dolenjska

Najboljšo izdelal Jože Fabjan. Salama velikanka tehtala točno 5,5 kg!

13.4.2015 | 15:35 | L. Markelj, foto: J. Turk

Najboljši salamarji.

Najboljši salamarji.

Gradišče pri Šentjerneju - Turistično društvo Zvon Gradišče pri Šentjerneju in Gradiški Salamarji so ta konec tedna pripravili že 9. salamijado doline šentjernejske. Tudi letos je potekala v gostišču pri Slavcu v Dolenjem Maharovcu, dogodka pa se je udeležilo okrog 150 ljudi.

Kot je povedal predsednik TD Zvon in tudi mentor salamarske sekcije Jože Fabjan, je letos v ocenjevanje prišlo še več salam kot leta nazaj, in sicer kar 67. Najboljšo salamo je letos izdelal kar sam predsednik Jože Fabjan, ki je bil tega uspeha zelo vesel – že vrsto let je v vrhu, a prav na domači, šentjernejski salamijadi še ni zmagal. Sledili so: Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti, Irena Ponikvar z Gradišča pri Šentjerneju, kmetija Škrbina in Anton Gorenc, oba z Vinice pri Šmarjeti.

Med 12 špehovkami, te v Gradišču ocenjujejo že tri leta, je zmagala tista, ki jo je naredil Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti. Letos so na salamijadi uvedli še posebno kategorijo salam, pravih domačih salam oziroma, kot so jim nekoč rekli, vinogradniških salam. Zanimanje je bilo veliko. Najboljšo je naredila kmetija Škrbina z Vinice pri Šmarjeti, druga je bila Jožica Pirnar in tretja Marjana Zupančič, obe z Gradišča pri Šentjerneju.

Salama velikanka je bila glavna zanimivost.

Salama velikanka je bila glavna zanimivost.

Prizadevni člani TD Zvon so poskrbeli tudi za pester zabavni program, v katerem so nastopili Mladi brusniški muzikantje, ljudski pesnik Jože Grgovič in klapa Lastra.

Za popestritev pa so - kot je že tradicija - tudi letos izdelali največjo prostovisečo salamo velikanko, seveda iz petelinjega mesa. Dolga je skoraj tri metre in pol, obiskovalci pa so s stavami ugibali njeno težo. Uspelo je Meliti Luzar z Gradišča – velikanka je tehtala točno 5,5 kilograma. Nagrada je bila lepa – kar salama velikanka, ki so jo z Maharovca domov morali nesti kar peš, na ramah, saj v avto ni šla!

‹ nazaj

Galerija (5)

SALAME001
SALAME002
SALAME003
SALAME004
SALAME005

Komentarji (5)

13.4.2015Ocenipetelin 
Gospod Fabjan ,kako nimate nič slabe vesti do drugih salamarjev ,veliko pomislekov predsednik , domača salamijada, no ja saj na finalni salamijadi se pa vidi realen rezultat
14.4.2015Ocenicicamica 
Petelin, komisija je za ocenjevanje se ti ne zdi? Čestitam!
14.4.2015Ocenino ja 
Zagotovo mu je bilo nerodno.Najslabše je zmagati doma-saj veste očitek
14.4.2015OceniCuker 
Šefica novomeških nun je takoj razrezala salamo na koščke, da nebi prišlo do zlorabe!
26.10.2016Oceninagajivček 
Ali je to tisti Jože Fabjan, ki spravlja les i t d - s. p. ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava