kultura

Igral bi tudi na poleno ali kamen

24.4.2015 | 15:35 | I. V.

Boštjan Gombač je igral tudi na prazgodovinsko piščal, kakršno so našli v Divjih babah. (Foto: I. Vidmar)

Boštjan Gombač je igral tudi na prazgodovinsko piščal, kakršno so našli v Divjih babah. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Čeprav se Novomeščani niso na razpis abonmaja džezovske glasbe odzvali tako množično, kot bi si glasbeniki in skupine, ki so uvrščene v program, zaslužili, pa vsem tistim, ki so se zanj le odločili in vsem drugim, ki so  prišli poslušat le sinočnji prvi koncert iz cikla Jazzinty abonmaja, zagotovo ni žal - harmonikar Janez Dovč, multiinštrumentalist Boštjan Gombač in tubist Goran Krmac niso pustili nikogar hladnega.

Pripravili so večer za sladokusce. Združeni v Acoustic Trio kot del sicer precej bolj množične zasedbe Sounds of Slovenija so džezovsko temeljito raziskali še neodkrita obzorja slovenske ljudske glasbe, od istrskih pa do prekmurskih pesmi, ki jih sicer vsak pozna, a jih na tak način zaigrane in zapete še nismo slišali.

Trije vrhunski glasbeniki so bili sinoči raziskovalni, duhoviti, iskrivi, polni presenečenj in glasbenih šal. Boštjan Gombač je igral še najmanj na svoj klarinet, v njegovih rokah so se znašla številna takšna in drugačna tolkala in piščali, tudi replika prazgodovinske piščali iz Divjih bab, igral je na plastenko vode, igral bi najbrž tudi na kamen ali poleno, če bi mu ju kdo dal v roke.

Jazzinty abonma tokrat poteka pod okriljem Kulturnega centra Janeza Trdine, kjer bo tudi večina koncertov. Tokrat se je organizator odločil glasbenike približati občinstvu, tako da je poslušalce posedel tudi za klubske mizice na samem odru, kar je ustvarilo prijetno klubsko vzdušje, tega pa zagotovo ne bodo mogli narediti na naslednjem koncertu, 22. maja, ko v Trdinovo dvorano pride Big Band Dom, ki bo v Novem mestu počastil stoletnico rojstva glasbenih legend Franka Sinatre in Billie Holiday. Njune pesmi bosta pela Oto Pestner in Nina Strnad.

‹ nazaj

Galerija (5)

20150423_29520
20150423_29536
20150423_29544
20150423_29554
20150423_29565

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava