dolenjska

Prva številka občinskega glasila že junija

25.4.2015 | 09:00 | B. B.

Borut Škerlj (SMC) je opozori, da občinska glasila niso neodvisen medij, ampak pogosto le orodje za manipulacijo. (Foto: B. B., arhiv DL)

Borut Škerlj (SMC) je opozori, da občinska glasila niso neodvisen medij, ampak pogosto le orodje za manipulacijo. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so v četrtek v drugi obravnavi potrdili sklep o ustanovitvi občinskega glasila. Izhajal bo štirikrat na leto, dobivala ga bodo vsa gospodinjstva v občini, strošek posamezne številke pa bo predvidoma znašal 10.000 evrov.

Izid prve številke je predviden v juniju, do takrat pa mora župan imenovati koordinacijski odbor in urednika glasila, ki ga bodo iskali z javnim razpisom.

Eden redkih, ki je nasprotoval ustanovitvi glasila, je bil Borut Škerlj (SMC). Nedavno izdajo glasila ob 650. obletnici Novega mesta je sicer pozdravil, »a to je bila posebna priložnost, medtem ko z občinskim glasilom stopamo na spolzek teren.«

Poudaril je, da občinska glasila javnosti ne morejo informirati nepristransko, saj niso neodvisen medij ampak pogosto le orodje za manipulacijo in to z davkoplačevalskim denarjem. »Tako glasilo ni brezplačno, financira se iz proračuna, predstavlja pa tudi nelojalno konkurenco drugim tiskanim medijem.«

Župan Gregor Macedoni je te pomisleke zavrnil z besedami, da mora občina zagotavljati informiranost občanov, Uroš Lubej (Solidarnost) pa je dodal, da je bolj smotrno izdajati lastno glasilo, kot pa naročati plačljive objave v drugih novomeških brezplačnikih. »Potrebe po obveščanju imajo tudi nevladne organizacije in javni zavodi, se pa strinjam, da moramo po letu ali dveh ovrednotiti smotrnost izhajanja glasila,«je povedal Lubej.

Svetniki so se ukvarjali tudi z vprašanjem, na kakšen način zagotoviti prostor za pobude in stališča svetniških skupin, na koncu pa so se odločili, da imajo vse skupine, ne glede na število sedežev v svetu, na voljo enako količino prostora.

Prvoten predlog ustanovitve glasila je vseboval tudi določilo o posebni številki v času lokalnih volitev, ki bi bila namenjena brezplačni predstavitvi kandidatov za župana in občinski svet. Na predlog župana so to določilo črtali, saj meniji, da ni v skladu z zakonom o volilni kampanji, ki prepoveduje financiranje kampanje s proračunskimi sredstvi.

‹ nazaj

Komentarji (2)

25.4.2015Oceniobčanka 
Bravo Borut, se strinjam z vašim razmišljanjem. 40.000,0 EUR "glih" ni majhen denar in bi ga lahko porabili za kaj bolj potrebnega v občini, kot je občinsko glasilo, recimo za RK!
25.4.2015OceniJan 
Ne uporablja čisto vsak interneta, pravico do obveščenosti ima pa vsak. O znesku težko razpravljamo, ker ne poznamo stroškov. Vsekakor pa boljše zapravljen denar kot za Bernardko.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava