dolenjska

Potujoča razstava ob 70. obletnici osvoboditve

4.5.2015 | 15:30 | J. S.

Boštjan Sladič (Foto: J. S.)

Boštjan Sladič (Foto: J. S.)

Petra Zorn

Petra Zorn

Miroslav Hrovat

Miroslav Hrovat

Trebnje - Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje je skupaj z občinsko organizacijo Mokronog-Trebelno v okviru praznovanja 70. obletnice osvoboditve ter zmage nad nacizmom in fašizmom pripravilo priložnostno razstavo fotografij in medvojnega dogajanja v Mirnski in Temeniški dolini ter tudi fotografij nekaterih dokumentov, ki jih je med vojno sprejela vojna oblast na območju Slovenije.

Gre za 13 panojev, ki so bili leta 1990 zaradi selitve političnih organizacij ob takratni spremembi političnega sistema deponirani v zaklonišče osnovne šole Trebnje, kjer so bili vse do sedaj. Panoji ostajajo nespremenjeni, združenje pa je poskrbelo za njihovo rekonstrukcijo in zasteklitev. Razstavljene slike so sicer zbirale krajevne borčevske organizacije, po razpolagajočih podatkih pa naj bi izdelavo panojev vodila Janko Oven in Pavle Miklič. Poleg panojev bodo razstavili tudi prapore in zastave, ki jih ima trebanjsko združenje.

»Zavedamo se, da je 70. obletnica zmage nad fašizmom in nacizmom pomembna obletnica za slovenski narod,« o razstavi, ki je namenjena predvsem šolski mladini, pravi Boštjan Sladič iz trebanjskega združenja. Odprli jo bodo ta petek v upravno-kulturnem središču v Mokronogu, nato jo bodo gostili na osnovnih šolah v Šentrupertu in na Mirni, v prostorih krajevne skupnosti Veliki Gaber in nazadnje še v osnovni šoli v Trebnjem.

Hkrati bo po vseh občina Mirnske in Temeniške doline potoval tudi celovečerni film z vojno tematiko »Dolina miru«, pri njegovem predvajanju sodeluje trebanjska izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti. »Mi si na področju filmske vzgoje že kar nekaj časa prizadevamo z različnimi programi,« pravi Petra Zorn in dodaja: »Film eden izmed medijev, ki je zelo prepričljiv in lahko na nek način priča tudi o preteklosti.«

»Poleg razstave smo razpisali tudi natečaj za najboljše likovno in literarno delo, ki je namenjen učencem osnovnih šol občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna in Trebnje,« pojasnjuje Miroslav Hrovat iz občinske organizacije Mokronog-Trebelno. Prispevke bosta ocenili tričlanski komisiji, najboljše – razglasili jih bodo 9. junija v Trebnjem – pa bodo nagradili s praktičnimi nagradami in priznanjem Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje.

Kot še pravi Sladič, trebanjsko združenje pokriva vse štiri občine Mirnske in Temeniške doline, članstvo iz leta v leto narašča, namen združenja pa je ohranjanje vrednot, ki so se rodile v narodno osvobodilnem boju, kot so tovarištvo, medsebojno spoštovanje in demokracija.

‹ nazaj

Komentarji (1)

6.5.2015Oceniana 
pohvalno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava