posavje

Županovo vino pridelali pri Kuntariču in Matjašičevih

25.4.2015 | 10:30 | J. A., foto: Občina Brežice

Zmagovalca z županom in vinsko kraljico Bizeljskega.

Zmagovalca z županom in vinsko kraljico Bizeljskega.

Martin Kuntarič in Janko Matjašič - zmagovalca izbora Županovega vina.

Martin Kuntarič in Janko Matjašič - zmagovalca izbora Županovega vina.

Brežice - V Mestni hiši v Brežicah je že tretjič zapored potekala razglasitev županovega vina in drugič, odkar se za županovo vino izbira dvojček vin priznanega tradicionalnega poimenovana (PTP) cviček in beli bizeljčan. Zmagovalec so izbrali iz vzorca najbolje ocenjenih vin v okviru šestih vinogradniških društev, ki delujejo v brežiški občini. Najboljši cviček PTP je pridelal Martin Kuntarič iz VTD Gadova peč, najboljšega belega bizeljčana PTP pa sta pridelala Janko in Martina Matjašič, člana VD Sromlje. Župan občine Brežice Ivan Molan je dejal, da bo projekt izbora županovega vina Občina Brežice podpirala tudi v prihodnje, saj promovira kakovostna lokalna vina in vinogradnike, so sporočili iz brežiške občine.

Pri izboru županovega vina je sodelovalo vseh šest vinogradniških društev, ki so najprej opravila ocenjevanje vin znotraj društva in v nadaljnji izbor predlagala 10 najboljših vzorcev. V vsakem vinorodnem okolišu delujejo tri društva in sicer v okolišu Bizeljsko Sremič VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece, v vinorodnem okolišu Dolenjska pa VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Jesenice-Dolina.

Komisija v sestavi Milene Rožman, Romana Baškovča, Branka Bosine, Jožeta Praha in Adija Brodija je imela zahtevno nalogo izbrati najboljšega med najboljšimi. Po besedah predsednice komisije Milene Rožman, vodje izpostave kmetijske svetovalne službe Brežice, so vsi ocenjeni vzorci vin dosegli dobre ocene, kljub neugodnim vremenskim razmeram v lanskem letu, kar pomeni, da je bilo kletarjenje natančno in dosledno, saj je uspelo vinogradnikom donegovati kakovostna vina. Prepričana je, da bo izbor vin za naziv županovo vino pripomogel k višji kakovosti vin lokalnih vinogradnikov.

Potek izbora

Izbor županovega vina je potekal v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Strokovna komisija je ocenila 23 najbolje ocenjenih vzorcev cvička PTP iz vinogradniških društev VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Jesenice-Dolina in 28 najbolje ocenjenih vzorcev belega bizeljčana PTP iz vinogradniških društev VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece. Najbolje ocenjeni cviček PTP je pridelal Martin Kuntarič, prejel je oceno 16,27, najbolje ocenjeni beli bizeljčan PTP pa sta pridelala Janko in Martina Matjašič, zanj sta prejela oceno 17,23 točk.

Dvojček zmagovalnih vin bo Občina Brežice uporabljala kot protokolarno darilo z namenom promocije lokalnih kakovostnih vin. Na prireditvi »Brežice, moje mesto 2015« - Dan kruha, vina in salam bosta zmagovalna vinogradnika prejela prehodno skulpturo, ki bo pričala, da sta vinogradnika pridelala najboljše vino PTP v brežiški občini.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava