posavje

Maj spet v znamenju cvička

12.4.2015 | 10:40 | M. L.

Miran Jurak, Matjaž Jakše in Stane Tomazin. (Foto: M. L.)

Miran Jurak, Matjaž Jakše in Stane Tomazin. (Foto: M. L.)

Lea Marija Colarič Jakše. (Foto: M. L.)

Lea Marija Colarič Jakše. (Foto: M. L.)

Stane Tomazin in Božidar Veljković. (Foto: M. L.)

Stane Tomazin in Božidar Veljković. (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - Kostanjevica na Krki bo 29. do 31. maja spet povsem v znamenju najbolj znanega dolenjskega vina. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske z 32 društvi in približno 6.000 člani ter Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki bosta v sodelovanju z novomeškim Zavodom za turizem takrat organizirala 43. teden cvička.

O prireditvi, ki jo bodo v Kostanjevici na Krki pripravili drugič zapored, potem ko je več let potekla v Novem mestu, so predstavniki organizatorjev govorili na nedavni konferenci za novinarje v knjižnici kostanjeviške Galerije Božidar Jakac.

Kostanjeviško vinogradniško društvo že pripravlja vsebino prireditve, je povedal njegov predsednik Stane Tomazin. V dogajanje bodo vključili ocenjevanje vin, strokovna predavanja, povorko vinogradnikov iz 32 dolenjskih društev s prikazom opreme, opravil v vinogradih in vinogradniške stroje, sejem rokodelskih izdelkov, podelitev priznanj vinogradnikom ter družabni del za vse generacije. Izbrali bodo tudi novega kralja cvička, njegovo ime bo znano 24. aprila

Teden cvička bodo tokrat organizirali tudi zunaj Kostanjevice na Krki. Tako bo, kot je povedal podpredsednik zveze Miran Jurak, 23. maja v Kulturnem domu Trebnje srečanje vinogradniških pevskih zborov.

Po Jurakovih besedah bodo 29. maja razglasili cvičkovo princeso in organizatorji so že objavili razpis za zbiranje kandidatk.

Lani je v organizaciji Tedna cvička sodelovala brežiška fakulteta za turizem, kot je povedala njena prodekanja Lea Marija Colarič Jakše. Dekan fakultete Božidar Veljković je povedal, da fakulteta sodeluje pri organizaciji tudi letos. Zanje j teden cvička pomembna prireditev in pomeni dodano vrednost v tem okolju. Prireditev bo po njegovih pričakovanjih postala mednarodno znana.

Med dogodki, ki se bodo zvrstili zunaj Kostanjevice na Krki, je predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše omenil otvoritev Deželne vinoteke Bohuslava Skalickega v gradu Grm v Novem mestu 17. aprila ob 17. uri.

Miran Jurak, podpredsednik zveze društev vinogradnikov Smolensk: »Pestrost in razpršenost dogodkov v okviru prireditve sta posebnost letošnjega 43. tedna cvička."

Na tiskovni konferenci so omenili med drugim tudi Kulinarično delavnico s kulinaričnim večerom znanih slovenskih kuharjev v gostišču Kmečki hram Kostanjevica na Krki 22. maja. Dogodek skupaj z gostiščem organizira Jože Rozman, publicist in slovenski vinski svetovalec.

Nekaj vsebinskih poudarkov:

Petek, 29. maja, ob 17.30 povorka vinogradniških društev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske po otoku v Kostanjevici na Krki, 19.00 svečana otvoritev 43. tedna cvička, 21.00 razglasitev kralja cvička in ob 21.30 imenovanje ambasadorja cvička. Sobota, 30. maja, ob 23.00 razglasitev 17. cvičkove princese. Nedelja, 31. maja, ob 14.00 skupščina Zveze društev vinogradnikov Dolenjske v galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki,17.00 podelitev priznanj vinogradnikom in ob 18.00 vinogradniške igre.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_4047 teden cv (1)
IMG_4047 teden cv (10)
IMG_4047 teden cv (2)
IMG_4047 teden cv (3)
IMG_4047 teden cv (5)
IMG_4047 teden cv (6)
IMG_4047 teden cv (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava