kultura

S Tednom knjige odprta tudi Gogina terasa

20.4.2015 | 16:00 | I. V.

Teden knjige v knjigarni Goga in letošnje  načrte založbe Goga so predstavili urednica Jelka Ciglenečki, direktor  Mitja Ličen in vodja knjigarne in programa Vesna Kelbl. (Foto: I. Vidmar)

Teden knjige v knjigarni Goga in letošnje načrte založbe Goga so predstavili urednica Jelka Ciglenečki, direktor Mitja Ličen in vodja knjigarne in programa Vesna Kelbl. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Novomeška založba Goga danes s tednom knjige v Knjigarni Goga začenja bogat niz dogodkov, ki se bodo tedensko praviloma na Gogini terasi na Glavnem trgu vrstili vse do oktobra, na novinarski konferenci pa so sodelavci založbe predstavili tudi sedem knjig, ki bodo literarno zbirko Goga obogatile letos.

Tradicionalni teden knjige s knjižnim sejmom, v okviru katerega knjigarna Goga prodaja knjige precej ceneje kot običajno, se je začel danes. V sklopu Goginega tedna knjige pripravljajo tudi več pogovorov s svojimi avtorji. Jutri bo na Gogin rdeči kavč sedel Sebastijan Pregelj, ki bo predstavil lani izdani roman Kronika pozabljanja, sijajno zgodbo o zadnjih dneh starčka, ki mu življenje bogati demenca, ki zbriše meje med realnim svetom in domišljijo. 

V četrtek bo na sporedu nedvomno osrednji dogodek Goginega tedna knjige - pogovor s pesnikom Borisom A. Novakom o prvem slovenskem epu, Vrata nepovrata, njegovi knjigi, ki jo je pisal zadnjih dvajset let, ki je ena redkih pesniških zbirk, ki je bila v zelo kratkem času razprodana in je v teh dneh že dočakala prvi ponatis in vse od izida vzbuja izjemno pozornost slovenske literarne javnosti.

Satirična zbirka zgodb iz zbirke Slavka Pregla Zgode na dvoru kralja Janeza pa bo tema petkovega nekoliko bolj lahkotno zastavljenega literarnega večera. V Preglovih pravljicah, ki neverjetno spominjajo na aktualno politično dogajanje, poleg kralja Janeza nastopa tudi kraljica Alenčica pa minister Gregor in še kdo, ki ga bralec zlahka prepozna.

V sklopu tedna knjige se je novomeški dobrodelni Leo klub v sodelovanju z Gogo pridružil vseslovenskemu projektu Knjigobežnice, s katerim želijo vzpodbuditi branje in izmenjavo knjig. Na drevo pred rotovžem so namestili leseno hiško, iz katere ljubitelji branja vzamejo knjigo, ki jo želijo prebrati ali pa vanjo odložijo knjigo, ki so jo že prebrali in želijo, da bi jo prebral še kdo.

Kot je povedala urednica Jelka Ciglenečki, so ta čas na vrhuncu svojega življenja knjige, ki so pri Gogi izšle konec minulega leta: "Vsi štirje romani so blizu nominacije za nagrado kresnik. Posebej bi izpostavila Mazzinijev triler Izbrisana, s katerim se avtor zelo angažirano kot prvi loteva enega od temnih madežev časa slovenske samostojnosti, roman Sebastijana Preglja Kronika pozabljanja in ep Borisa A. Novaka Vrata nepovrata, ki kandidira tudi za nagrado kritiško sito, najboljšo knjigo leta po izboru slovenskih literarnih kritikov."

Kot rečeno Založba Goga letos v literarni zbirki Goga načrtuje izdajo sedmih knjig: Čas očetov, ki je drugi del Novakovega epa Vrata nepovrata, Brskanja Vinka Möderndorferja, Otroštvo Mihe Mazzinija, Pianistov dotik Mirta Komela, Vse, česar ne moreš povedati frizerki Agate Tomažič, Fama o kolesarjih Svetislava Basare in Vrata raja Ahmeda Burića. Poleg knjig v literarni zbirki Goga novomeška založba načrtuje tudi izdajo še več drugih knjig.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava