dolenjska

Najboljši cviček ima spet družina Zupančič, najboljšo salamo pa Gašper Gorenc

31.3.2015 | 07:40 | L. Markelj, foto: S. Prešeren

Najboljši vinogradniki, na levi predsednik DV Šmarjeta Simon Štukelj ter županja Bernardka Krnc.

Najboljši vinogradniki, na levi predsednik DV Šmarjeta Simon Štukelj ter županja Bernardka Krnc.

Šmarješke Toplice - Društvo vinogradnikov Šmarjeta je ta konec tedna pripravilo tradicionalno, že 19. šmarješko cvičkarijo, na kateri pa niso podelili le priznanja za najboljša vina, ampak tudi za najboljše salame. V društvu namreč že vrsto let uspešno deluje tudi sekcija salamarjev, ki obenem pripravi šmarješko salamijado – ta je bila tokrat že 18.

V Termah Šmarješke Toplice so se tako zbrali najboljši vinogradniki in salamarji, ki jih je pozdravila tudi županja Bernardka Krnc. Za kulturni program so poskrbele ljudske pevke Šmarjetke, program pa je humorno povezoval Jože Novak.

Vinarji imeli zahtevno delo

Za dobro voljo so zapele Šmarjetke.

Za dobro voljo so zapele Šmarjetke.

Vina je letos ocenjevala petčlanska komisija s predsednikom Samom Hudoklinom. Pokušali in ocenjevali so 118 vzorcev, od tega 77 rdečih vin in 41 belih. Največ je bilo cvičkov – 53. Kot pravi Hudolin, je bil lanski vinski letnik zelo skromen, tako po količini kot po kakovosti pridelanega grozdja. Zato je bilo veliko odvisno od dobrega kletarjenja, oz. je še bolj kot druga leta prišlo do izraza vinogradnikov znanje in izkušnje. Nekaterim je dobro uspelo in so pridelali dobro vino. Izločenih je bilo 28,8 odstotkov vzorcev vin. Med napakami sta prevladovali bekser in oksidacija, ki sta še odpravljivi.

Najboljši cviček je tako kot lani pridelala družina Zupančič (16,20) in sicer v vinski gorici Sončnik. Tako bo gospodar Pavle - z veseljem - še eno leto nosil težko breme, prehodni pokal, oz. t.i. banko z nagrajenim cvičkom. Z zlatimi priznanji sledijo: Simon Prešeren (16,13), Janez Colnar (16,07) in Anton Gorenc (16.07). Šampion ocenjevanja, torej najvišjo oceno,je postal sauvignon – ledeno vino, letnik 2009, ki ga je v vinski gorici Koglo pridelala Vesna Vidrih. Dobil je res visoko oceno, kar 19,73.

Najboljši salamarji.

Najboljši salamarji.

Salame odlične

Salame je ocenjevala šestčlanska komisija s predsednikom Dragom Košakom in sicer v zidanici družine Zupančič, dobitnici aktualnega naslova šampiona cvička v Mevcah. Kot so ugotovili, so bile prinesene salame dobre in kvalitetne, zato je bilo delo težko.

Zmagovalec šmarješke salamijade je postal Gašper Gorenc z Vinice pri Šmarjeti (51,5), sledijo: Jože Bovhan iz Malih Poljan (50,9), Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti (50,8), Milan Janežič iz Škocjana (50,4), Anton Gorenc z Vinice pri Šmarjeti (50,1), Izidor Škrbina iz Gorenje vasi (49,9), Dušan Udovč iz Vinjega Vrha (49,9), Karl Udovč iz Velikih Poljan (49,7), Janez Lenart iz Tomažje vasi (49,5) in Milan Jakše iz Gorenjega Gradišča (49,4).

V državni finale, ki bo 16. maja v Slatki Gori, so se tako uvrstili: Milan Janežič, Peter Selak in Izidor Škrbina.

Vse rezultate vin si lahko ogledate v biltenu društva v priponki.

‹ nazaj

Galerija (13)

SMARJETA001
SMARJETA002
SMARJETA003
SMARJETA004
SMARJETA005
SMARJETA006
SMARJETA007
SMARJETA008
SMARJETA009
SMARJETA010
SMARJETA011
SMARJETA012
SMARJETA013

Komentarji (3)

31.3.2015Oceninilko 
Vinica pri Šmarjeti poseka vse naokrog :)
31.3.2015 1 (1) (0)Oceniobčinar 
seveda; tisti, ki organizira tud kasira ;) je taku nilko a? vse skup se dela za ene in iste ljudi, ki si delijo nagrade in slavo....lušnu
31.3.2015OceniBelokranjec 
Dober cviček? Me prav zanima kakšen je. Do zdaj sem probal same kislice. Mi je kar rit skup stisnilo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava