posavje

FOTO: Mladi genijalci dobro poznajo energetiko

23.4.2015 | 13:15

Foto: arhiv GEN energije

Foto: arhiv GEN energije

Krško - GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško sta za učence posavskih osnovnih šol že tretje leto zapored organizirali kviz Mladi genijalci. Zaključna prireditev je bila v torek v Krškem, med šestnajstimi prijavljenimi ekipami pa so se s svojim znanjem o energiji, energetiki, podnebnih spremembah in radioaktivnosti najbolj izkazali učenci iz osnovne šole Brežice.

Kot so sporočili iz GEN energije, so tričlanske šolske ekipe na odru Kulturnega doma v Krškem s svojim znanjem navdušile polno dvorano navijačev. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmagala ekipa OŠ Brežice, ki so jo zastopali Primož Bogner, Tea Jeličić in Patrik Marčetič pod mentorstvom Brede Majcen. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Raka (Matija Hruševar, Lea Metelko in Kaja Popelar z mentorico Marijano Pavlovič), tretje mesto pa so si pod mentorstvom Urške Erjavšek prislužili učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško (Anja Švajger, Urban Učanjšek in Ajda Žarn).

Zbrane tekmovalce in njihove mentorje je uvodoma pozdravil predsednik uprave NEK Stane Rožman, jim čestital za sodelovanje v projektu, ki krepi razumevanje energije in njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade je spodbudil, da ohranijo vztrajnost in ustvarjalno radovednost, s katero so se izkazali tudi na kvizu, ki po Rožmanovih besedah veliko pomeni za utrjevanje znanja kot pomembne vrednote. Poudaril je, da na znanju, trdem delu in prizadevanjih na dolgi rok temeljijo tudi vsi dosežki NEK v minulih štirih desetletjih.

Direktor družbe GEN energija Martin Novšak je opozoril na pomen energetske pismenosti: »Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo. Znanje in razumevanje namreč močno vplivata na dojemanje izzivov, povezanih z oskrbo z energijo danes in jutri.« Dodal je, da je od tega odvisno, ali bomo kot družba kos izzivom našega časa in ali bomo lahko gospodarstvu zagotovili dovolj inovativnih, sposobnih in ustrezno izobraženih mladih ljudi.

V skupini GEN so, kot pišejo v izjavi za javnost, prepričani, da je tekmovanje Mladi genijalci odlična priložnost za razvijanje talentov in spodbujanje k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja. Obenem lahko predstavlja tudi dodatno motivacijo za izbiro poklicne poti na področju tehnike in naravoslovja. Kviz namreč učence spodbuja k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji kot trajnostnem viru in radioaktivnosti.

Za sprostitev mladih umov so na zaključnem kvizu poskrbeli mlada posavska glasbena skupina Uranium pills project in plesalci Plesne šole Lukec, ki so zbrane tekmovalce in njihove navijače dodatno spodbudili z energično glasbo in plesom, besede spodbude pa je mladim namenil tudi Martin Blazinšek, izvršni direktor in vodja spletnega razvoja brežiškega Startup podjetja Enolyse, ki je razvilo večkrat nagrajeno inovativno platformo Enolyse – sistem za vinarje, ki omogoča nadzor proizvodnje vina na daljavo oziroma preko pametnega telefona.

‹ nazaj

Galerija (11)

Direktor GEN energije Martin Novsak
Finale treh ekip
Kviz Mladi genijalci_2
Kviz Mladi genijalci_3
Kviz Mladi genijalci_4
Kviz Mladi genijalci_5
Kviz Mladi genijalci_6
Mentorji
Najboljse ekipe z mentorji, Novsakom in Rozmanom
Najboljse tri ekipe z mentorji
Predsednik uprave NEK Stane Rozman

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava