novice

Židan: Kmetje upravičeno tožijo zaradi davkov

2.5.2015 | 14:00 | STA

Ilustrativna slika; foto: BDG

Ilustrativna slika; foto: BDG

Židan: Kmetje upravičeno tožijo zaradi davkov
Židan: Kmetje upravičeno tožijo zaradi davkov

Kmetje si po mnenju ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana upravičeno prizadevajo za spremembo zakona o dohodnini, ki določa, da morajo kmetije pri 7500 evrih obvezno uvesti računovodstvo. "Po našem mnenju prisila tukaj ni potrebna," je pred dnevi dejal Židan.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je marca v DZ vložila pobudo za spremembo zakona o dohodnini, v skladu s katero bi med drugim ukinili prag za obvezni vstop v računovodstvo. Spremembe zakona, ki gredo v tej smeri, je ministrstvu za finance samo predlagalo tudi kmetijsko ministrstvo.

"Kmetje imajo v tem trenutku težave, kar se tiče davčnih zakonov," je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi osnutka zakona o GSO, ta teden v Ljubljani dejal Židan. Tudi sam ne vidi smisla v tem, da je določena meja, pri kateri morajo kmetije uvesti računovodstvo.

"Imamo mejo 7500 evrov, ko mora kmetija prisilno uvesti računovodstvo. Po našem mnenju prisila tukaj ni potrebna. Naj se kmetija prostovoljno odloči, če ima korist od računovodstva ali ne. Državi mora biti v osnovi vseeno - če ne pobere davkov prek računovodstva, ga pobere prek pavšala. Tukaj imajo kmetje vso našo podporo," je dejal minister.

Podpira tudi to, da se plačila za t. i. zeleno komponento, to je dodatno plačilo na hektar, ki ga kmetije dobijo, ker upoštevajo nekatere kmetijske prakse, ki koristijo podnebju in okolju, ne šteje v dohodnino.

KGZS je v DZ marca vložila tudi pobudo za spremembo zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS, pri čemer med drugim predlaga spremembo sestave sveta sklada - po predlogu bi bili v svetu trije predstavniki uporabnikov, ki bodo imenovani s strani vlade na predlog KGZS.

Ta predlog na kmetijskem ministrstvu še preučujejo. "Če je le mogoče, želimo vedno iti naproti interesom kmetijstva, želimo pa, da se pri tem upošteva tudi evropski pravni red," je pojasnil Židan.

‹ nazaj

Komentarji (6)

3.5.2015Ocenipoznavalec 
smo svetovni rekorderji v višini davkov in v slabem pobiranju davkov. Če bi ti politični papki znižal davke na normlen delež bi jih vsi z veseljem plačeval sedaj pa ne d ajih nočejo ne morejo jih in ti v Ljubljani tega ne razumejo ker oni si lahko urne postavke naredijo pri avtorskih pogodbah kakor jim paše in potem plačujejo davke od tega eden ki je pa na prostem trgu brez monopola k mora s cenami dol pa si tega ne more privoščiti skratka znižat davke pa bo vse rešeno.............
3.5.2015 1 (1) (0)OceniObrtnik 
Kmetje tožijo glede davkov, ko pa prejemajo subvencije, pa nihče ne joka. Kupujejo nepotrebne drage traktorje, pa podobno... Če bi subvencije dobili na podlagi prodane zelenjave in mesa, že razumem. Ne pa, da dobijo, če prodajo ali pa ne. Seveda prodajo brez, vendar brez računov. In to subvencionirami vsi davkoplačevalci. Kmetijsko področje je še zelo neurejeno. Romunsko govedo prodajajo za slovensko? Slovenske kmetije so razdrobljene, a skupnih strojev v večini primerov ne želijo kupit. Vsak zase. Potem pa je težko biti konkurenčen. Malce bolj racionalno se bo treba pri tehničnih opravilih obnašat. Pa pošten bit do sebe in kupcev.
3.5.2015 1 (1) (0)Ocenikmet 
Hec je v tem, da obrtniki tudi dobro veste, kako poslovati brez računov...
3.5.2015OceniKar je res, je res 
Če morajo v gospodarstvu veljati neka pravila, potem naj še v kmetijstvu! Ta gospodarska panoga je sicer strateškega pomena, a dolga leta močno podprta z dernarjem davkoplačevalcev. Ki pa od tega nimajo kaj dosti.Obdavčit, kot vse druge in pika!!
4.5.2015 1 (1) (0)OceniKo bi fovšija gorela 
Nisem kmet, ampak ko berem tole vaše nabijanje, v njem vidim samo fovšijo in nič drugega. Operirate s "podatki" kar tako, na pamet, skupaj ste zvlekli zadeve izpred desetletij, ki že zdavnaj ne veljajo več. Govorite o delitvi strojev? Pa res, saj bi tudi obrtniki lahko imeli skupne stroje in si jih pošteno delili, kaj ne? Pa ko pride sezona, se pa pobili med sabo, kdo jih bo tisti trenutek uporabljal. V mojem kraju je 5 ali 6 kmetov. Ja, vsi imajo stroje, ampak noben stroj se ne podvaja. Eden ima mašino za sejanje, drugi za žetev, tretji za nekaj trretjega. Pa delajo eden drugemu, ko je sezona za tisto delo. Velja za posebne stroje, ki se rabijo občasno. Velik del strojev pa ni sezonski, ampak se rabi sproti, zato tam skupna lastnina ni mogoča. Za kaj več mi pa manjka v članku ključen podatek. Kaj pomeni izraz "pri 7500€"? 7500€ česa? Prometa? Dobička? V kakšnem časovnem obdobju? Članek je torej popolnoma nesmiseln, saj ne pove ničesar pomembnega. Ampak vi vseeno nabijate čez kmete. Ko zaklenete hišo in greste za 3 tedne na dopust, jim tudi zavidate? Ko se fijakate v vaših BMWjih okoli lokalnih šankov, oni pa v traktorju na njivo, ste jim tudi fovš? In tako dalje in tako dalje.
4.5.2015OceniJoc 
Židan je populist. V besedah je močan v dejanjih pa šibak. Mislim, da je celo škodlnjiv.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava