avto moto

Velikonočna otvoritev sezone: malo denarja, malo voznikov

3.4.2015 | 10:10 | Tekst: Mitja Pungarčič/Mediamark
Foto: Sašo Ključarič/ Photospeed.si

Jaka in Žiga Kovačič

Jaka in Žiga Kovačič

Ljubljana, Krško - Slovenski spidvejisti bodo na velikonočni vikend začeli sezono na domačih tleh. Jutri bo na ljubljanskem ovalu skupno prvenstvo parov Češke, Slovenije, Slovaške in Hrvaške, že v ponedeljek pa bo v Krškem na sporedu prva dirka skupnega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške med posamezniki. In če se bodo v Ljubljani pomerili zanimivi pari iz klubov omenjenih držav, bo ponedeljkovo štartno listo (žal) dopolnil še italijanski voznik Paco Castagna, ki bo z Denisom Štojsem zastopal par AMD Krško. Na veliki ponedeljek bomo tako videli pisano druščino, ki se bo podala v boj za naslov.

Težave s financami...

Matic Ivačič

Matic Ivačič

V zimskem oz. bolje rečeno v zgodnje pomladanskem obdobju je bilo dogajanje precej pestro. V slovenskem in posavskem spidveju so se zgodile nekatere spremembe, ki so v tem trenutku dejansko to izredno atraktivno in zanimivo športno panogo le še nekako bolj osiromašile. Od peščenih ovalov sta se pred novo sezono poslovila dvakratni mladinski državni prvak Matic Ivačič iz AMD Krško In Lendavčan Ladislav Vida. Pri AMD Krško in pri Ivačiču samem se uradno govori le o enoletnem premoru. Karkoli se bo v naslednjem letu zgodilo, ostaja dejstvo, da Ivačiča letos gledalci ne bodo videli na štartnih listah. Velik del razlogov je seveda finančne narave.

Iz vrst AMD Krško pa sta se nekoliko nepričakovano in iz enakih oz. podobnih razlogov poslovila brata Žiga in Jaka Kovačič. Od letos naprej bosta sistemske dirke državnega prvenstva posameznikov in ostale mednarodne sistemske dirke evropskega in svetovnega prvenstva vozila za svoj klub KST Brežice, katerega predsednik je naš občasni sodelavec in fotograf Sašo Ključarič. V prvenstvu parov bo mlajši, 14-letni Jaka Kovačič tako premierno nastopil že na ljubljanski dirki parov z Danielom Gappmeierjem, kjer bosta branila barve SK Unija Goričan. Starejši od bratov in aktualni mladinski državni prvak Žiga Kovačič pa bo letos v parih prav tako dirkal kot posojeni voznik, vendar pri ST Lendava v paru z Aleksandrom Čondo. In kot je pričakovati, bo to letos eden od več kot solidnih parov in s tem odlična popestritev na vseh dirkah, kjer vsaj na papirju sodita med favorite v boju za stopničke.

Brata Kovačič bosta v sezoni 2015 vozila za KST Brežice.

Brata Kovačič bosta v sezoni 2015 vozila za KST Brežice.

V sezono le z dvema voznikoma

AMD Krško tako v letošnjo sezono štarta le, pozor, z dvema voznikoma. Ne pomnimo, kdaj so imeli na v začetku sezone tako malo voznikov. Ostala sta le veteran Denis Štojs,barve nekdaj velikega društva slovenskega spidveja pa bo v ponedeljek prvič branil novinec na peščenih ovalih Luka Omerzel, sin legendarnega Kreša Omerzela. To pa je po precej mučnem in živčnem dogajanju v predsezoni tudi edina spodbudna novica iz AMD Krško.

Denis Štojs

Denis Štojs

Nič boljše se ne godi najboljšemu posavskemu spidvejistu Aleksandru Čondi, ki ima v ST Lendava nemalo težav s financami. Kako se bo ta zgodba razpletla, je potrebno še malo počakati, a da je stanje v prekmurskem klubu še slabše kot v Krškem verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Podrobnosti glede Čonde še niso znane, a -kolikor je slišati- se bodo stvari vsaj za silo za začetek sezone nekako uredile. Kako takšne in drugačne težave s financami vplivajo na posamezne dirkače, bomo vsekakor kmalu videli.

Na veliki ponedeljek prva dirka za DP posameznikov

Ponedeljkova dirka ima letos precej čuden, če ne že tragikomičen naziv, saj v tem skupnem prvenstvu Slovenije in Hrvaške sodelujejo (tako kot lani) tudi tekmovalci iz Češke, Slovaške ter od letos še iz Italije. To sicer ne pomeni, da dirka z obstoječo štartno listo ne bo kvalitetna in dobra. Žalostno je le, da se trend upadanja mladih voznikov v AMD Krško in po Sloveniji in pri sosedih nadaljuje. Na Hrvaškem, recimo, imajo letos le Jurico Pavlica… edini spidvej dirkač Hrvaške. Nekateri za to krivijo drage "tunerje", drugi vreme, tretji krizo... Le redki pa pomislijo na neizpodbitno dejstvo, da so klubi včasih veliko več pozornosti vlagali v vzgojo tekmovalnega kadra, sedaj pa si po tihem želijo le tega, da bi tekmovalci vse financirali čim več sami, prihodki od prireditev pa naj bi bili namenjeni… komu?

Krški klub, ki je vedno proizvajal dobre voznike in tudi dolgo klop, če se izrazimo po nogometno, je trenutno kadrovsko skoraj popolnoma podhranjen. Čeprav imajo probleme s financiranjem tako v AMTK Ljubljana in še večje v ST Lendava, se kljub vse splošni krizi in pomanjkanju sponzorjev ne moremo otresti občutka, da bi nekatere stvari v Krškem in slovenskem spidveju vseeno lahko zastavili drugače. AMTK Ljubljana je za letos, kljub krizi ter občutnemu zategovanju pasu, uspelo zadržati vseh pet voznikov. ST Lendava pa je iz treh prišla prav tako na dva dirkača (enako kot Krško). Skratka, za dirko je v klasičnem sistemu dirk posameznikov potrebnih 16 voznikov, ki pa jih Slovenija in Hrvaška skupaj ne premoreta. Slovenija ima tako letos 11 registriranih dirkačev, Hrvaška le enega.

Skratka začetek sezone bo, kljub dokaj kvalitetnim štartnim listam sobotne in ponedeljkove dirke, nekoliko bolj turoben, kot je to marsikdo pričakoval.

Štartna lista za sobotno dirko parov v Ljubljani:

ŠD ST Lendava

1. Aleksander Čonda

2. Žiga Kovačič

AMK ZP Pardubice

3. Tomáš Suchánek

4. Hynek Štichauer

SC Žarnovica

5. Patrik Buri

6. Adam Čarada

17. Michal Tomka

AMTK Ljubljana

7. Jernej Pečnik

8. Nick Škorja

18. Maks Gregorič

AMD Krško

9. Denis Štojs

10. Paco Castagna

AK Markéta Praha

11. Ondřej Smetana

12. Michal Škurla

SK Unia Donji Kraljevec

13. Daniel Gappmeier

14. Jaka Kovačič

Štartna lista za ponedeljkovo dirko v Krškem skupnega DP posameznikov SLO in HR

1.Tomaš Suchanek Češka

2. Matej Žagar, AMTK Ljubljana

3. Žiga Kovačič, KST Brežice

4. Luka Omerzel, AMD Krško

5. Maks Gregorič, AMTK Ljubljana

6. Dalibor Bot, ST Lendava

7. Nick Škorja, AMTK Ljubljana

8. Matic Voldrih, AMTK Ljubljana

9. Paco M. Castagna Italija

10. Jaka Kovačič, KST Brežice

11. Jernej Pečnik, AMTK Ljubljana

12. Patrik Buri Slovaška

13. Aleksander Čonda, ST Lendava

14. Jurica Pavlic, Hrvaška

15. Denis Štojs, AMD Krško

16. Hynek Stichauer Češka

Rezervni voznik:

17. Michal Tomka Slovaška

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava