dolenjska

Ponekod težave z lastniki zemljišč

30.3.2015 | 11:00 | M. M., foto: občina Ivančna Gorica

Ponekod težave z lastniki zemljišč

Višnja Gora - Na nedavni seji sveta krajevne skupnosti Višnja Gora so predstavili projekt gradnje sekundarnega dela kanalizacije za naselje Višnja Gora. Na predstavitvi je bil tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad s sodelavci in projektantom.

Kot so sporočili iz občine, so se člani sveta KS Višnja Gora seznanili s potekom trase in s problematiko pridobivanja služnosti s strani lastnikov zemljišč. Predstavili so jim bile tudi tehnične značilnosti načrtovanega kanalizacijskega sistema. Skupna dolžina je 7000 metrov, predvideno je tudi eno črpališče, strošek izgradnje pa je ocenjen na približno dva milijona evrov.

Občina Ivančna Gorica ima za izgradnjo kanalizacije že pridobljeno gradbeno dovoljenje, trenutno pa je v pripravi razpisa za izbiro izvajalca, medtem ko je projekt za izvedbo del (PZI) v zaključni fazi. Občina predvideva, da bo izvajalca izbrala do poletja in začela z deli že jeseni. V kolikor bo gradnja tekla po načrtih, bi se zaključila v enem letu.

Omenjeni kanalizacijski sistem se bo priključil na obstoječ povezovalni kanal Višnja Gora – Ivančna Gorica, ki je bil zgrajen lani. Predvidevajo, da bodo po izgradnji sekundarnega dela kanalizacije za naselje Višnja Gora in že zgrajenega povezovalnega kanala, zagotovili odvajanje in čiščenje komunalnih voda na čistilni napravi Ivančna Gorica za najmanj 900 prebivalcev, kar pomeni več kot 95 odst. priključenih populacijskih enot (PE) v aglomeraciji.

Kot je dejal župan Strnad, bo gradnja pomembno vplivala na kvaliteto življenja v Višnji Gori, tako v času gradnje, še posebej pa po njej. Velika prednost Višnje Gore je tudi ta, da struktura tal ni tako zahtevna, kot je bila na Viru pri Stični, kjer se je gradnja uspešno zaključila v minulem letu. Na potek gradnje pa bo vsekakor vplivalo dejstvo, da večji del naselja leži na zaščitenem arheološkem območju. Po županovih besedah bo omenjena investicija ena največjih pridobitev za celotno krajevno skupnost v zadnjih letih.

‹ nazaj

Galerija (6)

vg-11
vg-12
vg-13
vg-14
vg-15
vg-16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava