kultura

FOTO: Pet let delovanja Mestnega muzeja Krško

1.4.2015 | 12:25 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Krško - Z dvema dogodkoma so včeraj v Krškem obeležili 5. obletnico delovanja mestnega muzeja. Dopoldne so v nekdanji piceriji Račko na ogled postavil novo vitrino ulične razstave Stare izložbe - nove podobe: Sava sreča umetnike občine Krško. Kot nam je povedala umetnostna zgodovinarka, sicer pa kustosinja v krškem muzeju Nina Sotelšek, gre za tretjo tovrstno postavitev, s katero želijo oživiti zapuščene objekte, ki so večinoma v zasebni lasti.

Tokrat je izmišljena deklica Sava obiskala akademskega slikarja Rajka Čubra, s katerim se je pogovarjala o krških umetnikih. Pred tem je v dveh tovrstnih postavitvah, v nekdanjem Baby centru nasproti Savaprojekta in v nekdanji prodajalni kruha na Cesti krških žrtev, obiskala Josipino Hočevar in Janeza Vajkarda Valvasorja. Razstave bodo na ogled vse dokler bodo imeli lastniki prazne prostore. V muzeju bodo s projektom nadaljevali, ogledanih imajo 20 zapuščenih lokacij, primernih za postavitve uličnih razstav, zadnjo načrtujejo na zapuščenem krškem gradu. Ob koncu projekta bodo izdali knjižico z ilustracijami Tine Brinovar in zgodbicami, ki jih na svojih potovanjih zabeleži deklica Sava.

Drugi dogodek ob obletnici muzeja je bil sinoči, ko je direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar predavala o vlogi muzejev v sodobni družbi. "Muzeji so živ organizem," je poudarila Roženbergarjeva. Po njenih besedah gre za pomembne institucije, ki lahko v sodobnem času soustvarjajo splošno družbeno dogajanje. Zato je pomembno, da se odzivajo na aktualno dogajanje, so dinamični in inovativni.

‹ nazaj

Galerija (8)

HELENA ROZMAN
KATJA CEGLAR
MIRAN STANKO
MUZEJ 2
MUZEJ 3
MUZEJ
NINA SOTELSEK
TANJA ROZENBERGAR

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava