mladi dopisnik

Učenka OŠ Boštanj v Državnem zboru Republike Slovenije

21.4.2015 | 08:40 | Eva Železnik, 9. a, OŠ Boštanj

V poslanskih klopeh (Eva je prva z desne).

V poslanskih klopeh (Eva je prva z desne).

Ekipa iz Posavja.

Ekipa iz Posavja.

Pri predsedniku države.

Pri predsedniku države.

Boštanj, Ljubljana - V ponedeljek, 13. aprila, sem se udeležila 25. nacionalnega otroškega parlamenta v Državnem zboru Republike Slovenije. Prisotna sta bila še dva učenca iz Posavja, Ajda Španring in Tilen Burja, ter učenec Črt Kranjc v vlogi novinarja: vseh skupaj iz cele Slovenije nas je bilo 110 parlamentarcev in parlamentark.

Osrednji temi sta bili izobraževanje in poklicna orientacija. Uvodne nagovore so imeli predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, predsednik države Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar ter Darja Grozdnik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije. Mladi, nadobudni parlamentarci iz vse Slovenije smo se pogovarjali o štirih osrednjih temah: poklicih prihodnosti, o formalnem in neformalnem izobraževanju, vseživljenjskem učenju in o tem, da so vsi poklici pomembni. Izvolili in sprejeli smo mnogo odločitev ter sklepov na teh področjih, med drugim tudi predlagali ustanovitev posvetovalnega telesa, sestavljenega iz mladih, ki bi bil del našega parlamenta. Po sklepanjih v določenih skupinah smo se vrnili v Veliko dvorano. Pozdravil nas je predsednik vlade, dr. Miro Cerar. Trije udeleženci parlamenta so mu lahko zastavili vprašanje. Med njimi sem bila tudi jaz. Po razpravi in sprejetih sklepih smo določili še temo za naslednje leto, ki bo glavna tema 26. nacionalnega otroškega parlamenta, in sicer pasti mladostništva. Zatem smo določeni učenci odšli tudi na prireditev k predsedniku države v Predsednikovo palačo. Tam smo spremljali podelitev Jabolka navdiha, ki je bilo letos namenjeno Marku Soršaku - Sokiju.

Vsi mladi, prav tako kot malce starejši povabljeni, smo na prireditvi uživali – mladi predvsem zato, ker je bila prireditev posvečena bolj rokovski glasbi; kar pomeni, da smo bili zelo glasni tam, kjer naj ne bi smeli biti!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava