novice

Več hrupa zaradi nizkih preletov vojaških letal

19.4.2015 | 13:00 | M. K.

Več hrupa zaradi nizkih preletov vojaških letal

Novo mesto - Na širšem območju Dolenjske bo prihodnji teden, od 20. do 24. aprila, potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Bistvenega vpliva na prebivalstvo samo usposabljanje ne bo imelo, razen hrupa, ki bo nastajal ob preletu letal, sporočajo iz Slovenske vojske.

Usmerjevalci združenega ognja (UZO) so ključni nosilci povezave med zračnimi in kopenskimi silami. Usposabljanje je namenjeno nadgradnji znanj in izmenjavi izkušenj med UZO SV in zavezniških sil. V času izvajanja usposabljanja bodo zračna plovila SV Pilatus PC-9M in BELL 206 na območju Videm – Trebnje – Mirna Gora – Grčarice izvajala prelete med 9. in 12. ter med 13. in 14. uro. Plovila bodo vzletala in pristajala na letališču Cerklje ob Krki, samo usposabljanje pa bo potekalo brez uporabe streliva. UZO se bodo premikali v vojaških vozilih in s civilnimi vozili, usposabljali pa se bodo na dveh lokacijah – Soteska in Sela pri Dolenjskih Toplicah – na javnih površinah (cestah, parkiriščih), in sicer brez uporabe orožja, streliva ali drugih artificij.

Gibanje na območju izvajanja usposabljanja ne bo omejeno, saj gre le za prisotnost pripadnikov SV in tujih oboroženih sil, njihovo delovanje pa bo skoraj neopazno. Velja pa opozorilo, da bo zaradi nizkih preletov letal v času zapor zračnega prometa povzročen dodaten hrup v širšem lokalnem okolju, še sporočajo iz Slovenske vojske.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava