posavje

Slovenski in hrvaški sindikalisti s skupno izjavo o davčni pravičnosti

29.4.2015 | 13:20 | STA, M. M.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Slovenski in hrvaški sindikalisti s skupno izjavo o davčni pravičnosti

Obrežje - Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič in predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Mladen Novosel sta na tradicionalnem srečanju ob prazniku dela pred mejnim prehodom Obrežje podpisala skupno izjavo o davčni pravičnosti. Hkrati sta vladi obeh držav pozvala k okrepljenemu boju proti davčnim utajam.

Semolič je ob današnjem podpisu poudaril, da želijo sindikalisti obeh držav s podpisom izjave o davčni pravičnosti opozoriti, da EU zaradi davčnih utaj, goljufij in izogibanja plačilu davkov vsako letu izgubi približno tisoč milijard evrov.

Utaja in izogibanje davkom sta v razcvetu zaradi pomanjkanja informacij o kapitalskih tokovih in lastnikih premoženja v mednarodnem merilu. Ker ne obstaja avtomatična izmenjava podatkov o obdavčevanju med davčnimi oz. finančnimi upravami in ker so evropske vlade bolj osredotočene na davčno tekmo kot na sodelovanje in preiskovanje davčnih nepravilnosti, je dodal.

Vsak evro, ki pristane v davčnih oazah in drugje ter ne v državni blagajni, pomeni tudi manj denarja za zdravstveno varstvo, izobraževanje in socialne pravice. ZSSS in SSSH pa zaradi tega podpirata zahtevo Evropske konfederacije sindikatov, da je treba v vseh članicah EU uvesti davek na finančne transakcije in pozivata vladi Slovenije ter Hrvaške, da njegovo uvedbo podpreta.

Strinjata se z ugotovitvijo, da je davčno tekmovanje med članicami EU z namenom, da bi pridobile tuje neposredne investicije, nezdravo in samouničujoče. Hkrati pa pomeni največjo spodbudo za izogibanje plačilu davkov.

Strinjata se tudi, da se v EU uvede obvezna konsolidirana davčna osnova za pravne osebe in pozivata svoji vladi, da podpreta prenehanje davčnega tekmovanja med njenimi članicami ter uvedbo najmanj 25-odstotnega davka na dohodek pravnih oseb.

Sindikata med drugim vladi obeh držav še pozivata, da zagotovita več denarja za boj proti davčnim utajam in izmikanju davkov ter da kadrovsko okrepita davčno oz. finančno upravo. Povečanje davčnih prihodkov je namreč ključnega pomena za financiranje javnih storitev, socialne zaščite in za boj proti revščini, še opozarjata.

Predsednik SSSH Novosel pa je pristavil, da se sindikalisti z navedeno izjavo zavzemajo tudi zato, da glavnino denarja v državno blagajno ne bi več prispevali t.i. mali ljudje, temveč bogati kapitalisti in njihovi veliki sistemi.

Tradicionalna srečanja slovenskih in hrvaških sindikalistov ob prazniku dela pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje prirejajo od leta 2006.

‹ nazaj

Komentarji (1)

29.4.2015 1 (1) (0)Ocenitone 
sindikati ,razen tega da so si priskrbeli dobre plače, za delavca niso naredili čisto nič.. so podaljšana roka politike in ji služijo kjer se le da.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava