posavje

V BiH zahtevajo pojasnila o odlagališču odpadkov iz Krškega

3.5.2015 | 10:00 | STA

Nuklearna elektrarna Krško (Foto: arhiv)

Nuklearna elektrarna Krško (Foto: arhiv)

Mostar/Krško - Agencija za jedrsko varnost BiH vladi predlaga, naj od Hrvaške zahteva pojasnila o morebitni izgradnji odlagališča radioaktivnih odpadkov iz krške nuklearke v bližini kraja Dvor na meji z BiH. V agenciji menijo, da bi morali Slovenija in Hrvaška mesto za odlagališče poiskati bližje Krškemu.

Direktor agencije Emir Dizdarević je po poročanju tiskovne agencije Republike srbske Srna člane predsedstva BiH in sveta ministrov seznanil, da je od Hrvaške dobil informacijo o nameravani gradnji odlagališča radioaktivnih odpadkov v občini Dvor, okoli 2,5 kilometra od meje z BiH. Vladi je predlagal, naj to točko uvrsti na dnevni red svoje seje ter od Hrvaške zahteva pojasnila.

"Uradno informacijo o izgradnji tega odlagališča smo dobili pred 15 dnevi preko skupne konvencije o zbiranju izrabljenega jedrskega goriva ter jedrskih odpadkov, ki jo je ratificirala BiH," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Dizdarević.

Pojasnil je, da Hrvaška, ki je svojo lokalno skupnost obvestila o načrtih za gradnjo odlagališča in zaprosila za dovoljenje za gradnjo takšnega objekta, bila o tem dolžna seznaniti tudi BiH.

Dizdarević meni, da bi morali Hrvaška in Slovenija, ki sta lastnici Nuklearne elektrarne Krško, problem rešiti tako, da bi radioaktivni odpadki in jedrsko gorivo ostali v bližini objekta, kjer je bilo tudi proizvedeno, ne pa da se odlagališče gradi na meji z BiH.

Ostro nasprotovanje izgradnji odlagališča jedrskih odpadkov v bližini meje med Hrvaško in BiH so pred časom že napovedale oblasti srbske entitete v BiH, Republike srbske in občine Novi Grad, ki meji na hrvaško občino Dvor.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava