gospodarstvo

Pekarno Grosuplje kupil metliški Don don

17.4.2015 | 10:45 | STA, M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Ljubljana, Metlika - Mercator in metliški Don Don sta včeraj podpisala kupoprodajno pogodbo za Pekarno Grosuplje. Pekarna je v času poslovanja v okviru Mercatorja več kot podvojila svojo proizvodnjo, po mnenju predsednika uprave Mercatorja Tonija Balažiča pa s transakcijo pridobivajo strateškega partnerja, ki jim bo omogočal nadaljnji razvoj pekarske dejavnosti.

Kot so sporočili iz Mercatorja, bo prisotnost družbe Don Don na tujih trgih Pekarni Grosuplje omogočila tudi krepitev njene izvozne usmerjenosti. Svojim kupcem pa bodo z nadaljnjim razvojem izdelkov in pekarske kategorije tudi v prihodnje zagotavljali kakovostno, pestro in konkurenčno ponudba kruha in pekovskega peciva.

"Ohranjali bomo najboljši izbor za naše kupce ter dodatno nagradili inovativnost, kakovost in cenovno konkurenčnost ponudbe kruha in pekovskih izdelkov v Mercatorjevih trgovinah," je še povedal Balažič.

Zaključek transakcije je sicer vezan na zaključek vrste formalnih postopkov, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj pristojnih regulatorjev. Transakcija naj bi bila zaključena predvidoma do sredine letošnjega leta.

Pekarna Grosuplje je danes druga največja slovenska pekarna po količini proizvedenih izdelkov, takoj za Žitom. Skupna proizvodnja Pekarne Grosuplje, ki zaposluje več kot 200 delavcev, je lani znašala 15.200 ton izdelkov.

Začetki Pekarne Grosuplje segajo v leto 1951. Sprva je pekarna s kruhom oskrbovala zgolj Grosupeljčane in prebivalce okoliških vasi, v začetku 60. let pa začela redno oskrbovati vse večje kraje grosupeljske občine. V začetku 70. let je odprla pot svojim izdelkom v Ljubljano in njeno neposredno okolico, v 80. letih pa je bila zgrajena nova pekarna v Grosupljem in nato izvedene številne tehnološke posodobitve.

Mercatorju je Pekarna Grosuplje v 70. letih najprej dobavljala kruh, leta 1978 pa sta se družbi povezali. Leta 2008 je padla odločitev o pripojitvi Pekarne Grosuplje Mercatorju, s čimer je Mercator dobil hišno pekarno.

Pekarna Grosuplje na trgovskih policah Mercatorja ustvari 90 odstotkov od skupno okoli 25 milijonov evrov letnih prihodkov.

Podjetje Don Don iz Metlike, ki ga zastopa in vodi Aleš Mozetič, je bilo ustanovljeno leta 1994. Leta 2004 je podjetje prešlo v 100-odstotno lastništvo družbe Amal s sedežem v Lieschensteinu.

Družba Don Don je v letu 2013 ustvarila za 9,5 milijona evrov celotnih prihodkov od prodaje, od tega pretežni del na domačem trgu, in dobrih 652.000 evrov čistega dobička. Podjetje je v letu 2013 povprečno zaposlovalo dobrih 44 ljudi.

‹ nazaj

Komentarji (9)

18.4.2015 1 (1) (0)Ocenifranc 
Podjetje Don don je metliško samo na papirju. V Metliki nimajo ne table. Že bi res bil čas, da nehajo s tem. Očitno so sedaj lichtensteiski. Le zakaj?
18.4.2015–1 (0) (1)Ocenilojzek 
Franc, v Metliki je imelo verjetno predobre pogoje! Ko rabite kakšno sponzorstvo ali donacijo pa je to podjetje verjetno ZELO metliško. Tudi brez table,ne? Začnite čim prej uporabljat možgane, ker boste drugače kmalu postali rezervat.
18.4.2015 1 (1) (0)Oceniturbokapitalist 
Bravo Janša naredil si "Slovensko Švico"!
18.4.2015 1 (1) (0)Ocenipijan 
Kaj kaka Švica ? Reveži in hlapci pa ja! Joj koliko denarja enim iz neba pade da lahko nakažejo take zneske za nakup podjetij. V glavnem so to Rusi , Poljaki....... Ja ni kaj eni so imeli res dobre plače v socializmu, da so lahko toliko prišparali.
18.4.2015Ocenitoti 
Ja pijan ima prav. Eni so že v socializmu dobro naučili o kapitalizmu. Zato se niso dali z oblasti dokler niso dovolj........ in v par letih postali milijonarji. Revni pa jokajo, kako jim je bilo lepo nekoč, saj so lahko šli za 1 teden v sindikalne hiške. Joj, kje je ta Švica?
18.4.2015Ocenišankmodrec 
večinski lasnik je srbski poslovnež .je nekje na tem webu pisalo ...... ustanovitelj DONdona pa se besediči , da je dolgoletni ravnatelj OŠ metlika .......... v Lichenstajnufu pa itak vsa denar ex komunistov oz. -politkomisarjev .....
22.4.2015Ocenimilan 
eee, mmm, eee, po mojem prepričanju gre tukaj za nacionalni interes naše države (a ne štefka)....
22.4.2015Ocenijanezbrbuč 
lepo ste nam zrihtali švico g.lojze p.!in ostali......lepo nam je res,super.....zdej vas kolnem in ne bom objavljal kletvic.-me bojo brisali tu,....pošiljam političarje tja v tri p.m in še,in še naprej
22.4.2015Ocenižmigovc 
ostali? kučan, drnovšek, janša, ribičič, zmljarič....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava