dolenjska

FOTO: Izdelovali so prave dolenjske pušlje

29.3.2015 | 13:35 | J. S.

Trebanjska kmečka in rokodelska tržnica je bila včeraj v znamenju cvetne sobote. (Foto: J. S.)

Trebanjska kmečka in rokodelska tržnica je bila včeraj v znamenju cvetne sobote. (Foto: J. S.)

Tukajšnji birmanci so izdelovali prave dolenjske pušlje.

Tukajšnji birmanci so izdelovali prave dolenjske pušlje.

Trebnje - Na trebanjski kmečki in rokodelski tržnici, ki jo pripravlja Društvo za razvoj občine Trebnje (Drot), so včeraj poleg pestre ponudbe domačih dobrot obujali bogato dolenjsko izročilo, stare običaje, polne simbolike. Na cvetno soboto so namreč izdelovali butare oz. prave dolenjske pušlje.

Pod budnim očesom mojstrov so pušlje izdelovali trebanjski birmanci. »Tako je že pred 50 leti delal moj oče,« je dejal Lojze Rogelj. »Les je za v peč proti hudi uri. Kar je zelenja, ga dobi v hlev živina. Glavo pušlja pa smo vedno dali v kot za boga, da je bil blagoslov za vse leto.«

Na Dolenjskem je sicer običaj, da mora imeti žegen triintrideset enoletnih leskovih šib v spomin na Jezusovih 33 let bivanja na zemlji. Bel trak, s katerim se povežejo paličice in drugo zelenje, simbolizira vezi, s katerimi je bil Jezus povezan. Na vrhu mora biti še križ – znamenje odrešenja.

Včeraj so v Trebnjem pripravljali tudi dolenjske križce iz oljčnih listkov, ki nastanejo tako, da vsak list preluknjajo in skozi režo vtaknejo drug oljčni list, nameti pa se jih tja, kjer si želijo še posebnega blagoslova - nekateri ga zataknejo med vsako okno za šipo, nekateri na podstrešje, nekateri pa na vsak steber kozolca, da »kozolca veter ne podre«. 

V različnih krajih Dolenske sicer poznajo različne običaje izdelovanja pušlja.

‹ nazaj

Galerija (18)

cvetna sobota 001
cvetna sobota 002
cvetna sobota 003
cvetna sobota 004
cvetna sobota 005
cvetna sobota 006
cvetna sobota 007
cvetna sobota 008
cvetna sobota 009
cvetna sobota 010
cvetna sobota 011
cvetna sobota 012
cvetna sobota 013
cvetna sobota 014
cvetna sobota 015
cvetna sobota 016
cvetna sobota 017
cvetna sobota 018

Komentarji (7)

30.3.2015Ocenipepi 
Spet samo Drot dela? Me zanima kaj so naredili v pol leta od volitev vse ostale stranke s Kastelicem na čelu? Niti ene same samcate stvari. In tako bo še tri leta in pol. Beeeee
30.3.2015OceniTrebanc 
Kdo dela pepi-prepričaj se delali so birmanci-vprašanje je zakaj je bil zraven Drot-da je kasiral denar od prodaje?
30.3.2015Ocenitaja 
Sorry Trebanc, neumen komentar, tud če so kasiral, sej je treba tud kej vložit, važen, da so birmanci imeli kaj za delat in so preživeli prijetno dopoldne. Pa sej kje pa so pušli, butarce...zastonj, kaj jih pred cerkvijo delijo gratis.
30.3.2015 3   (3)   (0)   OceniTanja 
Tudi moja hči je delala butarce. Otroci so uživali in ves denar, ki so ga otroci zbrali v parku in včeraj pred cerkvijo bodo birmanci imeli stroške pred birmo, mislim da sveta pisma. Prav žalostno je prebirat takšne podle komentarje pod tako lepim dogodkom.
31.3.2015OceniJana 
Zelo, zelo lepo. Pohvale vsem!
31.3.2015OceniMarička 
Kapo dol, vse pohvale, tisti, ki pa fovšijo zganjate, pa se še vi kaj dobrega za krajane spomnite, saj fovšarija se lahko tudi v dobro vseh obrne...
1.4.2015OceniJaz 
Pohvale DROT! Samo še Kastelica dol vržte pa bo tudi Trebnje začelo napredovati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava