Najvišja posamezna subvencija za električna vozila 5000 evrov

17.4.2015 | 21:00

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Ljubljana - Eko sklad bo letos za subvencije za električna vozila namenil 2,5 milijona evrov, od tega pol milijona za fizične osebe in dva milijona za pravne osebe, je danes povedal direktor sklada Milenko Ziherl. Najvišja posamezna subvencija bo 5000 evrov za novo vozilo brez emisij CO2 ali predelano na električni pogon.

"Ciljna publika so vsi, ki vsak dan naredijo od 50 do 100 kilometrov," je poudaril Ziherl, ki največji preboj pričakuje pri pravnih osebah.

Fizične osebe bodo lahko vlogo vložile za eno vozilo, pravne osebe pa bodo lahko z eno vlogo kandidirale za do 50 vozil. Pravne osebe bodo lahko vložile še dodatne vloge, a šele potem, ko bo registriranih 70 odstotkov vozil iz predhodne vloge. Ziherl je opozoril, da vozilo ne sme biti kupljeno oz. predelano pred oddajo vloge.

Rok za izvedbo naložbe je šest mesecev, rok za oddajo zaključne dokumentacije pa je dva meseca po izteku roka za zaključek naložbe. Več informacij je na voljo na spletni strani Eko sklada.

V družbi Renault Nissan Slovenija, ki je pri nas prisotna z električnimi vozil Twizy, ZOE in Kangoo Z.E., prodajnega potenciala ne želijo napovedovati. Subvencije sicer zadostujejo za 400 električnih vozil za pravne in 100 vozil za fizične osebe.

"Ali je to dovolj, danes žal nihče ne zna napovedati, saj je električna mobilnost povsem nova zgodba, kakršne Slovenija še ne pozna," so pred kratkim pojasnili v družbi.

Kot poudarjajo, je veliko odvisno od okoljske zavednosti uporabnikov individualnega prometa, ter od morebitnih ukrepov pozitivne diskriminacije v mestih. "Na tem področju obstaja veliko pozitivnih, uspešnih zgledov iz tujine. Vsekakor pa se s prihodom subvencij končno tudi v Sloveniji začenja novo poglavje v naši mobilnosti," so še zapisali.

V časniku Finance slovenski trg električnih vozil ocenjujejo na okoli 100 do 150 avtomobilov na leto. Cene vozil z upoštevanjem subvencije se gibljejo od pet (Renault Twizy) do 37 tisoč evrov (Volkswagen E-golf).

Kot je še poudaril Ziherl, je letos za okoljske naložbe predvidenih bistveno več sredstev kot lani. Na voljo je 69,3 milijona evrov, od tega 35 milijonov za ugodne kredite in 34,3 za subvencije. Objavo naslednjega niza razpisov v Eko skladu pričakujejo 24. aprila.

Današnji pogovor o državni spodbudi za razvoj električne mobilnosti je pripravil Center energetskih rešitev (CER) v Ljubljani.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava