dolenjska

Kulturna ministrica tudi v Mokronogu

17.4.2015 | 16:30 | J. S.

Na delovnem obisku v Mokronogu se je dopoldne mudila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. (Foto: J. S.)

Na delovnem obisku v Mokronogu se je dopoldne mudila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. (Foto: J. S.)

Kulturna ministrica tudi v Mokronogu
Kulturna ministrica tudi v Mokronogu

Mokronog - V Mokronogu so dopoldne gostili ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, ki se je v okviru delovnega obiska na Dolenjskem ustavila tudi v eni najmlajših in najmanjših občin pri nas. Srečala se je z vodstvom občine, si ogledala tukajšnje upravno-kulturno središče ter cerkev sv. Petra in kostnico na Gorenjem Mokronogu pri Trebelnem.

»Vesela sem, da tisto, kar sem doslej slišala in prebrala o Mokronogu, drži. Resnično gre za biser kulture, kjer se ljudje zavedajo, kaj imajo, in kjer se zelo trudijo, da to ohranjajo,« je po obisku dejala ministrica Bizjak Mlakarjeva. Ob tem je izrazila tudi upanje, da bodo z novim zakonom o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, ki so ga pravkar vložili v javno obravnavo, uspeli rešiti tudi finančne težave občin, kot je mokronoška. »Skratka, da se bo naša kulturna dediščina ohranjala in da jo bo možno uporabljati v korist vseh preko kulturnega turizma, da bodo ljudje lahko z njo živeli in da se bo hkrati kraj lahko razvijal,« je dodala.

Na delovnem obisku je župan Anton Maver ministrici sicer podrobneje predstavil občino in njeno gospodarstvo ter ocenil, da je napredek občine prepoznaven. Tako so v osmih letih za naložbe namenili okrog 16 milijonov evrov, od tega so pridobili več kot šest milijonov evropskega denarja. Od samostojnosti občine so med drugim začeli obnovo trškega jedra, dobili so novi vrtec in športno dvorano, prenovili so tako tukajšnjo kulturno dvorano kot tudi upravno-kulturno središče, ponosni so na novo knjižnico in na energetsko sanacijo mokronoške osnovne šole, letos jih čakata še podobni sanaciji podružnične šole na Trebelnem in zdravstvene postaje v Mokronogu. Poleg tega je občina odkupila Strelov turn v Mokronogu, za njegovo obnovo zdaj potrebujejo še finančna sredstva. Župan je med drugim še poudaril, da so ponosni na razglasitev tukajšnjih kulturnih spomenikov lokalnega pomena – Anderličev toplar, območje Žalostne gore in vse cerkve v mokronoški župniji – ter na obnovo spomenikov narodno osvobodilnega boja. Ponašajo se tudi s stalno razstavo slik Borisa Kobeta v tukajšnji osnovni šoli ter skupaj s sosednjima občinama Mirna in Šentrupert snujejo skupno blagovno znamko Mirnska dolina. Izpostavil je tudi dobro sodelovanje z javnim skladom za kulturne dejavnosti in novomeškim zavodom za varstvo kulturne dediščine, vodja novomeške enote Robert Preskar se je današnjemu srečanju pridružil.

Ob tem se je ministrica srečala tudi z vsestranskim mokronoškim kulturnikom Stanetom Pečkom, ki je med drugim pohvalil prizadevanja ministrstva za odpravo administrativnih ovir na področju ljubiteljske kulture ter Bizjak Mlakarjevi predstavil delovanje in izzive na omenjenem področju.

Sicer je ob obisku ministrica posebej pohvalila lokalni program za kulturo občine Mokronog-Trebelno. »Vreden je pohvale tudi zato, ker ima vse tiste elemente, ki so potrebni za razvoj kulture v neki skupnosti – ne samo na lokalnem nivoju, ampak tudi na državnem. Zelo bi bila vesela, če bi tudi vlada prepoznala kulturo kot tisti razvojni dejavnik, ki je zelo pomemben za razvoj države, za ustvarjanje novih delovnih mest,« je še menila.

Da je bil prav omenjeni lokalni program eden od razlogov, da se je ministrica odločila za obisk Mokronoga, je prepričan tudi župan. »Danes smo imeli priložnost predstaviti svoj pogled na področje kulture, kulturne dediščine, kulturnega turizma in ljubiteljske kulture v občini. Ministrici smo predstavili tako trenutno situacijo kot tudi vizijo razvoja v skladu z že sprejetim lokalnim programom za kulturo. Upamo, da bomo čim več idej uresničili tudi s posluhom ministrstva za kulturo in ostalih ustanov,« je po obisku dejal Maver.

Zvočni zapisi

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar o mokronoškem lokalnem programu kulture

Anton Maver o obisku kulturne ministrice

‹ nazaj

Galerija (15)

obisk ministrice 001
obisk ministrice 002
obisk ministrice 003
obisk ministrice 004
obisk ministrice 005
obisk ministrice 006
obisk ministrice 007
obisk ministrice 008
obisk ministrice 009
obisk ministrice 010
obisk ministrice 011
obisk ministrice 012
obisk ministrice 013
obisk ministrice 014
obisk ministrice 015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava