dolenjska

MINISTRICA MAJCNOVA NA DOLENJSKEM / V Šentjerneju jasni - slabo vzdrževani vodotoki krivi za zadnje poplave

18.4.2015 | 09:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Ministrska ekipa z občinskim vodstom pri potoku Pendirjevka v Orehovici

Ministrska ekipa z občinskim vodstom pri potoku Pendirjevka v Orehovici

Šentrupert, Šentjernej - Včeraj se je na Dolenjskem mudila okoljska ministrica Irena Majcen. Z delegacijo se je najprej ustavila v Šentrupertu, kjer se je srečala z županom Rupertom Goletom. Na občini so ji predstavili zeleno integralno ekonomijo lokalne skupnosti. Ministrica si je nato ogledala lokacijo nastajajočega Lesno predelovalnega centra ter kotlarne in elektrarne na lesne sekance na Dobu ter Deželo kozolcev, inovativni projekt, ki vsestransko vrednost dediščine kozolcev povezuje s sodobnimi oblikami turizma in gospodarstva.

Pozdrav podžupana Janeza Selaka

Pozdrav podžupana Janeza Selaka

Sledil je obisk občine Šentjernej, kjer so jo med drugim sprejeli podžupan Janez Selak, v.d. občinske uprave Tina Gazvoda in Janez Hrovat, višji referent, ki opravlja naloge s področja varstva okolja, komunalnih dejavnosti, urejanje prometa in ostale infrastrukture.

Šentjernejčani so ministrici povedali, da so prav zadnje hude poplave lani septembra, ko ni poplavljala le reka Krka, pač pa so te povzročili tudi vodotoki z gorjanske strani, gotovo krivi neurejeni oz. slabo urejeni in vzdrževani vodotoki. »Popravljeni so bili objekti, ki prej nikoli niso bili,« je dejal Hrovat in povedal, da občina beleži 2,2 milijona evrov škode, s proračunsko rezervo v višini sto tisoč evrov pa so naredili, kar so pač lahko, v glavnem na infrastrukturi. »Zdaj pričakujemo od države in njenih organov, da sanirajo stanje in poskrbijo tudi za nadaljnje vzdrževanje, da se takšne nesreče ne bodo več ponavljale,« je dejal gostom iz Ljubljane.

Irena Majcen

Irena Majcen

Med njimi je bil tudi vodja sektorja za vode na Agenciji RS za okolje Tomaž Pogačar, ki je povedal, da ima občina kar nekaj možnosti, da tudi sama bolj skrbi za vzdrževanje vodotokov, kar je sicer naloga države. Predstavil je tri možnosti in obenem povedal, da so za čiščenje obrežne zarasti zadolženi pribrežni lastniki, »seveda po vseh pravilih igre,« je dodal. Mnogokrat se ljudje kar sami lotijo kakih posegov in zato sledijo kazni. Tudi ministrica Majcnova je poudarila, da je treba priti do večjega sodelovanja z občino in državo, pa se bo dalo marsikaj narediti. Intervencijska dela po poplavah se sedaj bližajo zaključku, sledijo redna in dodatna vzdrževalna dela, v prihodnjem letu pa naj bi svojo službo tudi reorganizirali.

Robert Kepa, vodja oddelka Spodnje Save, kamor sodi tudi širša Dolenjska z vodotoki, je povedal, da je letos za vzdrževanje vodovotov na našem območju predvidenih 800 tisoč evrov, kar je gotovo občutno premalo za ureditev vseh problemov.

Ministrici si je z ekipo ogledala interventna dela v Orehovici, pri potoku Pendirjevka, ki so jih opravili v skladu z Akcijskim načrtom interventnih aktivnosti zaradi poplav v Občini Šentjernej. Z videnim je bila zadovoljna.

Več o temi v prihodnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (17)

MINISTRICA001
MINISTRICA002
MINISTRICA003
MINISTRICA004
MINISTRICA005
MINISTRICA006
MINISTRICA007
MINISTRICA008
MINISTRICA009
MINISTRICA010
MINISTRICA011
MINISTRICA012
MINISTRICA013
MINISTRICA014
MINISTRICA015
MINISTRICA016
MINISTRICA017

Komentarji (2)

18.4.2015Ocenigramoznica 
lepo ste jim vse pokazali - ekološke bombe kjer je pepel iz krške občine v naši občini pa ste pometli pod preprogo - niste imeli jajc zgleda da se nekaj bojite, res pa je da je bila za navoz pepela investitor občina Šentjernej - saj se ve kdo je to zadevo zakuhal, in upam da bo tudi nekdo odgovarjal za to
19.4.2015Ocenistara baba 
Bi lahko strnili obisk ministrice z enim znanim stavkom "trla baba lan, da joj prođe dan" .....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava