kronika

14-letnik vozil tovorno vozilo za prevoz vozil

14.4.2015 | 14:05 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Brežiški policisti so včeraj popoldan med kontrolo prometa v Dobovi ustavili voznika tovornega vozila za prevoz vozil. Med postopkom so ugotovili, da je tovorno vozilo vozil 14-letni voznik iz Ljubljane, ki (seveda) nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Tovorno vozilo so zasegli in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče, o prav neverjetnem prometnem prekršku poročajo s PU Novo mesto.

Na meji ostal brez motorja

V minuli noči je na mejni prehod Obrežje na izstop iz države pripeljal 32-letni voznik motornega kolesa iz Nemčije. Policisti so ob preverjanju dokumentov ugotovili, da jim je 32-letni državljan Nemčije izročil prenarejeno vozniško dovoljenje. Osumljencu so odvzeli prostost in ga pridržali, motorno kolo Kawasaki ZX 900 B zasegli in o kršitvi obvestili pristojno tožilstvo.

Ukradli bančne kartice in dvignili denar

V noči na ponedeljek pa je v okolici Dolenjskih Toplic nekdo skozi balkonska vrata vlomil v hišo, odnesel je zlat nakit, bančno kartico in denar. Storilec je po vlomu na dveh bankomatih opravil dvig denarja. Lastnika je oškodoval za okoli 1200 evrov.

V Posavju številni še vedno prehitro in pod vplivom alkohola

Policisti so v nedeljo med 16. in 23. uro na območju Posavja opravljali meritve hitrosti in preverjali psihofizično stanje voznikov. Na cestah v naseljih, kjer je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h, so ugotovili kar 58 prekoračitev hitrosti. Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 85 km/h. Zaradi kršitev so voznikom izdali plačilne naloge. Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost za več kot 30 do 50 km/h, se kaznuje z globo 1000 evrov pa tudi 9 kazenskih točk.

67 voznikom so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti. Pet kršiteljev je imelo v litru izdihanega zraka med 0,39 in 0,69 miligrama alkohola. Odvzeli so pet vozniških dovoljenj, kršiteljem izdali plačilne naloge in napisali obdolžilne predloge.

Policisti PU Novo mesto so lani obravnavali 1282 prometnih nesreč. V več kot četrtini teh so ugotovili, da je bil vzrok neprilagojena hitrost. V teh nesrečah so štirje udeleženci umrli, 24 je bilo hudo poškodovanih, 160 pa jih je utrpelo lažje telesne poškodbe.

Alkohol kot sekundarni vzrok pri povzročiteljih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je bil ugotovljen pri 51 povzročiteljih. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1.36 grama alkohola na kilogram krvi. 35 povzročiteljev prometnih nesreč je imelo v krvi več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi.

Policisti ugotavljajo, da se spomladi, ko se vozne razmere izboljšajo, občutno povečajo povprečne hitrosti voznikov. Ti nemalokrat precenijo svoje sposobnosti in vozijo hitreje in bolj agresivno. Na cestah je ponovno več motoristov in kolesarjev, kar dodatno vpliva na prometno varnost.

Največ prometnih nesreč, katerih vzrok je bil neprilagojena hitrost, se je zgodilo v naseljih. Policisti PU Novo mesto bodo zato v prihodnjih mesecih posebej pozorni na prekoračitve hitrosti v naseljih, pa tudi na povratnike in voznike, ki najbolj kršijo hitrostne omejitve.

»Voznikom svetujemo, da prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!« ob vseh navedenih opozorilih dodajajo s PU Novo mesto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava