s tradicijo in sestavinami od bližnjih kmetov ali pridelanimi na domači njivi, celo takih z geografskim poreklom, kot je denimo raška čebula,« je po tekmovanju sporočila vodja projekta Anka Peljhan.

Mladi kuharski mojstri pripravljajo jedi v treh kategorijah - lokalna avtohtona jed, žitni in hladni prigrizek. Do finala se bosta odvili še dve regijski tekmovanji, in sicer za Vipavsko dolino in Goriška Brda ter Slovensko Istro.

‹ nazaj

Galerija (49)

kuharji01
kuharji03
kuharji04
kuharji06
kuharji08
kuharji09
kuharji10
kuharji11
kuharji12
kuharji13
kuharji14
kuharji16
kuharji17
kuharji18
kuharji19
kuharji20
kuharji22
kuharji23
kuharji24
kuharji25
kuharji26
kuharji27
kuharji30
kuharji31
kuharji32
kuharji35
kuharji36
kuharji37
kuharji38
kuharji39
kuharji40
kuharji41
kuharji42
kuharji44
kuharji45
kuharji46
kuharji48
kuharji50
kuharji51
kuharji52
kuharji53
kuharji54
kuharji55
kuharji56
kuharji57
kuharji58
kuharji59
kuharji60
kuharji61

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava