dolenjska

Bogovič spomnil na pomen dela, a tudi na enotnost in povezovanje

1.5.2015 | 17:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Bogovič spomnil na pomen dela, a tudi na enotnost in povezovanje
Bogovič spomnil na pomen dela, a tudi na enotnost in povezovanje

Javorovica - Na mednarodni praznik dela je eno od največjih in prvomajskih srečanj v državi potekalo tudi v osrčju Gorjancev, na Javorovici. Organizirala ga je Občina Šentjernej, pod novim županskim vodstvom Radka Luzarja malce drugače kot leta doslej, čeprav so še vedno obeležili tudi spomin na tragične vojne dogodke, ko je na tem mestu leta 1944 padlo več kot sto partizanov oz. večina borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade.

Med obiskovalci Javorovice so bile mnoge mlade družne.

Med obiskovalci Javorovice so bile mnoge mlade družne.

Prireditev so malce posodobili (in obenem zmanjšali stroške organizacije), glavni poudarek pa je bil na praznovanju praznika dela, delavstva, upokojencev in mladine, »skratka vseh članov družbe, ki verjamejo, da jim mora delo omogočiti človeka dostojno življenje,« pravi župan Radko Luzar, ki je v svojem nagovoru izrazil veselje, da se odnos do dela spreminja in delo spet postaja vrednota. »Kakovostno opravljeno delo je tisto, kar šteje. Dobro delo pa je seveda treba nagraditi. Stroje lahko kupi vsak, dobrega delavca pa je treba vzgojiti,« je dejal župan in znova ponovil obljubo, da bo v času svojega županovanja v šentjernejski občini poskrbel za sto novih delovnih mest. Deležen je bil aplavza množice.

Franc Bogovič, slavnostni govornik na Javorovici.

Franc Bogovič, slavnostni govornik na Javorovici.

Slavnostni govornik je bil evropski poslanec in naš rojak Franc Bogovič, ki je spomnil, da je Slovenija prav na praznik dela pred enajstimi leti postala polnopravna članica Evropske zveze. V govoru se je dotaknil druge svetovne vojne, ki je mnogim evropskim narodom prinesla pravo tragedijo, med drugim tudi Slovencem, »ko so mnogi Slovenci stali s puško uperjenju eden proti drugemu. A danes nismo tu, da bi določili, kdo je med drugo svetovno vojno pripadal zmagovalni protifašistični vojski, ker so zgodovinska dejstva jasna. Danes tudi nismo tu, da bi obsojali tiste, ki so se v težkih trenutkih na začetku druge svetovne vojne, ali med vojno odločili, da so, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, vstopili v domobranske vrste. Zgodovinska dejstva niso namenjena temu, da jih uporabljamo za dnevno politične potrebe. Ta dejstva je treba obravnavati objektivno, prepustiti zgodovinarjem, da opravijo svoje strokovno delo, narod kot celota se mora z dejstvi soočiti in znati živeti z njimi,” je poudaril Bogovič in zaključil, da moramo priznati, kar je treba priznati, oprostiti, kar je treba oprostiti in pomiriti, kar je treba pomiriti. Brez sodelovanja ne bo šlo, tudi na evropski ravni.

Bogovič spomnil na pomen dela, a tudi na enotnost in povezovanje

Dobro delo naj bo pošteno plačano

Seveda se je Bogovič dotaknil tudi praznika dela, spomnil na svetle primere naših gospodarskih družb, ki dobro poslujejo, “znajo delati, cenijo delavce ter so pošteni”, na mnoge uspešne kmete in obrtnike, a tudi na negativne prakse iz našega gospodarstva: lakomne direktorje, ki izčrpavajo podjetja in izkoriščajo delavce, lahkomiselne bankirje,..

“Naj se danes sliši odločen glas z Gorjancev: da imamo dovolj kraje skupnega premoženja,da je bilo v Sloveniji dovolj politike, ki razdvaja slovenski narod, da, je bilo dovolj politike, ki svoj obstoj ohranja z ideološkim bojem, da za boljšo Slovenijo, ne potrebujemo spremembe družbenega sistema, ampak da želimo Slovenijo narediti v moderno evropsko državo, v državo, v kateri bodo mladi imeli svojo prihodnost, v kateri bo aktivna generacija uspešno razvila svoje sposobnosti, starejši pa uživali sadove svojega minulega dela,” je zaključil Bogovič.

Položitev venca v spominski hram.

Položitev venca v spominski hram.

Med številnimi obiskovalci Javorovice, ki so prišli od vsepovsod, mnogi tudi peš, je bila posebne pozornosti deležna 87-letna partizanka Malči Jakša-Miša iz Ljubljane, ki je še edina od preživelih v bitki na Javorovici in se sem vrača že 70 let. V spomin na soborce je v spominskem hramu položila venec, padlim sta se tam poklonila tudi Franc Bogovič in Radko Luzar.

Prvomajsko slovesnost, ki so jo s kulturnim programom poleg pevcev iz Orehovice oblikovali še glasbeniki Pihalnega orkestra občine Šentjernej, recitatorji ter učenci domače osnovne šole pod mentorstvom Lucije Kuntarič, je vodila Elizabeta Kušljan Gegič.

‹ nazaj

Galerija (58)

JAVOROVICA001
JAVOROVICA002
JAVOROVICA003
JAVOROVICA004
JAVOROVICA005
JAVOROVICA006
JAVOROVICA007
JAVOROVICA008
JAVOROVICA009
JAVOROVICA010
JAVOROVICA011
JAVOROVICA012
JAVOROVICA013
JAVOROVICA014
JAVOROVICA015
JAVOROVICA016
JAVOROVICA017
JAVOROVICA018
JAVOROVICA019
JAVOROVICA020
JAVOROVICA021
JAVOROVICA022
JAVOROVICA023
JAVOROVICA024
JAVOROVICA025
JAVOROVICA026
JAVOROVICA027
JAVOROVICA028
JAVOROVICA029
JAVOROVICA030
JAVOROVICA031
JAVOROVICA032
JAVOROVICA033
JAVOROVICA034
JAVOROVICA035
JAVOROVICA036
JAVOROVICA037
JAVOROVICA038
JAVOROVICA039
JAVOROVICA040
JAVOROVICA041
JAVOROVICA042
JAVOROVICA043
JAVOROVICA044
JAVOROVICA045
JAVOROVICA046
JAVOROVICA047
JAVOROVICA048
JAVOROVICA049
JAVOROVICA050
JAVOROVICA051
JAVOROVICA052
JAVOROVICA053
JAVOROVICA054
JAVOROVICA055
JAVOROVICA056
JAVOROVICA057
JAVOROVICA058

Komentarji (12)

1.5.2015—   (4) (4)Ocenikorl 
dokler ni bilo komunistov, se slovenski narod med sabo ni sovražil.
1.5.2015—   (2) (2)OceniŠentjernejčan 
Dokler bojo obstajal taki kot korl, v Sloveniji ne bo mira! Dej, prebol že enkrat !!!
1.5.2015Ocenihusamo 
Pubje me sprasujte, če buma kj kumentiral? Ne pubje na buma, ker smo zdj mi na ablast in če se ta Bertijeva QQŠ kjo vidte u prvi vrst na bu preveč umešavala bum jst kmal na stoučku, ki mi prpada.
1.5.2015 2 (2) (0)Ocenijavorčan 
Kje je pa Francelj, kaj ga niso ta novi nič povabil na kakšen golaž al pečenko, on pa jih je zmeraj fotral.........
2.5.2015 1 (1) (0)Ocenibutec&butec 
Dokler bodo zametki in tudi preglasni izdajaci sosedov ne bo miru.
2.5.2015Ocenikje pa je 
Ja kje je pa novi občinski direktor, pa ostala smetana. Je pa res lepo, da je prišla bivša ravnateljica, čeprav ji je Pavlič mesto podžupanje snel, zdj naj bi jo pa še vstajnik Samči zjb.. za mesto direktorce OU, ker mu župan še ni nič dal. Ja tako se dela in kadruje na občini šentjernej. Tako varčuje nas župan. Bravo Vika, ne daj se tem pokvarjenim moškim kvazi politikom, udar že enkrat po mizi.
3.5.2015Ocenikdo ve 
A kdo ve zakaj je bilo tako malo ljudi, pogrešal sem predstavnike CIGLa, pa Antončiča iz Mokrega polja. A je on ze dobil tisth 250K evrčkov in se je umaknil. Bo treba vprašat bivsega in sedanjega direktorja Ceroda, da bosta povedala kako izsiljuje zase in za svojo rit? Pa tudi prejšnji in sedanji župan imata velko za povedat o njegovih poslih ...???
3.5.2015Ocenikdo ve 
Ja kje je bil pa šentjernejski hišni fotograf, a mogoče na Gorjancih, je tudi on zdaj Pavličev? Bog ve kaj mu je Berti obljubil?
3.5.2015Ocenive 
Fotko je bil pri kolegu na čistilnih ..
4.5.2015Ocenibrezposelna 
Gospod župan mene pa resnično zanima ali boste ustvarili teh 100 novih delovnih mest za nas brezposelne šentjernejčane ali za sebi potrebne všečne kadre iz vsepovsod, da boste lahko še povečevali svoje dobičke??? Sem bila tudi že pri vas zaradi službe in pri drugih v Šentjerneju pa nič ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava