avto moto

Čonda in Kovačič v kvalifikacije za EP in SP

30.4.2015 | 09:10 | Mitja Pungarčič/Mediamark
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si in Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia

Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia

Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia

  Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si

  Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si

Krško - Oba najboljša posavska voznika Aleksander Čonda (ST Lendava) in Žiga Kovačič (KST Brežice)se bosta ta konec tedna kot predstavnika Slovenije pomerila na kvalifikacijskih dirkah članskega evropskega in svetovnega prvenstva posameznikov za napredovanje.

Najprej se bosta z zelo močno konkurenco pomerila jutri v madžarskem Debrecenu za vstop v tako imenovani ECC Challenge, ki bo 30. maja v Lendavi. Le dan pozneje pa ju v hrvaškem Goričanu čaka še nekoliko težja naloga, nastop na kvalifikacijski dirki svetovnega prvenstva, ki šteje za kvalifikacije Grand Prix 2016. Na tej drugi dirki se jima bosta kot stezni rezervi pridružila še dva Slovenca, in sicer bo prva rezerva mladenič iz Laškega, ki sicer nastopa za AMTK Ljubljana, Nick Škorja, druga rezerva pa bo Denis Štojs iz AMD Krško.

Izkušnje in znanje na njegovi strani, ostali pogoji pač ne

Za Čondo bo jutrišnja polfinalna dirka na Madžarskem predvsem rezultatsko neobremenjeno testiranje svojih motorjev in konkurence, saj tudi če se ne uvrsti, ga čaka nastop na ECC Challengu. Sam nam je sicer zaupal, da bo dirko vzel resno kot vsako drugo dirko. In vendar zaradi zavedanja, da ne rabi loviti rezultata in uvrstitve za napredovanje, bo na tej dirki lahko neobremenjeno preizkusil nekaj novih nastavitev, saj- kot smo že pisali- bo za ti dve dirki moral zamenjati izpušni sistem , ki je od letos v veljavi na vseh sistemskih dirkah FIM in FIM Europa. Kot je dejal, bo letos tako na samem dirkališču v Debrecenu prvič preizkusil nov izpušni sistem, ki ga na žalost zaradi omejenih sredstev letos še ni mogel niti testirati. Tudi potrebne nadgradnje na samih agregatih še ni opravil, saj za to enostavno ni imel denarja. Kljub temu na obeh dirkah ne misli metati puške v koruzo, temveč pravi, da bo poskusil narediti kar se da dober rezultat.

Glede kvalifikacijske dirke svetovnega prvenstva v Goričanu pa je Čonda dejal, da gre enako kot za dirko v Debrecenu tudi tu sproščeno in s tem psihično precej neobremenjeno. Če povzamemo, se Čonda zaveda, da je njegova konkurenčnost na obeh dirkah odvisna predvsem od priprave steze. V kolikor bo ta pripravljena bolj trdo, ima glede na svoj vozni park realne možnosti za enakovreden boj. V kolikor pa bosta stezi mehkejši in bolj »grif«, pa se boji, da bo ob pomanjkanju konjev v svojih motorjih boj precej težji, če ne že nemogoč. V preteklih letih je sicer v teh kvalifikacijah že večkrat opozoril nase, imel je sicer precej boljše pogoje, a nekoliko manj izkušenj. Tokrat je zgodba drugačna. Izkušnje in znanje so na njegovi strani, ostali pogoji pač ne.

Za našega drugega predstavnika, mladega komaj 16-letnega Žigo Kovačiča pa bo sta obe dirki več kot dobrodošli, saj se bo še pred kvalifikacijami mladinskega evropskega in svetovnega prvenstva do 21 let lahko pomeril v precej močnejši članski konkurenci. Vsekakor sta oba nastopa zaslužena in prigarana. Od njega sicer ne gre pričakovati kakšnega večjega uspeha, vseeno pa ga ne gre v naprej odpisati.

Štojs bo vendarle tekmoval

Od ostalih naših kvalifikacijskih udeležencev za serijo SGP 2016 bosta na dirki v avstrijskem St. Johhanu in dan za tem v italijanskem Lonigu nastopila še Ljubljančana Jernej Pečnik in Maks Gregorič. Pečnik je prišel do nastopa v Avstriji, ko je že bil določen za mesto druge rezerve v Goričanu. Do zapleta je prišlo z voznikom Denisom Štojsem iz AMD Krško, ki bi po selektorjevi zadnji odločitvi moral nastopiti v Avstriji, a je Štojs od nastopa demonstrativno in, kot je dejal sam zaradi družinskih obveznosti, odstopil. Pripravljen je bil nastopiti v Italiji, a je zaradi boljših rezultatov na zadnjih nekaj dirkah za kvalifikacije v italijanskem Lonigu selektor Kalin zadnji trenutek potrdil Gregoriča. Kot smo izvedeli, bo Štojs kljub vsem mogočim in nemogočim izgovorom, zakaj v soboto ne more nastopiti, nastopil isti dan, torej v soboto, in to prav tako na kvalifikacija za SGP, vendar kot druga rezerva v Goričanu. Dodajmo, da AMD Krško letos nima nobenega reprezentanta oziroma predstavnika Slovenije ne med posamezniki v članski ne v mladinski konkurenci in tudi v ekipnem delu se je Štojs že v naprej odrekel nastopu za reprezentanco.

Ko bi se slovenski klubi kaj naučili od hrvaških...

Ob rob vsemu lahko omenimo, da bo dirka v Goričanu po pričakovanjih dobra, saj ekipa SK Unija iz Donjega Kraljevca zna organizirati dobre dirke. Kot vedno pričakujejo tudi veliko slovenskih navijačev. Omeniti še velja, da smo v njihovem obvestilu za medije zasledili, da so po celotni županiji (po naše bi bila to regija) razdelili skoraj 3000 vstopnic . A to še ni vse, saj so poskrbeli, da bo vsaka obdarovana šola predstavljala navijaško skupino, te pa se bodo na dirki pomerile, katera bo bolje in glasneje navijala za njihovega favorita Jurico Pavlico. Vse pohvale vredna akcija, ki bo organizatorjem in vsem ostalim obiskovalcem doprinesla k odličnemu vzdušju na sobotnem spektaklu na spidvej stadionu Milenium v Donjem Kraljevcu. Ob tem lahko dodamo le to, da bi se vsi trije slovenski organizatorji in marketinški »guruji« naših klubov iz tega lahko kaj tudi naučili, a to je že povsem druga tema….

‹ nazaj

Galerija (11)

Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia
Foto: Dragan »Dragec« Višnjič/SK Unia

Komentarji (3)

30.4.2015Oceniinside 
Štojs bi verjetno imel večji interes za mednarodne nastope, ko bi bil bolj pri denarju. Tako pa komaj skrpa skupaj en motor, večjih možnosti pa na teh tekmovanjih nima, in je bolj strošek kot pa kaj drugega. Pa tudi na stezah zunaj meja, razen kakih izjem, se ni nikoli dobro počutil in je takrat odpovedal. Mislim, pa da je glavni razlog finančno stanje in se računica ne izide.
1.5.2015Ocenireal inside 
Štojs je ena navadna reva in nej že neha manipulirat in jamrat al pa kr vozit. Za nastop v avstriji bi zaslužu prek več ko 1x več € u goričani pa ne bo pol tolk... č si strmast in butast potem si Denis Štojs... skujal se je ker si je želu dirkat u Lonigu in kr je češko odvozu ko en kekec je dubu pa avstrijo... in najslabšo skupino ... in avstrijo je dobu zarat češke... in tam, se je spet trmal in na obem dirkam razdiru kuplonge ... mislim, da ne naštevam useh fint ku jih je zganju že cel tedn pred Češko in tud na češkem... 5 pik na dveh dirkah?!? hehe pa še sponzorji so mu kupli še en motor in ma zdej 2... in ki je odnos do njih... kekci pa dnar mečejo u enga reveža, ku jim laže in naklada... če ga je strah pa nej gre u dirkaško penzijo.. ne pa dnar mu dat. Vglavnem nakladač, manipulator in izsiljevalc je tale štojs... iz njega nigdar neč.... se na stezah zunaj meja ni dobro počutu hahaha... razlog vč da neha smešit sebe in nakladat drugim ... aja pa Praznk mu je tud dal 100€ za bencin... aja pa klub tud neki... aja pa na obeh dirkah je dobu plačano... aja pa u klubi ma pogodbo ku ma pike plačane še posebi... aja je pozabu da ma pike 2x plačane pe se je raj trmu in kuplonge razdirku.... hehehe bedački navijački štojsovi... ZA U PENZIJO DA MU NE BO TREBA VEČ LAGAT
4.5.2015Ocenijaz113 
Dobr da vsaj še Štojs vztraja v KK. Super če si je uspel take pogoje izborit v klubu. Čeprav močno dvomim v to. Je pa povsem enakovreden vsem ostalim slovenskim voznikom z izjemo Žagarja. Sm videli zdaj na kvalifikacijah kje so naši vozniki. Vsi skupaj niso zbrali dovolj pik za napredovanje. Takšna je trenutno naša kvaliteta. Da o kvantiteti ne govorim.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava