novice

Začenjajo se urbani sprehodi Jane's Walk, tudi v Novem mestu in Semiču

1.5.2015 | 13:30 | STA, M. K.

Marjan Lapajne je na lanskem sprehodu v Novem mestu predstavil pobudo za pešpot do Trdinovega vrha. Za njim sta Jelka in Andrej Hudoklin. (Foto: arhiv; B. B.)

Marjan Lapajne je na lanskem sprehodu v Novem mestu predstavil pobudo za pešpot do Trdinovega vrha. Za njim sta Jelka in Andrej Hudoklin. (Foto: arhiv; B. B.)

Globalni akciji urbanih sprehodov Jane's Walk, ki se začenja danes, se letos pridružuje 16 slovenskih krajev. Sprehode v okviru akcije, ki spodbuja pešačenje po vsakdanjih opravkih, pri nas že petič pripravlja Inštitut za politike prostora v sodelovanju lokalnimi partnerji. Večina letošnjih sprehodov bo v manjših mestih, so pojasnili organizatorji.

Kot so sporočili z omenjenega inštituta, globalna akcija urbanih sprehodov Jane's Walk po vsem svetu letos poteka med 1. in 3. majem, sodelovanje v njej pa je napovedalo več kot 150 mest. V Sloveniji bodo akcijo tudi letos razširili čez ves teden, in sicer do 10. maja. Za vsakdanje pešačenje je namreč pomembna tudi izkušnja delovnega utripa mesta, so pojasnili.

V Sloveniji se bo v teh dneh po njihovih navedbah zvrstilo 19 sprehodov v 16 krajih. Kot so pojasnili, je večina med njimi manjših mest, kjer zanimanje za vrnitev pešcev v javni prostor zadnje čase najbolj narašča. Poleg največjih slovenskih mest, Ljubljane in Maribora, sprehode pripravljajo tudi v Ajdovščini, Celju, Ilirski Bistrici, Kamniku, Kopru, Kranju, Novem mestu (Marof, Arheološki park Marof; sobota, 9. maj 2015 ob 16h, zbirno mesto je Novi trg. Sprehod organizirata Društvo arhitektorv Dolenjske in Bele Krajine ter Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, vodila pa ga bo Jelka Hudoklin), Semiču (mesto v malem ob vznožju vinogradov; nedelja, 10. maja 2015 ob 15h, zbirno mesto je pred Kulturnim centrom Semič. Sprehod organizirata Kulturni center Semič – TIC Semič in Turistično društvo Semič, vodila pa ga bo Alenka Snoj), Podgradu, Postojni, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Tolminu in Volčah.

Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika pešačenja, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja, so pojasnili organizatorji.

Urbani sprehodi, ki jih je navdihnila dediščina urbane aktivistke in publicistke Jane Jacobs, po njihovih navedbah potekajo od leta 2007. Pobuda Jane's Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora iz Ljubljane, pri tem pa sodelujejo z lokalnimi nevladnimi organizacijami in povezanimi posamezniki. V dosedanjih štirih letih je potekalo skupno 51 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot tisoč sprehajalcev.

Ob tem poudarjajo, da hodljivost postaja vse bolj zaželena značilnost mest in naselij, pešačenje po vsakdanjih opravkih pa spodbujata tudi urejenost uličnega in javnega prostora ter pestrost programov v pritličjih stavb. "Med prebivalci narašča zanimanje za hojo, podobno kot tudi za kolesarjenje. Vrnitev pešcev in kolesarjev v mestni prostor odpira pomembna vprašanja urejanja prostora in zbuja zanimanje ponudnikov lokalnih storitev. Nov ulični utrip kliče po novih ureditvah in rešitvah, ki postajajo gibalo mehke prenove mest," so še zapisali zapisali.

‹ nazaj

Komentarji (12)

3.5.2015OceniKje pa? 
Po opravkih peš? Če ne živiš ravno v ožjem delu mesta, niti pločnikov nimaš. Kje naj potem tacam, med avtomobili? Izgradnja novih pločnikov pa je bila še za vsako dosedanjo občinsko oblast čista potrata denarja. So raje financirali tajkune iz svojih logov. Ko gledam občinski proračun za letos, v njem spet ne vidim novih pločnikov, kaj šele kolesarskih stez. Nek se vidi raskoš, pa četudi na WC z avtom!
3.5.2015OceniJan 
Kje v mestu je tako kritično da ni pločnikov, ali da se ne da it peš? Verjetno tole ni mišljeno, da greš peš iz ne vem, recimo Rateža na Upravno enoto.
3.5.2015 1 (1) (0)OceniKje ??!! 
Jan, med Mirnopeško cesto in Čefidljem !! Prepričaj se !!
4.5.2015 4 (4) (0)OceniFranc 
"Inštitut za politike prostora" in na stotine ostalih inštitutov, agencij in sekretarjatov, direktoratov, VSE BOLJ SKRBI ZA TO DA DRŽAVLJANI HODIJO PEŠ, DA NEBI PREVEČ JEDLI, DA NEBI BILI INFORMIRANI,.. TO ČE JEŠ IN SE VOZIŠ JE KAPITALISTIČNA KULTURA, DA PA ŠE MISLIŠ S SVOJO GLAVO PA JE PORAZ ZA REVOLUCIJO. Zato naše komunistične inštitucije skrbijo za ohranjanje stalinističnih tekovina!
4.5.2015 1 (1) (0)OceniFranc 
Kako važno je pešačenje je vedel že pedofil tito, ki je imel na stotine najbolj luksuznih avtomobilov. Za državljane pa je tedaj komunistična oblast uvedla vožnjo par ne par.
4.5.2015OceniFranc 
O pomenu hoje je predaval tudi Dolanc, ki je bil težji od vsakega najbolj rejenega prašiča.
4.5.2015—   (1) (1)OceniJanez Kranjski 
Francl, pust tipkovnico dokler boš pod gasom. Ne vidš, da si zgrešu temo.
4.5.2015OceniFranc 
Torej komunistični tovariši. Namesto tega, da naš denar zapravljate za vaše nakladanje in financiranje mafijskih "inštitutov" in mafijskih "projektov" raje denar namenite za avtobusne prevoze, da bodo onemogli davkoplačevalci vsaj lahko šli k zdravniku.
4.5.2015OceniFranc 
Ejga Janez. Daj se mal sprehod. A nisi čul, da čoban zove ovce, da se malo prošetaju ?
4.5.2015OceniJovan 
Jan Si čist zgrešu koncept. Po novem pločniki niso več važni. Po novem je cilj, da bo na pločnikih in pred Gogo rasla trava. Vsaj tako je razlagal slavnostni govornik.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava