dolenjska

Evropski forum Romov obiskal tudi Dolenjsko

17.4.2015 | 19:15 | STA, M. M.

Gostje so bili škorani nad razmerami, v katerih živijo nekateri Romi, ki denimo nimajo dostopa do pitne vode. (ilustrativna slika, foto: arhiv DL)

Gostje so bili škorani nad razmerami, v katerih živijo nekateri Romi, ki denimo nimajo dostopa do pitne vode. (ilustrativna slika, foto: arhiv DL)

Ljubljana - Evropski forum Romov je ob robu obiska v Sloveniji pripravil okroglo mizo o položaju te družbene skupine. Sekretar foruma Robert Rustem je dejal, da se je ob srečanju z nekaterimi skupnostmi seznanil s kritičnim stanjem njihovih naselij glede oskrbe z vodo. Sogovorniki so izpostavili, da je reševanje te problematike v pristojnosti države.

Rustem je pojasnil, da so v minulih dneh obiskali romska naselja Goriča vas, Dobruška vas, Škocjan, Žabjak in naselje v Ljubljani. Po njegovih besedah je "šokantno, da se tamkajšnjim Romom ne zagotovi osnovna človekova pravica, in sicer dostop do pitne vode". Vloga foruma je tako tudi, da pomaga vzpostaviti dialog s slovenskimi javnimi institucijami, da bi se položaj Romov izboljšal.

Predstavnik varuha človekovih pravic Gregor Adamič je pojasnil, da je kritično stanje glede vode posledica nelegalnosti teh romskih naselij. Zato so pri lokalnih oblasteh poizvedovali, zakaj se status teh naselij pravno ne uredi. Prišli so do zaključka, da je vzrok temu politični. Nekateri župani namreč ne pristopijo k reševanju te problematike, zato da ne bi izgubili podpore volivcev.

Tako so po Adamičevih besedah različnim vladam dali pobudo, da se na državni ravni zakonsko uredi, da se dostop do vode zagotovi vsem naseljem, ne glede na to ali so legalna ali ne. Kot je dodal, jih nobena vlada še ni slišala.

Evropska poslanka romskega rodu Soraya Post pa je poudarila, da je za izboljšanje položaja Romov pomembno sodelovanje javnih institucij s pripadniki romskih skupnosti. Le tako je po njenih besedah mogoče priti do vidnih rezultatov v prihodnosti tudi za dobro celotne družbe.

Postova je tudi opozorila, da se ponekod v Evropi veča rasna sovražnost do te družbene skupine. Po njenih besedah bi se morale slovenske javne institucije posvetiti tudi tej problematiki.

Direktor urada za narodnosti Stane Baluh pa je pojasnil, da je pri reševanju težav romskih skupnosti problem usklajenega delovanja različnih ministrstev. Poleg tega je ta skupnost po njegovih besedah razdeljena in tako nima enotnega predstavnika, s katerimi bi javne institucije komunicirale.

Evropski forum Romov in potujočih skupin (ERTF) je organizacija, ki jo sestavlja 47 predstavnikov članic Sveta EU, ki spremlja dogajanje v zvezi z romskimi skupnostmi in sodeluje pri strateških usmeritvah za izboljšanje položaja Romov.

‹ nazaj

Komentarji (1)

18.4.2015Ocenitine 
Eni Romi so žal zaradi zaostalosti za ostalimi ljudmi res reveži. Otroke v šolo da bodo imeli poklic in le tako bodo koristni tej družbi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava