kultura

Umrl je skladatelj in akademik Božidar Kos

31.3.2015 | 21:00 | Igor Vidmar

Božidar Kos (Foto: I. Vidmar)

Božidar Kos (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V torek, na dan 650. obletnice ustanovitve Novega mesta, bi moral skladatelj in akademik Božidar Kos iz rok novomeškega župana prejeti listino, s katero bo razglašen za častnega občana, a mu usoda tega ni namenila, saj se je v soboto nenadoma in prezgodaj poslovil od nas. Za častnega občana ga bodo Novomeščani tako razglasili posthumno.

Novomeščan Božidar Kos velja za enega najpomembnejših skladateljev druge polovice dvajsetega stoletja. Rodil se je 3. maja 1934 v Novem mestu. Pri petih letih je začel igrati harmoniko, pri sedmih letih je nanjo že igral velike klasike, se spoznal s čelom in klavirjem, obiskoval gimnazijo in po maturi leta 1954 sestavil prvi novomeški veliki orkester, vanj povabil glasbenike iz vojaškega orkestra in godalce iz glasbene šole, potem pa je na očetovo željo odšel študirat strojništvo v Ljubljano, čeprav si je nadvse želel študirati glasbo.

A se je preveč »zastrupil« z džezom, v Ljubljani je sestavil študentski big band ter z njim leta 1954 gostoval v Novem mestu v tedanjem prosvetnem domu (danes APT). Iz Ljubljane je nadarjenega glasbenika pot vodila v Dubrovnik pa v Beograd in od tam v Nemčijo, od koder se je odselil v v Avstralijo, v Adelajdo, kjer je začel resno študirati kompozicijo in se posvetil skladateljsko-ustvarjalnemu delu. Po diplomi je leto dni poučeval na Torrens College of Advanced Education, leta 1976 pa so ga povabili, da predava na fakulteti za glasbo na Univerzi v Adelajdi.

Leta 1983 so ga povabili, da prevzame vodenje kompozicijskega oddelka na konservatoriju za glasbo Univerze v Sydneyju. Delo na tej ugledni instituciji ga je kmalu uvrstilo med najvidnejše avstralske skladatelje in pedagoge tako na pacifiškem območju kot tudi v svetu. Predaval je tudi na ljubljanski akademiji za glasbo in sodeloval s slovenskimi orkestri, bil je tudi redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Za svoje skladateljsko delo je Božidar Kos prejel številna visoka priznanja. Zadnja leta svojega življenja je preživel pri hčerki v Brežicah.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava