novice splošno

Finale projekta Kuhna pa to - kuharske zgodbe navdušile

18.4.2015 | 11:05 | M. K.
Foto: Ljubo Vukelič, Delo

Finale projekta Kuhna pa to - kuharske zgodbe navdušile
Finale projekta Kuhna pa to - kuharske zgodbe navdušile
Finale projekta Kuhna pa to - kuharske zgodbe navdušile

Vrhunec celoletnega projekta obujanja slovenske prehranske kulturne dediščine na ravni slovenskih osnovnih šol je bilo v tem tednu finale tekmujočih šol na Dvoru Jezeršek. ''Morda imamo premalo superlativov, ki bi lahko opisali vzdušje, strokovnost, okuse in zgodbe otrok, nasvete in navdušenje strokovnjakov ...'' poročajo organizatorji.

V prvi skupini je bilo 11 finalistov: OŠ: Sv. Jurij Središče ob Dravi, Danile Kumar Ljubljana, Narodnega heroja Rajka Hrastnik, Frana Metelka Škocjan, Drske Novo mesto, Šturje Ajdovščina, Dornberk, Vojke Šmuc Izola, Oskarja Kovačiča Škofije in Rečice ob Savinji.

V drugi skupini so kuhali: OŠ: Pod goro Slov. Konjice, Toma Brejca Kamnik, Šmartnega v Tuhinju (dve), Simona Jenka Kranj (dve), Ljubnega ob Savinji, Bizeljskega (dve), Rake in Dobrovega.

Snovalci projekta so bili navdušeni: ''Jedi, ki so jih oživeli tudi z zgodbami, podprtimi s takratnim kulturnim življenjem, med katerega lahko štejemo verske ali posvetne praznike, pred ali po – praznično obdobje, kmečka ali delavska opravila, pomembne dni, kot so rojstvo, poroka ali jubileji, … so postavili pred strokovno komisijo.'' V njej so bili Janez Bratovž, JB restavracija, dr. prof. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, Uroš Štefelin, Vila Podvin, Joško Sirk, La Subida, Bine Volčič, Franci Jezeršek, Akademija Jezeršek, Tanja Pintarič, gostilna Rajh, Miha Istenič, Penine Istenič, Teresa Covaceuszach, restavracija Sale e Pepe iz Benečije, Janja Kokolj Prošek in Adrijana Bezeljak, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Le odtenki so ločili zmagovalce, dodajajo organizatorji tekmovanja. Nagrade, izobraževalnega namena, s sodelovanjem vrhunskih mojstrov, častne in tudi povezane s tujino, so zaslužili:

1) 1.22.6.2015 ob praznovanju dneva državnosti na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča, potujejo v Bruselj, kjer bomo v mestni hiši postregli povabljene goste s strani Veleposlaništva RC v EU, v Belgiji in Natove pisarne v Bruslju:

•Skupina Kloštrske princese, OŠ Toma Brejca Kamnik, ki so pripravile gamsovo juho s pečenim štrukljem, ječmen s kamniško kajžerco in trničem in kloštrsko kremšnito

•Skupina Šmilj Band, OŠ Dornberk, ki so pripravili šimilj z domačo klobaso, koruzno pogačo s šparglji in narastek z vipavsko breskvijo

•Šturski gurmani, OŠ Šturje Ajdovščina, ki so pripravili krompirjevo polento s šjelnovim točem, koruzno polento z župnco in gris na mleku z budanjskimi marelicami ter jabolki v srajčki

2) Nagrado za ustvarjalnost v vseh štirih letih poteka projekta ali ki je v vseh letih zbrala največ točk, odhaja 17.6.2015 ob praznovanju državnega praznika na Veleposlaništvo RS v London, kjer bo ob zanimivih nekajdnevnih aktivnostih, svoje zmagovalne jedi predstavila povabljenim.

•Skupina Perkmandeljci, OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik, ki so tokrat pripravili: kruhov funšterc z zajčjimi jetrci in špehovim regratom, pečeno proseno kašo z bunkovcem in skutin namaz z divjimi travami in knajfom.

3) Akademija Jezeršek z nasveti in izkušnjami mojstrov kulinarike prireja kuharsko delavnico s prav posebnim scenarijem za:

•Skupino Kranjske kuharice, OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravile govnač s kranjsko klobaso, »šmorn« po gorenjsko, Prešernove fige po njihovo in pečeno proseno kašo s figami

•Skupino Petelinčki na topolu, OŠ Šmartno v Tuhinju, ki so pripravili žlinkrofe z všenco, kajžerco ali jetrci v juhi iz govejih ostankov in z metinim kruhom, masovnik s peteršiljevim kruhom in govedino s hrenom

Skupino Bizeljski kulinariki, OŠ Bizeljsko, ki so pripravili korejevec, bizeljsko mlinčevko, ajdove palačinke z zelišči in skutin namaz z domačim kruhom

4) Binetov online kuharski tečaj, kjer bodo 3 mesece brezplačno srkali informacije, urili kuharsko znanje in pilili že osvojene prijeme so zaslužili:

•Skupina Jurski polžki, OŠ Sv. Jurij, ki so pripravili kukrčne dodole, prole in jabolčne polžeke

Skupina Raški č'bularji, OŠ Raka, ki so pripravili prsno zelje s krompirjem, mlečno kašo z jabolki in potanc z raško čebulo

•Skupina Jenkovi nageljčki, OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravili marmeladni zos z govedino, kruhovko, ocvrte slive, jenkov nagelj s kranjsko klobaso in močnik z ocvirki

5) Nastop na Podvinski tržnici in kosilo z lokalnimi pridelki, pod vodstvom mojstra Uroša Štefelina, so si zaslužili:

•Skupina L'ibinski flosarji, OŠ Ljubno ob Savinji, ki so pripravili rajzlc na tri načine, luknjo in različne mlečne namaze z zmletimi oreščki in kruhovim čipsom

•Skupina Briška mularija, OŠ Dobrovo, ki so pripravili toč furbo, frtaljo in koščičev močnik na dva načina

Skupina Rok'nrol kuharce, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravili ajdovo kašo s slivami, pletenice in pastirski sir.

Skupina ljubljanske OŠ Danile Kumar na povabilo Veleposlaništva RS v ZDA za dan Evrope, 9. maja predstavlja ljubljanske jedi pod okriljem Okusi Ljubljane, s knjigo Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele. Izbrana skupina bo deležna akcije Večerja na zajli. Z nekaj skupinami si bodo ogledali posestvo, kjer nastajajo šampanjci Penine Istenič in se spopadli z izzivom, prilagojenim starostni skupini. Obiskali bodo posestvo Kodila, kjer domuje in zori zaščitena Prekmurska šunka ter mnogo lokalnih pridelkov, se seznanili s proizvodnjo ter načini uporabe njih v kuhinji.

Ob koncu iz Kuhne pa to sporočajo: ''V upanju, da bo takih šol v bodoče še več, že snujemo načrte za prihodnje podvige.''

‹ nazaj

Galerija (18)

finale (1)
finale (10)
finale (11)
finale (12)
finale (13)
finale (14)
finale (15)
finale (16)
finale (17)
finale (18)
finale (2)
finale (3)
finale (4)
finale (5)
finale (6)
finale (7)
finale (8)
finale (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava