posavje

Kam bo odšlo 40 Romov iz Leskovca?

22.4.2015 | 16:30 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Leskovec pri Krškem - Občina Krško je včeraj v Leskovcu organizirala javno obravnavo dopolnjenega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Gmajna 3. Na tem delu občine naj bi namreč v prihodnje, na slabih sedmih hektarih površin, zraslo novo stanovanjsko naselje. Občina je pripravila dokument, s katerim bo investitorju omogočila 56 novih stanovanjskih stavb, ki bodo namenjene prodaji na trgu.

A vse ni tako enostavno, saj je del zemljišča, ki ga je kupil Iztok Starc, poseljen z osmimi stanovanjskimi hišami, v katerih živi osem romskih družin. Tem grozi, da bodo ostale brez strehe nad glavo, saj so njihova bivališča predvidena za rušenje. Kot pripoveduje Moran Jurkovič, sicer tudi romski svetnik v krškem občinskem svetu, drugače pa eden od 40-ih Romov, ki živijo v teh hišah, imajo svoja bivališča na tem območju že okoli 70 let. Njihovi dedje in očetje so opravljali priložnostna dela za takratno gozdno gospodarstvo, namesto plačila pa so dobili zemljo, na kateri so zgradili objekte. A pisnih dokazil o tem ni, ko je država denacionalizirano zemljišče pred leti vrnila prvotnemu lastniku, pa ga je ta prodal Starcu.

Na občini sicer zagotavljajo, da se druga faza gradnje na območju, kjer živijo omenjene romske družine, ne bo začela, dokler ne bodo rešili vprašanja preselitve. To je na javni obravnavi potrdila tudi krška podžupanja Ana Nuša Somrak.

Ena od možnosti za preselitev romskih družin je tudi Kerinov grm, kjer pa na majhnem prostoru živi preko 300 Romov, zato leskovški Romi na to preselitev ne pristajajo.

Novi lastnik zemljišča, Iztok Starc, je sicer za odkup hiš ponudil 4000 evrov vsaki družini. A na to ceno ne pristajajo.

Ker, da ne verjamejo več nobeni obljubi, so Romi sestanek zapustili še pred koncem.

‹ nazaj

Galerija (6)

IZTOK STARC
MORAN JURKOVIC
ROMI 1
ROMI 2
ROMI 3
ROMI 4

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava