avto moto

Zmaga bratov Pawlicki, Slovenca brez napredovanja

3.5.2015 | 18:15 | Mitja Pungarčič/ Mediamark
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si

Zmaga bratov Pawlicki, Slovenca brez napredovanja
Zmaga bratov Pawlicki, Slovenca brez napredovanja
Zmaga bratov Pawlicki, Slovenca brez napredovanja

Donji Kraljevac - Včeraj se je v hrvaškem Goričanu odvila ena od kvalifikacijskih dirk svetovnega prvenstva, ki šteje tudi kot kvalifikacije za prestižno serijo SGP 2016. Po precej živčnem začetku in padcih v prvih dveh vožnjah, v katera je bil vpleten in iz sodniške strani očitno oškodovan tudi naš najboljši voznik teh kvalifikacij Čonda, se je v nadaljevanju dirka odvila precej po pričakovanih in željah poljskih navijačev.

Na odlično pripravljeni stezi in pred dobrimi 3000 gledalci se je dirka pričela zelo živčno in posledično za gledalce precej zanimivo. Že v prvi vožnji se je zgodil padec, v katerega sta bila vpletena naš Čonda in pozneje drugo uvrščeni Przemyslaw Pawlicki. Čonda je po solidnem štartu na izhodu iz prvega ovinka zasedal dobro drugo mesto za Švedom Ljungom, ko je od zadaj vanj priletel Poljak Pawlicki in padec obeh je bil neizbežen. Oba sta kar nekaj časa ležala na stezi, a sta jo na srečo odnesla le s podplutbami in bolečinami. Kot se lepo vidi na fotografijah našega fotografa Saše Ključariča je padec obeh povzročil Poljak, a se je sodnik, bog ve zakaj, odločil diskvalificirati Čondo.

Po pogovoru z nekaterimi našimi funkcionarji in sodniki so bili vsi enotnega mnenja, da bi tudi v dvomu moral poklicat oba na štart, a se je odločil za nerazumno potezo izključitve Čonde. Fotografije in izjava Čonde po dirki je nekako najbližje resnici. Biti voznik iz Poljske je v svetu speedwaya pač privilegij. Kako na meji oziroma grobo vozi starejši od bratov Pawlicki, so gledalci lahko videli že takoj v ponovljeni vožnji, saj je ob ponovnem slabem štartu v drugem krogu dobesedno odrinil Šveda Ljunga in ga tako prehitel.

Seveda situacija ni bila tako sporna kot padec s Čondo, saj je Ljung videl in bil pripravljen na dotik, v predhodni situaciji pa je Pawlicki od zadaj in s tem nepričakovano priletel v Čondo. Skratka v nadaljevanju se je naš najboljši predstavnik boril z bolečinami v kolku in predelu reber in svojim iztrošenimi motorji, ki žal kljub drugačnim tihim željam tokrat niso bili niti približno konkurenčni.

Vse dobre in borbene poteze Čonde včeraj gre pripisati zgolj njemu, saj se je do konca dirke sicer poskušal boriti, a žal več kot 3 točke v štirih preostalih vožnjah so bile trenutna realnost in doseg, katerega mu kroji slaba finančna slika in iztrošen in zastarel material na njegovih motorjih.

Naš drug predstavnik mladi Žiga Kovačič je za razliko od Dedrecena tokrat ob poznavanju steze naredil dober vtis. Mladenič, ki se še lani zaradi neizpolnjenih šestnajstih let ni smel pomeriti v kvalifikacijah za mladinsko svetovno prvenstvo, je tako letos ob dobrih spomladanskih rezultatih dobil svojo prvo priložnost in to kar v članski konkurenci. Seveda je bil na tej dirki tudi z naskokom najmlajši voznik in kljub temu, da je bil na koncu točkovni »izplen« skromen, si nima kaj očitati, saj je pokazal dobre vožnje, a za kaj več bo realno gledano potrebno počakati še kakšno leto ali dve. Vsekakor pa je to bila zanj še ena zelo dobra izkušnja in popotnica za kvalifikacije mladinskega evropskega in svetovnega prvenstva.

Na dirki sta ob padcu in poškodbi Newmana iz Velike Britanije v drugi vožnji večera stezo okusila še oba preostala Slovenca Škorja in Štojs, ki sta bila tokrat v vlogi steznih rezerv. Sam dirka je bila po pričakovanjih zelo napeta in borbena kot se za kvalifikacijski ciklus pač spodobi, tako da so gledalci sigurno prišli na svoj račun. Med prvo sedmerico, ki se je veselila napredovanja, je bilo tudi domači voznik Jurica Pavlic, ki je zasedel solidno peto mesto. Za zadnje sedmo mesto, ki še vodi direktno v napredovanje, sta se v dodatni vožnji pomerila Latvijec Lebedevs in Šved Ljung. Slednjemu je po dobrem štartu uspelo odbiti vse napade Latvijca in si je tako zagotovil mesto med udeleženci ene od dveh polfinal imenovanih »Race off«, Latvijec pa je z osmim mestom postal prva rezerva.

Ob isti uri pa je v Avstrijskem St. Johhanu potekala prav tako ena od kvalifikacijskih dirk, na kateri je v občutno lažji konkurenci nastopil še eden naš predstavnik Jernej Pečnik, ki pa po rezultati sodeč očitno ni uspel iztržiti več od točke. Danes pa čaka na svoj nastop le še njegov klubski tovariš Gregorič, ki bo nastopil v Italijanskem Lonigu.

Na povezavi lahko poslušate izjavi Čonde in Kovačiča, ki sta ju dala takoj po dirki v Goričanu, v foto galeriji pa fotografije iz včerajšnje adrenalinske preizkušnje iz stadiona Milenium v Donjem Kraljevcu.

Rezultati:

1. Piotr Pawlicki Poljska - 15 (3,3,3,3,3)

2. Przemyslaw Pawlicki Poljska - 14 (3,2,3,3,3)

3. Andriy Karpov Ukrajina - 12 (2,3,3,2,2)

4. Leon Madsen Danska - 11 (3,3,2,1,2)

5. Jurica Pavlic Hrvaška - 10 (3,2,1,3,1)

6. Linus Sundstroem Švedska - 10 (1,3,2,1,3)

7. Peter Ljung Švedska - 9+3 (2,1,2,2,2)

-----

8. Andrzej Lebedevs Latvija - 9+2 (0,2,2,3,2)

-----

9. Justin Sedgmen Avstralija - 8 (1,1,3,0,3)

10. Andriej Kudriaszow Rusija - 6 (2,2,1,0,1)

11. Josef Franc Češka - 5 (1,0,1,2,1)

12. Sergey Logachev Rusija - 4 (2,1,1,0,u)

13. Matej Kus Češka - 3 (1,0,0,2,0)

14. Aleksander Čonda Slovenija - 3 (w,1,0,1,1)

15. Žiga Kovačič Slovenija - 1 (0,0,0,1,0)

16. Nick ŠkorjaSlovenija - 0 (0,0)

17. Denis Štojs Slovenija - 0 (0)

18. Kyle Newman Velika Britanija - 0 (d,d,-,-,-)

Bieg po biegu:

1. Prz. Pawlicki, Ljung, Kus, Conda (fx)

2. Madsen, Logachev, Sedgmen, Newman (r)

3. Pavlic, Kudriaszow, Franc, Kovačič

4. Pi. Pawlicki, Karpow, Sundstroem, Lebiediew

5. Madsen, Lebiediew, Ljung, Kovačič

6. Sundstroem, Kudriaszow, Čonda, Nemwan (r)

7. Pi. Pawlicki, Prz. Pawlicki, Sedgmen, Franc

8. Karpow, Pavlic, Łogaczow, Kus

9. Karpow, Ljung, Franc, Škorja

10. Pi. Pawlicki, Madsen, Pavlic, Čonda

11. Prz. Pawlicki, Sundstroem, Łogaczow, Kovačič

12. Sedgmen, Lebiediew, Kudriaszow, Kus

13. Pavlic, Ljung, Sundstroem, Sedgmen

14. Lebiediew, Franc, Čonda, Łogaczow

15. Prz. Pawlicki, Karpow, Madsen, Kudriaszow

16. Pi. Pawlicki, Kus, Kovačič, Štojs

17. Pi. Pawlicki, Ljung, Kudriaszow, Łogaczow (ef)

18. Sedgmen, Karpow, Čonda, Kovačič

19. Prz. Pawlicki, Lebiediew, Pavlic, Škorja

20. Sundstroem, Madsen, Franc, Kus

Dodatna vožnja za sedmo mesto:

21. Ljung, Lebedevs

‹ nazaj

Galerija (26)

goric001
goric002
goric003
goric004
goric005
goric006
goric007
goric008
goric009
goric010
goric011
goric012
goric013
goric014
goric015
goric016
goric017
goric018
goric019
goric020
goric021
goric022
goric023
goric024
goric025
goric026

Komentarji (5)

4.5.2015Oceniinside 
Čisti odraz stanja v slo speedwayu. Nimamo človeka svetovnega kova......smo daleč od tega..... Tudi ne vem kaki super motorji ne bodo rešili situacije...... Na take dirke rinit Štojsa naprej, ker pač klub nima drugega, je malo neumno, sam da imajo mesto voznika in ne kateri drug klub, pa vsi skupaj za kruh nimajo več. Samo, da je rivalstvo med njimi..... Novinar, pa tudi več kot očitno zagovarja Čondo, tehnika bi že prinesla kako točko več, samo čudežev pa tudi ne bi naredila....
9.5.2015Ocenidoktor 
Inside, si samo še eden od (pre)pametnih kvazi poznavalcev razmer in komentiraš na podlagi rezultatov. Štojs cele dneve cvili kako ni denarja, ko pa se pokaže priložnost da na sistemskih dirkah nekja zasluži pa rep med noge stisne. Za Čondo pa je tako ali tako jasno, da že od leta 2010 ni videl nove mašine, kaj šele motorja, pol nej se pa po tvoje gre s tem kar ma borit s profiči a ne? Smešiš se z imenom in vsebino in si eden od tistih kvazi poznavalcev, ki modrujete za šanki in ker rezultata ni potem pač ponižujete tekmovalce, spremljevalce in po potrebi še novinarje...inside ja hehe... inside kiss my ass
9.5.2015Oceniinside 
Motiš se budala, več sem dal tega skozi v speedwayu vsa ta leta, kot boš ti bilo kdaj. škoda komentirat. vzdevek je zgolj slučajen in ni to kar ti misliš. Naši hobi vozniki, nimajo na takih dirkah kaj iskat, s poljaki se pač ne da kosat, to vsak ve.
10.5.2015Ocenidoktor 
Nič se ne motim ti tipičen zafustrirani slovenski gledalček hehe Po moje nisi dal skozi nič in si samo eden od tistih zafustrirančkov, ki je -kot se v SLO prepogosto dogaja- prodajal svoje ideje najprej na tribunah in če te je jezik preveč srbel pa še v boksih. In naši vozniki so za tebe hobi program?!? Zate je očitno vse tuje boljše. Tipični desni volilec-potencialni kvizling. Preseli se na Poljsko in tam pametuj, ker tam te bojo sigurno najeli za svetovalca hehe in poslušali, kako boš s svojo kratko pametjo žalil vse na povprek z vozniki na čelu. Vprašanje samo kako dolgo bi ti to laufalo hehe če sploh... Imam predlog zate.. zamenjaj hobi-šport ki ga spremljaš. Da ne pozabim ti genij z IQ sobne temperature hehe vsak ve da je pot v profesionalizem težka.. tudi na Poljskem . Zato od vseh normalnih in razgledanih ljudi (kar ti žal nisi) normalen človek pričakuje da bo podpiral svoje in tudi razumel v kakšnih pogojih dosegajo včasih boljše včasih tudi slabše rezultate, zato se vsaj mal zazri vase... da ne boš večno tako zabito in neumno prase hehe
10.5.2015Oceniinside 
Tvoja kutlura izražanja je res na višku, to tudi kaže na tvojo razgledanost in še marskikaj. Škoda zemlje, ki jo tlačiš.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava