novice

Praznovanje 2. maja ostaja slovenska posebnost

2.5.2015 | 08:40 | STA

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo tudi 2. maja, ki je prav tako dela prost dan. Dvodnevno praznovanje dela, pri čemer letos v delu pade na soboto, ostaja slovenska posebnost, in to kljub vztrajnim opozorilom gospodarstva, da to predstavlja dodatni strošek in nezaželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Za praznik dela namreč nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa je to dela prost dan le v Srbiji in Ukrajini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati nasprotovali predlogu, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal.

Na Statističnem uradu RS so na vprašanje STA, če je moč oceniti, koliko bi ukinitev tudi 2. maja pomenila za bruto domači proizvod (BDP), odgovorili, da so naredili le oceno, da bi en delovni dan v povprečju povečal BDP za 0,1 odstotka, oziroma za okoli 35 milijonov evrov. To velja ob predpostavki, da so vsi ostali pogoji nespremenjeni in ne glede na to, kje v letu se tak dan nahaja.

Ocene, kakšna bi bila razlika, če bi se ta delovni dan nahajal na začetku leta ali sredi leta, pa za zdaj na uradu nimajo.

Gospodarstveniki, posebej tisti iz izvoznega sektorja, sicer vsake toliko časa opozorijo, da predstavljajo slovenske posebnosti na področju praznikov motnjo v poslovnih procesih, saj je slovensko gospodarstvo tesno vpeto v prostor EU.

Pa vendar se pogosto pojavljajo očitki, da vsaj za 2. januar velja, da takrat mnogo zaposlenih bodisi vzame dopust ali ostane na kolektivnem dopustu, če ta velja za božično-novoletno obdobje. V mnogo evropskih državah se namreč praznovanje ob prehodu v novo leto podaljša do 6. januarja. Prvomajsko obdobje je medtem v pretežnem delu Evrope povsem delovno, se pa delovni ritem pred tem v večji meri umiri v času velike noči.

‹ nazaj

Komentarji (10)

3.5.2015Ocenipraznik dela 
kar naj ostane posebnost v tujini pa več cerkevnih praznikov praznujejo mi zmeraj gledamo kaj drugi ne pa poglejmo kaj mi ne pa oni v eu ja. pa bomo vidl da imamo zelo malo praznikov saj delajo naši v tujini pa vidmo kolilko so frej delajo 35 urni delavnik pa nimajo plačenega odmora z amalico pri nas pa 40 urni delavnik pa plačan odmor za malico da štundamo mizeerne plače in smo čist na istem ne vem kaj t apolitična sodrga bi rada najprej so nas obkral zdej bi pa ukinl praznike da bi mi še večč delal zato da bodo oni meli mi pa ne. al kaj,.....
3.5.2015 1 (1) (0)Oceni2 januar 
Vrnimo 2.januar za praznik.Lahko ga menjamo za 2.maj.2.maj JE ITAK OSTAL PRAZNIK SAMO ZARADI MOČVIRNIKOV IN BOGATAŠEV,DA GREJO PRELUFTAT SVOJE z poštenim delom zaslužene vikende na morju.
3.5.2015Ocenimogoče? 
Velokonočni ponedeljek za 2. januar.
4.5.2015 6 (6) (0)OceniMitja 
Bolj je čudno da SLO praznuje 26 april. Dan prihoda Hitlerja v Maribor in dan, ko se je KPS zavezala Hitlerju s "protiimperialistično pronto"!
4.5.2015 2 (2) (0)OceniMitja 
Sicer pa 2. maj ni praznik temveč je le dela prosti dan. Da se lahko tovariši počinejo od praznovanja praznika nacistično komunističnega zavezništva 27. aprila in praznika 1. maja, kjer tajkuni in lenuhi razpredajo o delavskih pravicah.
4.5.2015–3 (0) (3)Oceniza Mitja 
Psihiatrična klinika Ljubljana. Studenec 48, 1260 Ljubljana. Telefon: 01/ 5872 100. Fax: 01/ 5284 618 info[@]psih-klinika.si
4.5.2015—   (1) (1)OceniJan 
2. maj je res brezveze prosti dan. Raje bi zamenjali 2. maj za 2. januar.
4.5.2015 2 (2) (0)Ocenidelavec 
Mislim ??? Sej če vam ni kaj prav pa pejte delat 2. maja. Res ne vem kak folk se lahko brani prostega dneva? kar se tiče 2. janurja smo ga imeli prostega, dokler ni ena izmed najdemokratničnejših vlad tega ukinila. No na ta dan vsi ostajamo doma in dajemo svoj dopust. Isto delajo tudi najbolj delavni ljudje iz zbora, kjer so sprejeli ta rešilni ukrep za naše švicarsko gospodarstvo. Osebi ki se pa podpisuje na tem mestu z imenom Jan pa predlagam da se v njegovem naletu podpiranja kapitalistov odreče kar polovici svoje plače. A veš kako bo tvoj delodajalec vesel.
4.5.2015 3 (4) (1)OceniMitja 
Ja tudi še 75 let po boljševistični revoluciji in genocidu nad lastnim narodom, se v Sloveniji drugače misleče pošilja v psihiatrično kliniko. Vendar to ni tema tega članka. Dejstvo je, da je delavec v fevdalni Švedski, Angliji, Nizozemski,.. plačan 5 x bolje, kot je plačan s strani boljševikov, ki so s tajkunizacijo izropali Slovenijo.
4.5.2015 1 (2) (1)Ocenistane 
Mitja ti imaš probleme z realnostjo. Državo so obrali kapitalisti. Take stvari so dovoljene samo v kapitalizmu, v starem sistemu definitivno tega ne bi delali. Da so plače tu slabše kot v razvitem svetu je pa krivih nekaj dejstev. Ena je ta da si na balkanu in se tudi obnašaš tako in temu primerno si tudi efektiven. Druga je ta, da te delodajalec ne ceni in ga briga za socilni čut in pravičnost. Po vsej verjetnosti pa tudi delaš v kaki firmi z majhno dodano vrednostjo, sicer pa to ni nič nenavadnega. Sej tu je ostala samo še proizvodnja polizdelkov in razne sestavljalnice. Pa morda še nešteto firm, ki se ukvarjajo s ceneno izdelavo spletnih strani, katere se tepejo med sabo in temu se kao pravi high tech. Sprijazni se z Švici Mitja. Temu tako je, pa še slabše bo, ker nimamo realnega gospodarstva. Ti in tebi poidobni napumpanci ste pa še vedni pri bolševikh, ne vidite pa kako se vam ruši sistem pred nosom, niti vam ni jasno zakaj je temu tako. Potem pa okoli raznašate najvišje oblike resnic, ki ste jih pobrali po oštarijah .... ali celo na stranki. Živel prvi, drugi in tudi tretji maj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava