Nekdanji novomeški župan poziva k nadaljevanju projekta Cerod II

20.4.2015 | 14:00

Bivši župan Alojz Muhič zagovarja nadaljevanje druge faze Ceroda. (Foto: B. B., arhiv DL)

Bivši župan Alojz Muhič zagovarja nadaljevanje druge faze Ceroda. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - V Zvezi za Dolenjsko (ZZD), ki jo vodi nekdanji novomeški župan Alojzij Muhič, so opozorili, da bi morali projekt regijskega centra za ravnanje odpadki Cerod II nadaljevati in izvesti z že zagotovljenimi sredstvi EU. Odločitev glede Ceroda II bo padla v sredo, a zdajšnji župan Gregor Macedoni meni, da je njegova izvedba do konca leta malo verjetna.

Muhič je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je za projekt Cerod II, ki ga je njegov naslednik Macedoni januarja ustavil zaradi ocene, da ga v zdajšnji zasnovi in obsegu ni mogoče izvesti ter sofinancirati, zagotovljeno okoljevarstveno in od 15. aprila tudi gradbeno dovoljenje.

Ker v ZZD menijo, da bi bilo možno projekt izpeljati z že zagotovljenimi približno 20 milijoni evrov kohezijskih sredstev, ki so, tako Muhič, po podatkih vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko še vedno na razpolago, pa bi ga morali takoj nadaljevati in prenehati z iskanjem drugih rešitev.

Direktor Zavoda za turizem Ivo Kuljaj se ne strinja z ukinitvijo zavoda. (Foto: B. B., arhiv DL)

Direktor Zavoda za turizem Ivo Kuljaj se ne strinja z ukinitvijo zavoda. (Foto: B. B., arhiv DL)

Muhič je nadaljeval, da v ZZD nasprotujejo tudi predlogu ukinitve po njegovem mnenju uspešnega, leta 2008 ustanovljenega občinskega Zavoda za turizem. Kot je dodal, je ta opravičil svoje poslanstvo, njegov direktor in vidni član ZZD Ivan Kuljaj pa je ob naštevanju več tovrstnih projektov poudaril, da zavod posluje pozitivno.

Ob njegovi ukinitvi naj bi brez dela ostali trije zaposleni, ki so bili pred tem zaposleni na občinski upravi. Predlog ukinitve zavoda pa je Kuljaj označil za revanšizem nove občinske oblasti.

Muhič je še opozoril na predlog združitve funkcij direktorja in poveljnika novomeškega poklicnega Gasilsko reševalnega centra. Kaj takega je po njegovem zaradi združevanja tržne in poklicne dejavnosti nesmotrno ter v nasprotju z ureditvami v drugih občinah, je še poudaril.

Aktualni župan Gregor Macedoni očitke ZZD zavrača. (Foto: B. B., arhiv DL)

Aktualni župan Gregor Macedoni očitke ZZD zavrača. (Foto: B. B., arhiv DL)

Na trditve ZZD se je odzval novi novomeški župan Macedoni, ki je dejal, da se bodo glede nadaljevanja in obsega projekta Cerod II na podlagi argumentov odločili na sredini seji sveta županov dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin. Možnost, da bi projekt s kohezijskimi sredstvi izvedli do konca leta, pa je ocenil za malo verjetno.

Glede predloga ukinitve omenjenega zavoda je pojasnil, da gre za reorganizacijo in racionalizacijo delovanja občinske uprave, pri vprašanju vodstva novomeških poklicnih gasilcev pa za racionalizacijo, je še dejal Macedoni.

ZZD je na lokalnih volitvah 2006 v novomeškem občinskem svetu dobila pet svetniških mest, leta 2010 štiri in na zadnjih, lanskih volitvah eno mesto.

STA, M. M.

Komentarji (11)

20.4.2015 1   (3)   (2)   OceniJan 
Kakšne dejanske rezultate pa lahko Kuli pokaže? Pa ne mi s tistimi polharijami in cvičkom spet. Pa zidanicami. Razen da je izpogajal novo mestno kopališče za slikanje pred kamerami, ki ga je že petkrat odnesela voda, tako kopališče kot evre. Obdržati je potrebamo samoTuristično informacijski center in to je vse kar potrebujemo.
20.4.2015—   (2)   (2)   OceniFranc 
Rezultati so znani, primer odprtje vinoteke,...Samo še nekdo je moral zagotoviti denar. Idej imamo vsi veliko, če pa se ne loti lastnik ali tisti, ki ima denar se pa ve kakšen je rezultat. Danes lahko marsikaj naročimo, tudi kakšno študijo, ki jo nato vtaknemo v predal, primer zidaniški turizem. Ni samo v NM ta zavod problem, takih primerov je "morje", povsod. Gospodar se mora odločiti kaj in kako bo izvajal.
20.4.2015OceniMatija 
Kaj je narobe z zidaniškim turizmom?
20.4.2015 2   (2)   (0)   OceniMarko 
Nič, samo to da ga ni
20.4.2015 1   (3)   (2)   Oceninovomeščan 
Pustite C 2 pa turizem sedanji garnituri. Imeli ste okoli tega priliko in zadevo ste pustili v stanju kot je. Raje povejte kje so sredstva od zatrčane dvorane, pa zakaj je pogodba z RICom taka kot je in še kaj bi se našlo.
22.4.2015 1   (1)   (0)   Ocenimicka kovačeva 
Definicija "revanšizma" po SSKJ: prizadevanje za ponovno, zlasti nasilno pridobitev v vojni izgubljenih ozemelj in privilegijev Užaljeni g. Kuljaj ve, o čem govori. "Pašnik" za kadrovanje se očitno zapira in ker se mu obeta, da bo izgubil vplivno mesto, se je začelo z obračunavanjem... ZZD bi lahko glede na vse, kar NM zaradi nje ni postalo, zadržala takšne komentarje zase. Verjetno želijo opozoriti, da so še vedno tam in da (še) niso odšli...
22.4.2015OceniJan 
Dajte no; trije zaposleni od tega mora biti en od njih direktor? Pa a je to normalno? Naj bodo trije sodelavci ki efektivno delajo na projektih, vodja naj bo pa nekdo, ki bo imel še kakšno drugo službo ali javni zavod pod sabo. Zaradi mene tudi če Zavod za turizem Novo mesto, združimo skupaj recimo z Razvojnim centrom. Ste nekater res pozabili, kako je bil ta zavod sploh ustanovljen in kako so izbirali direktorja? Malo je manjkalo, da bi bil pogoj za službo specifičen domač naslov tistih ki so se prijavili. Da o izvedenih "projektih" raje ne govorimo. To da se hvali da so ustvarili 28.000 EUR dobička kaže zgolj na to, da niso porabili namenskih sredstev, da bi dejansko promovirali turizem. Polharija, zidanica, cviček, bakrene majolke v krožiščih in nasedlo kopališče na napačni strani Krke niso ravno neke pridobitve za mesto.
22.4.2015 3   (3)   (0)   OceniMiro 
Tudi Škrabec poziva. Kdo bi se odrekel 30 milijonom? Prej 5 let niso mogli pridobiti gradbenega dovoljenja. Sedaj ko je projekt padel in ni več možno dobiti evropskega denarja, pa naenkrat tudi gradbeno dovoljenje. Torej naj sedaj občina sama financira 30 milijonski projekt, pri čemer je možno takšne projekte izvesti za manj kot 10 mio eur?
22.4.2015 2   (2)   (0)   OceniKuljaj 
Zavod posluje pozitivno! Nekako tako: 400.000 smo dobili sredstev iz proračuna občine, 40.000 smo porabili za streho pri Geri. 100.000 smo imeli drugih stroškov ( predvolilni golaži, srečanje lovcev,...),200.000 smo porabili za plače. Nekaj smo plačali študentom in ostalo nam je še 6000 eur?
22.4.2015 3   (3)   (0)   OceniGregor 
Muhič, Kuljaj, Turk,.. in ostala druščina, ki nas je oplenila za kakšnih 50 milijončkov (Portoval, Cerod, Ric,...) so lahko samo vese če ne bodo kazensko preganjani.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava