dolenjska

Svetniki niso sprejeli zaključnega računa proračuna

16.4.2015 | 20:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Svetniki niso sprejeli zaključnega računa proračuna

Šentjernej - Na sinočnji seji občinskega sveta je bilo spet pestro, čeprav je bilo na dnevnem redu le sedem točk. A seja se je zavlekla pozno v noč, kar je že običajno.

Svetniki niso sprejeli zaključnega računa proračuna za leto 2014 – včeraj je bil zadnji dan za glasovanje - ki ga je predstavila Andreja Topolovšek iz občinske uprave. Takšno glasovanje je bilo pričakovati, saj je že v začetku seje svetnik in podžupan Albert Pavlič (SDS) napovedal, da tako ne gre in da mora vsako zaključno poročilo imeti tudi končno poročilo Nadzornega odbora, »saj smo svetniki kazensko in odškodninsko odgovorni za te številke.« Svetnike je pozval, naj poročilo zavrnejo, kar se je zgodilo – deset jih je glasovalo proti, štirje so bili vzdržani. Kot je povedala predsednica Nadzornega odbora Damjana Stopar, so osnutek poročila dali občinski upravi, ta ima 15 dni za odzivno poročilo, nakar sledi končno poročilo, »za kar se bomo potrudili, da bo čim prej.«

Zdenko Antončič je nagovoril svetnike.

Zdenko Antončič je nagovoril svetnike.

Smrad iz deponije je vse hujši

Svetniki so z zanimanjem prisluhnili vodji šentjernejske CI za čisto okolje in zdravo življenje iz Dolenjega Mokrega Polja Zdenku Antončiču, ki je izrazil veselje, da se po štirih letih, odkar iniciativa obstaja, končno lahko predstavi občinskemu svetu. V prejšnjem mandatu, ko je občino vodil župan Franc Hudoklin, mu to ni uspelo, je dejal. Predstavil je prizadevanja in akcije, da bi prebivalci vasi v okolici regijskega odlagališča Cerod v šentjernejski občini živeli v bolj čistem okolju, predvsem pa, da bi se rešili smradu, ki je iz leta v leto hujši. Ljudje ne morejo prezračiti stanovanj, okrnjena jim je kvaliteta življenja, mladi se bodo odseljevali…

Milena Kramar Zupan.

Milena Kramar Zupan.

Svetniki so sprejeli sklepe: da občinski svet zadolži župana občine Radka Luzarja in občinsko upravo, da izvedejo vse potrebne aktivnosti za uveljavitev pravice do izplačila okoljskih dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih; da Občina Šentjernej nasprotuje vsem aktivnostim v zvezi z nadaljevanjem izgradnje CeROD II, dokler se ne zagotovi delovanje čistilne naprave izcednih vod skladno z dejanskimi obremenitvami in ne reši problematika s smradom z odlagališča odpadkov v Leskovcu ter se ne uredi prejemanje okoljskih dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih. Prav tako so sprejeli sklep, da občinski svet zadolži župana in občinsko upravo, da se izvedejo vse potrebne aktivnosti za spremembo Sporazuma o nadomestilu za razvrednotenje in nevarnost za okolje in za vzpostavitev poštenega razmerja plačila nadomestila za razvrednotenje in nevarnost za okolje glede na dejanske vplive odlagališča, torej da se razmerje 80 proti 20 odstotkov v korist KS Brusnice spremeni, saj šentjernejska občina dobi premalo.

Franci Bratkovič med šentjernejskimi svetniki.

Franci Bratkovič med šentjernejskimi svetniki.

O ZD, Razvojnem centru..

Občinske svetnike je o delovanju in poslanstvu Razvojnega centra Novo mesto seznanil novi direktor Franci Bratkovič, ki je pohvalil šentjernejsko občino, da je do sedaj dobro koristila evropska nepovratna sredstva. Simon Kovačič, skrbnik podjetniških programov, pa je predstavil novo finančno perspektivo. Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Milena Kramar Zupan je spregovorila o letnem poročilu ustanove in tudi o načrtih glede financ in programa za naprej. Svetniki so jo spraševali o pediatrinji, ki je večkrat odsotna, o laboratoriju….

Predsednica Nadzornega odbora Občine Šentjernej Damjana Stopar je predstavila Letni program dela odbora za letošnje leto.

‹ nazaj

Komentarji (4)

17.4.2015OceniSOSED 
No sosedje kdo ima glavno besedo v vašem mestu. ALBERT PAVLIC. VSE MORA BITI PO NJEGOVEM. Kar poglejte kaj je spet počenjal na seji . ah pa predstavitev strokovnjaka o smeteh Antončiča. Ah to pa bo rešitev. električar v smeteh. kar naj pove zakaj so se ustavili papirji. je že kaj za vogalom. Potem pa ne bo dišalo
18.4.2015Ocenisosed2 
Kaj je sosed? Si pokuril že vso subvencijo, pa ti je na živce udarilo?
18.4.2015Ocenignojevka 
Če polivaš in špricaš gnojevko po polju na velikem traktorju, pač vohaš gnoj, in ne zaznaš smradu iz Leskovca ...
18.4.2015OceniŠtromMajster 
Sosed, ti ga spet sekaš! Ne vem, kaj je narobe, če se električar spopada s problematiko CeROD-a. Tudi Lech Walesa je bil štromar po poklicu, pa je postal sindikalist, predsednik Poljske in nobelovec! Ne obsojaj vnaprej!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava