posavje

O problematiki Romov tudi krški občinski svet

24.4.2015 | 11:35 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Krško - Občina Krško bo prevzela vlogo mediatorja v pogovorih med lastnikom zemljišča na Gmajni v Leskovcu, na katerem Igor Starc načrtuje gradnjo stanovanjskega naselja, in osmimi romskimi družinami, katerih bivališča so zaradi projekta predvidena za rušenje.

S to odločitvijo se je včeraj strinjal krški občinski svet. Obravnava romske problematike sicer ni bila predvidena, a so jo svetniki in svetnice, na pobudo romskega svetnika Morana Jurkoviča, uvrstili na dnevni red. Tako se je tudi občinski svet seznanil s problematiko, o kateri smo pisali pred dnevi. Predsednik KS Leskovec Jože Olovec je znova poudaril, da romske družine v naselju niso moteče, da imajo dobre odnose s sosedi in da je projekt gradnje 54 stanovanjskih hiš nesmiseln, saj je na območju krajevne skupnosti dovolj drugih, nezasedenih zazidalnih površin.

Romi se bodo, na pobudo svetnika Dušana Dornika, pozanimali o pravnih možnostih, ki jih zakonodaja določa v primeru dolgoletnega bivanja na zemljišču. Svetnik namreč meni, da so romske družine, ki na tej zemlji nemoteno bivajo že okoli 70 let, morda dobile pravico priposestvovanja. Če se bo izkazalo, da je temu tako, bo imel lastnik zemljišča zagotovo velike težave pri gradnji projekta. Kot nam je povedal Moran Jurkovič, naj bi - po obljubah - po prvomajskih praznikih naselje obiskali tudi predstavniki države.

Na sedežu občine Krško pa bo v prihodnje deloval tudi oddelek za javna naročila in črpanje evropskih sredstev. Svetniki in svetnice so namreč potrdili osnutek odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave. Sprejemanje odloka je sicer dvofazno, a težav ne pričakujejo. Oddelek bodo oblikovali z notranjimi prerazporeditvami dela, kar pomeni, da število zaposlenih ostaja v skladu s sprejetim kadrovskim načrtom in s planiranimi sredstvi za plače v letošnjem proračunu. Nekatere naloge, kot so nakup in prodaja zemljišč ter javna naročila večjih vrednosti, se namreč sedaj izvajajo v različnih oddelkih, v bodoče pa jih želijo združiti v okvir enega oddelka in na ta način poenotiti postopke ter doseči strokovno in hitro reševanje zadev.

‹ nazaj

Komentarji (2)

24.4.2015 2 (2) (0)Ocenikrajan 
V Krški hotel jih nastanite, pa poln penzion. No saj tega pa že imajo na socialnem.
25.4.2015–1 (0) (1)OceniJanez 
Krajan za sebe se sekiraj. Vklopi možgane preden kaj napišeš!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava