novice

Židan za povečanje deleža lokalne hrane tudi v bolnišnicah

15.4.2015 | 18:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Ljubljana - Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je na temo uveljavljanja načela kratkih verig danes sešel s predstavniki vodstev slovenskih bolnišnic. Potem ko se je projekt že dobro uveljavil v slovenskih šolah, želijo na ministrstvu delež lokalne hrane povečati tudi v bolnišnicah. Njihova vodstva so projektu naklonjena, je povedal minister.

Srečanje z direktorji slovenskih bolnišnic oz. njihovimi namestniki je bilo po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židana posledica predhodnih pogovorov. Na ministrstvu namreč želijo povečati delež lokalne hrane oz. domačih surovin tudi v teh javnih zavodih.

Projekt že zelo uspešno poteka v slovenskih šolah, je poudaril minister. Po njihovih podatkih je že 38 odstotkov surovin v šolah lokalnega izvora. "Zdaj želimo s tem projektom nadaljevati tudi v slovenskih bolnišnicah, kjer je poraba hrane tudi velika," je pojasnil.

Sogovorniki so po besedah ministra na današnjem sestanku izrazili veliko naklonjenost projektu. So pa med drugim opozorili, da so bolnišnice veliki kupci, zaradi česar mora biti velik tudi dobavitelj. Prav tako so izpostavili, da se morajo držati zakona o javnem naročanju.

Obenem pa so se dogovorili, da se v kratkem sestanek organizira še na operativni ravni. Na njem bi o možnosti uresničitve projekta spregovorili odgovorni za nabavo v bolnišnicah ter predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstva za zdravje.

Pri projektu gre po besedah Židana za to, da se kmetovalcem in zaposlenim v prehrambeni industriji zagotovi delo. Obenem pa je lokalna hrana bolj sveža, okusna in zdrava, je poudaril.

Država sicer javnim zavodom ne more predpisati, naj nabavljajo le lokalno hrano. Kot je pojasnil minister, namreč živimo znotraj enotnega evropskega trga, zato je mogoče izvesti samo ukrepe, ki so sprejemljivi tudi za Evropsko komisijo.

Lahko pa država k temu pripomore s priporočili, pa tudi s takšno prilagoditvijo predpisov, da predstojniki zavodov lahko poiščejo in kupijo lokalno surovino. "Na tem področju smo od leta 2010 naredili velik korak v pravo smer," je še pojasnil.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava