dolenjska

Sprejeli zaključni račun. Urednica razgledov ostaja Katja Kuhelj Gorjanec.

2.4.2015 | 10:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Sprejeli zaključni račun. Urednica razgledov ostaja Katja Kuhelj Gorjanec.

Šmarješke Toplice - Te dni je zasedal šmarješki občinski svet in sprejel kar nekaj pomembnih zadev. Med drugim so svetniki sprejeli zaključni račun za leto 2014, ki ga županja Bernardka Krnc in vodstvo občine ocenjuje za uspešno. Pozitivno mnenje je dal Nadzorni odbor ter Odbor za proračun in finance.

Kot je povedala finančnica Damjana Stopar, so bili tako prihodki kot odhodi v primerjavi z letom 2013 povečani, zlasti investicijski odhodki. Prihodki so bili realizirani v višini skoraj 3,9 milijona evrov, kar predstavlja 96,9 odstotka veljavnega proračuna, odhodki pa v višini dobrih 4,1 milijon evrov, kar predstavlja 75,6 odstotkov veljavnega proračuna za leto 2014. Občina se je lani zadolžila in čez leto odplačevala tudi glavnico kredita za čistilno napravo v Šmarjeških Toplicah.

Kot je izpostavila županja Bernardka Krc, so zadovoljni, da so uresničili večje projekte in investicije: v Beli Cerkvi bo v prvi polovici letošnjega leta zaključena Hiša žive dediščine, uredili so javno razsvetljavo v naselju Dol pri Šmarjeti in v Družinski vasi, vodovod Vinji Vrh nizka cona in kanalizacijo Gradenje, vodovod Grič pri Klevevžu (občina z lastnim denarjem), fekalno kanalizacijo Brezovica – Strelac ter vodovod Strelac 1. faza, uredili so lamelni sistema obveščanja, investicijsko vzdrževanje cest in izpeljali energetsko sanacije OŠ Šmarjeta.

Občina je bila uspešna na 8. javnem razpisu in tako sedaj s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev gradi kanalizacijo v Gorenji vasi pri Šmarjeti (pridobila skoraj 558 tisoč evrov) ter obnavlja obstoječi in gradi nov šest-oddelčni vrtec pri OŠ Šmarjeti (pridobila skoraj 2 milijona evrov). Na seji je obe investicijski dokumentaciji predstavil njen izdelovalec Blaž Malenšek iz podjetja Espri. Letos bo dokončno urejen tudi športni park Vinica pri Šmarjeti.

Tomaž Slak.

Tomaž Slak.

Šola s 40 tisoč evri presežka

Ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne je predstavila letno poročilo javnega zavoda in svetnike razveselila z informacijo, da je šola dobro poslovala, saj ji je uspelo priti do dobrih 40 tisoč evrov presežka. Svetniki so potrdili predlog, da ga bodo namenili za ureditev zunanjih športnih površin.

Komandir Policijske postaje Novo mesto Tomaž Slak je predstavil stanje varnosti na območju šmarješke občine. Številke kažejo skoraj 30-odstotni upad kaznivih dejanj, kar pomeni, da je občina izredno varna. Kot je poudaril, si policija želi še več sodelovanja občanov, njihovih informacij, pobud in vprašanj.

Darinka Reding in Istok Zorko z novomeške Komunale.

Darinka Reding in Istok Zorko z novomeške Komunale.

V.d. direktorica Razvojnega centra Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar je predstavila Regionalni razvojni program za obdobje 2014-2020 v razvojni regiji JV Slovenija in sodelovanje s šmarješko občino označila za izvrstno, saj je bila občina zelo uspešna na več razpisih in je pridobila veliko denarja ter se tako lahko lotila investicij, ki jih sama, z občinskim proračunom, ne bi zmogla.

Občinsko glasilo Razgledi bo še naprej urejala dosedanja odgovorna urednica Katja Kuhelj Gorjanec. Svetniki so ji soglasno podaljšali mandat, pozitivno mnenje pa je dobila tudi od članov uredniškega odbora in Odbora za družbene dejavnosti, saj ocenjujejo, da je delala dobro, vestno in odgovorno. Na razpis je prispel le njen predlog (predlagatelj Aleksander Durič).

Na občinski seji je poslovni plan Komunale Novo mesto za leto 2014 predstavila Darinka Redling, več o vodooskrbi, o čemer je bilo kar nekaj vprašanj, je spregovoril Istok Zorko.

Občinski svet je tudi – na podlagi predlogov članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja – sprejel sklep, da v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmarješke Toplice imenuje kot predstavnika občinskega sveta Aleksandra Duriča, osnovne šole šmarjeta Šmarjeta Mojco Gorenc Ban, Policijske postaje Novo mesto Andreja Kraševca, izvajalca rednega vzdrževanja Vojka Kraglja in predstavnika občinske uprave Tomaža Ramovša.

V razpravi ob koncu seje je svetnik Milan Pajk izpostavil napačno zastavljen razpis za dodeljevanje sredstev gasilskim društvom v občini, zaradi česar je veliko hude krvi. "Za gasilce je ponižujoč, zato se mi nanj ne bomo javili," je dejal predsednik PGD Šmarjeta. Pajku so pritrdili še nekateri svetniki, tudi dejavni gasilci. Županja je dejala, da ga bodo ponovili, sicer pa, da bodo gasilci dobili sredstva s pogodbo.

‹ nazaj

Galerija (13)

SMARJETA001
SMARJETA002
SMARJETA003
SMARJETA004
SMARJETA005
SMARJETA006
SMARJETA007
SMARJETA008
SMARJETA009
SMARJETA010
SMARJETA011
SMARJETA012
SMARJETA014

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava