Kozmusu se lahko primeri, da letos ne bo tekmoval

10.4.2015 | 20:30

"Pri meni je bil v četrtek in moram reči, da so bili pri meni vsi navdušeni," je Bubkov obisk ocenil Kozmus. (Foto: R. Ž., arhiv DL

"Pri meni je bil v četrtek in moram reči, da so bili pri meni vsi navdušeni," je Bubkov obisk ocenil Kozmus. (Foto: R. Ž., arhiv DL

Kranj, Brežice - Najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus že mesec dni ne meče kladiva in vadi po prilagojenem programu. Zaradi težav s kolki se lahko celo primeri, da letos sploh ne bo tekmoval. "Ne zganjam pa panike, saj so moj glavni cilj olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru," je dejal nekdanji olimpijski in svetovni prvak.

"Priprave so se začele zelo dobro, potem pa so se težave ponovile in sem sedaj v rehabilitacijskem obdobju. Ni težava v hrbtu, ampak v kolkih, ki so nekoliko zamaknjeni, in moram gibanje vrniti v staro, pravo stanje. Potrebno je nekaj več časa. To se bo poznalo na sezoni, ki bo pač taka, kot bo. Ne delam panike. Glavni cilj so OI prihodnje leto in upam, da bom prišel v pravi ritem," je pojasnil 35-letni Kozmus, že zlat (2008) in srebrn (2012) na OI.

Po srebru na OI v Londonu leta 2012 v naslednjih dveh letih ni več osvajal medalj na velikih tekmovanjih; predlani je bil četrti na SP v Moskvi, šesti pa je bil lani na EP v Zürichu. "Slabše sem pripravljen, kot sem bil v zadnjih sezonah. Na pregledu pri Stanislavu Peharcu v Pulju smo videli, da je to potrebno pozdraviti. Ko pridem do neke ravni, me namreč zablokira, ker pride do velikih sil in obremenitev. Že en mesec ne mečem kladiva, delam pa druge vaje, vrtenje ter uteži. Pri vajah vrtenja se gledam v ogledalu, da res delam pravilno gibanje."

Na SP je odslej osvojil zlato (2009), srebrno (2007) in bronasto medaljo (2011), slednjo v južnokorejskem Daeguju po skoraj dvajsetmesečnem premoru. Tudi v tej sezoni se mu lahko primeri, da sploh ne bo mogel tekmovati.

"Bomo videli, kako bo. Ničesar ne bom delal na silo. Najprej moram imeti stoodstotno možnost dela brez ovir. Nihče mi ne zna povedati, kdaj se bo to zgodilo. Dobro napredujem, toda ta proces se lahko vleče še dva do tri mesece. Sezona je zato pod vprašajem. Če bi hotel biti dobro pripravljen za letošnje SP v Pekingu, bi moral prihodnji mesec že začeti s polnim ciklom treninga. Bom še počakal dotlej, potem pa bom obvestil javnost, kakšno je stanje."

OI prihodnje leto v Braziliji bi bile njegove pete v karieri. "Na OI si želim priti v vrhu štiriletnega obdobja. Upam, da bom tega sposoben. Bom pa to hitro videl. Moram se dobro pripraviti in potem iti na polno v mete. Verjamem, da sem tega še sposoben," je pojasnil Kozmus.

Danes se je udeležil teka otrok v Kranju, kjer je bil skupaj z nekaterimi reprezentančnimi kolegi in nekdanjim britanskim zvezdnikom Sebastianom Coejem, v četrtek pa je njegov metalni center na Senovem obiskal legendarni ukrajinski skakalec s palico Sergej Bubka.

"Vse to dogajanje, ki spremlja volilni kongres Evropske atletske zveze pri nas, je zelo dobro za atletiko in šport. Zelo dober odziv je bil pri tekih otrok, ki so danes sodelovali v akcijah po Sloveniji. Pri meni je bil v četrtek v metalnem centru Bubka in moram reči, da so bili pri meni vsi navdušeni," je ocenil Kozmus.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava