posavje

Zaključek raziskav: Vrbina primerna za silosni tip

21.4.2015 | 12:05 | M. M., foto: ARAO

Zaključek raziskav: Vrbina primerna za silosni tip
Zaključek raziskav: Vrbina primerna za silosni tip
Zaključek raziskav: Vrbina primerna za silosni tip
Zaključek raziskav: Vrbina primerna za silosni tip

Krško - Terenske raziskave za odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na lokaciji Vrbina so z dokončanjem vseh recenzij »Poročila o glavnih raziskavah geo- in hidrosfere za potrebe graditve odlagališča NSRAO, Vrbina, Krško« so zaključili konec marca letos. Rezultati raziskav so nedvoumno potrdili, da je geološka struktura na lokaciji Vrbina primerna za varno izgradnjo načrtovanega tipa odlagališča, pa so danes sporočili iz Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO).

Obsežne raziskave, ki so potekale od leta 2006 do 2014, so podale pomembne podatke za projektiranje in izdelavo varnostnih analiz odlagališča NSRAO. Potrdile so, da na lokaciji Vrbina na območju odlagališča vrhnjo zemeljsko plast predstavlja tanka plast proda, pod njo pa se razmeroma blizu površja nahajajo debele plasti miocenskega melja. V plasti proda, ki je debela od 7 do 12 metrov, se nahaja podtalnica. Pod prodom se nahaja več kot 600 metrov debela in več milijonov let stara plast miocenski meljev. Melj je sicer z vodo nasičen, a hkrati za vodo izjemno slabo prepusten material, zato podtalna voda iz plasti proda vanj ne pronica, so navedli v sporočilu za javnost.

Prav nepropustnost melja za vodo, ki se v njem praktično ne premika, in dejstvo, da plast melja leži pod podtalnico, sta zelo pomembna, saj ARAO načrtuje, da bo v melj umeščen odlagalni silos odlagališča. Tako bo dejansko onemogočen stik podtalnice, ki se nahaja v produ, z odlagalnim delom silosa, ki se bo nahajal v melju več metrov pod podtalnico. Podtalnica bo v celoti zaščitena pred potencialnimi vplivi odlagališča NSRAO neodvisno od ostalih vplivov, ki bi lahko vplivali na dvig podtalnice na tem območju, npr. ob poplavah, so zapisali.

Tudi geomehanske analize so potrdile, da je melj primeren material za izgradnjo silosa, saj je zelo kompakten in trden. Ugodno je tudi, da se nahaja razmeroma blizu površja, saj ob gradnji ne bo potreben zelo globok izkop. Raziskali so tudi vse geokemične lastnosti podzemnih vod na lokaciji, ki so pokazale, da podzemna voda ni agresivna. To pomeni, da ni pričakovati bistvenih vplivov geološkega okolja na konstrukcijo silosa ter odložene zabojnike in polnilo v samem silosu.

»Glavne raziskave geo- in hidrosfere so tako potrdile izvedljivost varne izgradnje odlagališča NSRAO z odlagalnimi enotami v obliki silosa na lokaciji Vrbina Krško,« zaključujejo v ARAO.

‹ nazaj

Komentarji (1)

21.4.2015Oceniizo 
samo, da ne bo sode odplaknilo v savo ob kakšnem večjem nalivu...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava