dolenjska

Pri Gospodični začetek akcije Očistimo gore in planine

19.4.2015 | 19:00 | STA

Izvir Gospodična (Foto: B. B., arhiv DL.si)

Izvir Gospodična (Foto: B. B., arhiv DL.si)

Novo mesto - Pri planinski koči pri Gospodični na Gorjancih se je danes uradno začela šesta tradicionalna planinsko-čistilna akcija Očistimo gore in planine. Okoli 100 udeležencev je pomagalo pri čiščenju poti do najbolj obiskane planinske postojanke na dolenjskem in belokranjskem območju, pobrali pa so okoli 20 kilogramov smeti, so sporočili organizatorji.

Udeleženci so se zbrali na parkirišču ob Šumečem potoku v Gabrju ob vznožju Gorjancev in od tam ustrezno opremljeni krenili proti koči pri Gospodični. Udeležencem akcije so podarili priložnostne majice in jih opremili z biorazgradljivimi vrečkami in rokavicami za pobiranje odpadkov. Nato so se skupaj podali na nezahteven enourni pohod in hkratno čiščenje poti.

Po uradnem odprtju so poskrbeli za planinsko malico in zabavni spored. Akciji so se pridružili tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo planinsko sezono, so sporočili iz zavarovalnice Triglav.

Sicer pa bodo veselje do gibanja in obiskovanja slovenskih gora v šesti sezoni akcije prenašali tudi na otroke. Učili jih bodo preudarne in varne hoje v hribe, njihovim staršem pripravili predloge za družinske izlete, s skupnimi močmi pa skozi vso sezono s čistilnimi akcijami naravi pomagali zasijati v vsej lepoti, so se sporočili.

Po besedah direktorja službe za korporativno komuniciranje Zavarovalnice Triglav Luke Pušnika so v petih letih akcije zbrali in v dolino v skupaj 125.000 vrečkah odnesli 24 ton odpadkov.

Z akcijo Naše gore želi Zavarovalnica Triglav spodbuditi odgovornost obiskovalcev gora in jih nagovoriti, naj svoje odpadke odnesejo nazaj v dolino in jih tam odložijo v zabojnike za ločeno zbiranje.

V njihovo akcijo se vsako leto vključuje vse več ljubiteljev narave, doslej pa so našteli več kot 34.000 ambasadorjev čistih gora, je še povedal Pušnik.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava