kočevsko-ribniško

Ustanovili Sosvet mladih, kot most med mladimi in županom

24.4.2015 | 17:00 | M. M.

Župan Jože Levstek s člani Sosveta. (Foto: občina Ribnica)

Župan Jože Levstek s člani Sosveta. (Foto: občina Ribnica)

Ribnica - Nedavno je potekala ustanovna seja Sosveta mladih občine Ribnica, na kateri so za predsednika izvolili Domna Češarka iz Prigorice. Glavni temi pogovorov sta bili prenova občinske spletne strani in prirejanje športno-kulturnih dogodkov za mlade.

Kot so dnaes sporočili iz ribniške občine, bo Sosvet mladih v aktualnem mandatnem obdobju (2014-2018) posvetovalno telo župana Jožeta Levstka, sestavljeno iz predstavnikov mladih od 15. do dopolnjenega 29. leta starosti, ki delujejo na področjih mladinskega organiziranja v občini Ribnica. Sosvet mladih se po svoji opredeljenosti, sestavi in vsebini razlikuje od klasičnih mladinskih svetov, ki so del Mladinskega sveta Slovenije. Sosvet namreč v nasprotju z Mladinskim svetom ne pogojuje formalnega članstva v eni izmed občinskih mladinskih organizacij ali društvu, temveč omogoča tudi mladim posameznikom, ki so v razmerju do družbenega in mladinskega udejstvovanja doslej izkazali precejšen interes ter se pri tem vključevali v občinsko mladinsko življenje, vendar niso nujno predsedniki ali člani organizacij / društev, da lahko s primerne pozicije objektivno ocenjujejo položaj in potrebe mladine v občini Ribnica. Izpostavljeni posamezniki iz vrst mladinskih društev in organizacij, kot tudi posamezniki s potrebno vpetostjo v družbenih krogih, so bili povabljeni k sodelovanju v Sosvetu. Mandat članov Sosveta mladih, ki ni zaprto in ga lahko župan glede na gibanje mladinske organiziranosti v občini med mandatom dopolnjuje ali spreminja, je vezan na mandat župana, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot omenjeno, so na ustanovni seji za predsednika izvolili Domna Češarka, njegova namestnica je postala Agara Vučemilović. V Sosvet pa so bili imenovani tudi Ana Pucelj, Sašo Klun, Matevž Henigman, Gašper Levstik, Nejc Jakobčič, Nik Rus in Primož Perušek. Največ časa so posvetili razpravi o oblikovanju novih športno-kulturnih vsebin za mlade, med katerimi je izstopala predvsem zamisel o plesnih prireditvah. Poleg tega so sprejeli sklep, da namenijo del svojih sredstev za prenovo občinske spletne strani, ki jo bodo pomagali izdelati mladi iz ribniške občine.

S sklepom o ustanovitvi Sosveta mladih je župan Sosvetu določil pristojnosti in naloge. S pričetkom njegovega delovanja bo mladim dana možnost, da svoje predloge in pobude, ki presegajo interese posameznikov in okvire društev ter mladinskih organizacij, predstavijo županu preko članov Sosveta. Tako jim je zaupana pomembna naloga svetovanja in podpiranja občinskega sveta občine Ribnica pri ukrepih za mladim prijaznejšo občino. Skladno s tem, bo Sosvet obravnaval vprašanja iz pristojnosti občinskega sveta, ki se tičejo mladih. Poleg omenjenih pristojnosti lahko Sosvet podaja županu tudi predloge o ostalih zadevah, ki se tičejo mladih in, denimo, pripomore k oblikovanju priporočil za štipendijsko in projektno financiranje mladih iz občine, so med drugim navedli iz Ribnice.

‹ nazaj

Komentarji (1)

24.4.2015Oceniorganika 
Če sem pravilno razumela, je bil Zavod za turizem ustanovljen, ker je Kuljaj,, kader bivšega župana, potreboval dobro plačano in udobno službo, drugi podatek je, da so delali slabo, da so trošili veliko denarja za malo rezultatov. Kaj naredi obrtnik ali lastnik firme, če ni posla, če je kriza ali če zaposleni delajo slabo ? Odpušča, kajne ? A tukaj gre vendar za ljudi iz javne uprave, ki bi morali biti po mnenju nekaterih svetnikov zaščiteni ? Vseeno pozdravljam sprejete ukrepe, podpiram novega župana, ki je prava svetla točka slovenskega političnega močvirja in mu želim, da bi uresničil večino zastavljenih ciljev, kar bo dobro tudi za nas meščane.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava