dolenjska

Škofija Novo mesto praznuje 10-letnico

31.3.2015 | 20:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na današnji novinarski konferenci (od leve proti desni): Janko Pirc, škof msgr. Andrej Glavan in dr. Janez Gril.

Na današnji novinarski konferenci (od leve proti desni): Janko Pirc, škof msgr. Andrej Glavan in dr. Janez Gril.

Novo mesto - Škofija Novo mesto je bila ustanovljena 7. aprila 2006, dva meseca pozneje, 10. junija, pa je bil umeščen njen prvi in aktualni škof msgr. Andrej Glavan.

V Odboru za pripravo praznovanja so se odločili za pestro celoletno dogajanje, saj gre za pomembne dogodke za celotno Dolenjsko, z dogodki pa želijo okrepiti čutenje in povezanost vernikov s škofijo, o čemer govori že njegovo geslo Živo občestvo Cerkve. Program dogodkov sta danes na novinarski konferenci predstavila škof Glavan in član odbora dr. Janez Gril, dogodek pa je povezoval tiskovni predstavnik škofije Janko Pirc.

Škofija Novo mesto praznuje 10-letnico

Začetek na veliki četrtek

Praznovanje se bo pričelo že ta teden, na veliki četrtek. Pri maši v stolni cerkvi ob 9. uri bo škof vsem dekanom simbolično izročil zastavo z logotipom praznovanja. Zastave bodo obesili po vseh župnijah novomeške škofije, da bodo ljudi spominjale na praznično leto.

Naslednji večji dogodek se obeta 8. aprila, ko bo ob 19. uri sv. maša ob 650-letnici Novega mesta, na kateri bo slovesno petje prevzel zbor Vokalna akademija Jurija Slatkonje s solisti pod vodstvom prof. Aleša Makavca. Med pomembnejšimi dogodki bo še osrednja škofijska spravna slovesnost na Zaplazu, ki bo pod naslovom Resnica in sočutje 1945-2015 potekala 30. maja, na Grozdetov dan. Kot je na novinarski konferenci povedal dr. Janez Gril, bo po slovesni maši še blagoslov spravnega obeležja v neposredni bližini cerkve, saj letos poteka 70 let od konca druge svetovne vojne. Do 11. junija 2016, ko načrtujejo sklepno slovesnost praznovanja 10. obletnice novomeške škofije, se bo zvrstilo še veliko škofijsko srečanje družin, srečanje mladih, obiskovanje novomeške stolnice, simpozij, izid zbornika in še marsikaj drugega. O dogajanju boste sproti obveščeni tudi na naši spletni strani.

Kot pravi škof msgr. Andrej Glavan, je po desetih letih v škofiji opaziti napredek in spremembe, tako v materialnem kot duhovnem smislu. Na Zaplazu je nastalo pomembno romarsko svetišče, v Novem mestu Baragov zavod z vsemi ustanovami, potekajo številne škofijske konference, študijski dnevi, česar prej ni bilo. V načrtu imajo tudi obnove nekaterih škofijskih stavb oz. prostorov. Še posebej pa so veseli novih duhovnih poklicev. Ob nastanku škofije so našteli enega bogoslovca, sedaj jih je osem, z redovniki pa 12! Med še ne uresničenimi načrti ostaja katoliška gimnazija.

‹ nazaj

Galerija (12)

SKOFIJA001
SKOFIJA002
SKOFIJA003
SKOFIJA004
SKOFIJA005
SKOFIJA006
SKOFIJA007
SKOFIJA008
SKOFIJA009
SKOFIJA010
SKOFIJA011
SKOFIJA012

Komentarji (2)

1.4.2015–2   (0)   (2)   Ocenigofo 
10 let zavzemanja za dobroto, solidarnost, spoštovanje različnosti, zavzemanja za enkaporavnost spolov, zmanjševanja socialnih razlik....(sarkazem na kvadrat press)
1.4.2015OceniPeter 
Toooooooooo. Še na dolga leta fantje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava