dolenjska

Razstava velikonočnih in postnih jedi

30.3.2015 | 13:00 | M. Ž.

Paša za oči in želodec.

Paša za oči in želodec.

Razstava velikonočnih in postnih jedi
Razstava velikonočnih in postnih jedi

Dolenjske Toplice - Prizadevne članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice so tako kot ponavadi zadnji konec tedna pred veliko nočjo pripravile tradicionalno, letos že 12. razstavo velikonočnih in postnih jedi, pa tudi drugih prazničnih krušnih dobrot.

Mize v avli topliškega kulturnega doma so se šibile pod različnimi dobrotami - poticami, pletenicami, različnimi kruhi, pirhi, šarklji, velikonočnim žegnom, postnimi jedmi … , na ogled pa so postavile tudi preko stoletje staro mentrgo, mizo, v kateri so nekoč predvsem na kmetijah gospodinje mesile kruh.

»Praznik velike noči je prva nedelja po pomladni polni luni in pomeni novo življenje. Je praznik veselja in upanja. Na ta največji in najstarejši krščanski praznik so se ljudje vedno dobro pripravljali. Temeljito so očistili domove in okolico, sam praznik pa je bil nekaj posebnega, nekaj svetega. S tem praznikom so povezani navade in običaji. Tudi hrana je morala biti na ta dan drugačna, s simboli praznika. Tako so se skozi čas izoblikovale nekatere jedi, ki so postale za čas velikonočnih praznikov tradicionalne. Naša razstava vam želi predstaviti jedi, ki so jih včasih pripravljali pri nas. Nekatere so se ohranjale iz leta v leto, na nekatere pa smo skoraj že pozabili,« je na sobotnem odprtju med drugim povedala Metka Zupančič.

Jedi je blagoslovil domači župnik Dušan Kožuh, nastopile so ljudske pevke Rožce, ki deluje v sklopu omenjenega društva, včeraj, na cvetno nedeljo, pa je Anica Bobnar, prejemnica najvišjega zlatega priznanja na državni razstavi pletenic v Prečni, prikazala še izdelavo pletenice.

‹ nazaj

Galerija (14)

velika noc01
velika noc02
velika noc03
velika noc04
velika noc05
velika noc06
velika noc07
velika noc08
velika noc09
velika noc10
velika noc11
velika noc13
velika noc14
velika noc15

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava