bela krajina

Šampion zopet Prusovo vino, kmalu znana tudi kraljica

24.4.2015 | 10:15 | M. M., M.B.-J.

V Metliki so ocenili vina...

V Metliki so ocenili vina...

... in belokranjske pogače v okviru 33. Vinske vigredi. (Foto: TD Vigred)

... in belokranjske pogače v okviru 33. Vinske vigredi. (Foto: TD Vigred)

Metlika - Še pred 43. Tednom cvička, ki bo konec maja potekal v Kostanjevici na Krki in ki se že lahko pohvali z novim kraljem cvička, bo v Metliki še ena vinsko obarvana tradicionalna prireditev. 33. Vinska vigred bo potekala od 15. do 17. maja.

Prejšnjo soboto je bilo ocenjevanje vin, tri petčlanske komisije pa so ocenile 233 vzorcev, od katerih jih je bilo 20 iz Hrvaške in štiri iz Italije. Ocenjevalci so izločili le 3,5 odst. vzorcev.

Priznanja za najbolje ocenjena vina bodo podelili na otvoritvi Vinske vigredi. Šampion Vinske vigredi je postal sovinjon letnik 2009 - vino iz sušenega grozdja (19,47 t.) Vinske kleti Prus s Krmačine. Omenjena klet si je prislužila tudi šampiona tekočega letnika, in sicer za modro frankinjo (18,20 t.).

Šampiona belokranjca PTP letnik 2014 je pridelal Dolc 1834 iz Drašičev (17,10 t.), sledita pa mu Kmetijska zadruga Metlika (17 t.) in Dolc 1834 (16,97 t.).

Šampiona metliške črnine PTP je donegoval Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki (17,10 t.), sledita pa mu KZ Metlika in Vinska klet Prus s Krmačine (oba 17,07 t.).

Šampion tujih vin je postal sovinjon letnik 2013 (17,73 t.) Josipa Rajakoviča iz hrvaškega Krašiča.

Ocenjevali tudi najboljšo belokranjsko pogačo

V ponedeljek so med proizvajalci izvedli še četrto ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo. Proizvajalcev, ki lahko proizvedejo in ponudijo to evropsko zaščiteno jed, je 23. Na letošnji Vinski vigredi bodo podelili še en certifikat, in sicer Alenki Požek. Z ocenjevanji, delavnicami in srečanji želijo doseči, da bodo belokranjske pogače med seboj čim bolj enake ter da bo turist, ki prvič obišče Belo krajino, povsod dobil lepo in okusno pogačo.

Letošnje ocenjevanje je opravila šestčlanska strokovna komisija, ki ji je predsedovala Katarina Mihelčič. Podelitev priznanja za najboljšo belokranjsko pogačo bo prav tako v petek, 15. maja, na osrednjem odru pa jo bo prejel Hotel Bela krajina.

Metličani bodo prihodnji teden razkrili tudi ime nove kraljice metliške črnine, sicer pa si lahko na spletni strani turističnega društva Vigred ogledate tudi duhovita video vabila kmeta Pajota.

‹ nazaj

Komentarji (3)

24.4.2015Ocenimetličan 
Krasen članek, res. Vidi se izjemno delo uredništva. Zelo ažurno in dosledno... skoraj je teden okoli in oni že objavijo "novico"... Škoda le, da pri samem uvodu ni več podatkov o cvičku, npr, kako se pridela, ob čem se pije , na kateri temperaturi, ... ker to je RES izjemnega pomena, ko se piše o Ocenjevanju 33. vinske vigredi v Metliki!
25.4.2015Oceninerganje 
Pa si našel neko malenkost, da sprazniš svojo kanto cinizma in slabe volje.
28.4.2015Ocenienka 
Srečno BELOKRANJCI! Se vidi, da ste ljudje širokega srca in si želite uspehov na vseh področjih. Uspešno na Vinski vigredi, ki ima velik pomen v Sloveniji prav tako je tudi ena večjih vinskih prireditev. Ne sekirajte se za tiste, ki vam vsega tega ne privoščijo. Jaz vas podpiram!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava