dolenjska

"Pogruntali" zmagovalni sef, v katerega ni vdrl nihče

8.4.2015 | 11:05 | L. Markelj, foto: arhiv ekipe

"Pogruntali" zmagovalni sef, v katerega ni vdrl nihče

Petčlanska ekipa dijakov Gimnazije Želimlje, med katerimi so kar trije Šentjernejčani - Izidor Simončič iz 4. letnika, Šimen Hosta in Janez Goršin iz 3. letnika - ter Suhokranjec, tretješolec Jan Adamič iz Ribnice in Belokranjec Miha Nagode iz 4. letnika, je nedavno na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov dosegla prvo mesto.

Ponosni svetovni prvaki s slovensko zastavo.

Ponosni svetovni prvaki s slovensko zastavo.

Fantje so tekmovanje začeli v Sloveniji v organizaciji Hiše eksperimentov in se nato kot zmagovalna ekipa uvrstili med 72 najboljših na svetu. V Izraelu so na mednarodnem tekmovanju pometli s konkurenco in postali svetovni prvaki.

Fizikalni sef je zaklenjen zaboj, praviloma na eni strani prozoren, odkleniti pa se ga da tako, da rešiš fizikalne uganke. Dijaki so ga sestavili sami. Seveda ne bi šlo brez širokega fizikalnega znanja, ki je bilo nepogrešljivo tudi pri razvozlavanju ugank sefov drugih ekip pri vdiranju vanje, a ni šlo tudi brez fizičnega dela. Fizikalno učilnico so spremenili kar v delavnico, fantje so poprijeli za žago in še kaj, orodje so nosili celo od doma.

Želimeljski dijaki so sef poimenovali Vodomat, saj sta v sefu dve fizikalni uganki, ključ za rešitev obeh pa je voda. Sef so morali na tekmovanju najprej zagovarjati pred komisijo, nato pa so vdirali v druge sefe, medtem, ko je eden od njih kot varuh pazil na sef med vdiranjem drugih ekip. Njegova naloga je bila tudi predstavitev sefa vdiralcem – seveda vse v angleškem jeziku.

Da so postali svetovni prvaki, so bili seveda zelo veseli in uspeh jim pomeni zagon za delo naprej, ravno tako njihovemu mentorju Petru Šlajpahu. Državni prvaki pravijo, da so pri delu res uživali, saj imajo fiziko zelo radi. Za kakšen študij se bodo odločili po gimnaziji, fantje še točno ne vedo, skoraj gotovo pa bodo vsi izbrali kake naravoslovne smeri.

Več v tiskani izdaji jutrišnjega Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (4)

SVETOVNI001
SVETOVNI002
SVETOVNI003
SVETOVNI004

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava