Razrešili občinsko predstavnico v Svetu zavoda

4.5.2015 | 15:35

Na OŠ Šentjernej je spet vroče zaradi izbire nove ravnateljice.  (Foto: L. M.)

Na OŠ Šentjernej je spet vroče zaradi izbire nove ravnateljice. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Dveletna nadaljevanka s številnimi zapleti pri izbiri novega vodstva OŠ Šentjernej se očitno ne bo zaključila, čeprav je vse kazalo, da bo šola le dobila ravnateljico za 5-letni mandat.

Še preden naj bi nocoj ob 19. uri na seji sveta OŠ ta potrdil novo ravnateljico, sedanjo vršilko dolžnosti mag. Renato Zupanc Grom, ki jo je izbral pred mesecem dni, v tem času pa je dobila tudi pozitivno mnenje šolskega ministrstva, je Občinski svet Občine Šentjernej dopoldne na izredni korespondenčni seji izglasoval razrešitev članice, predstavnice občine v Svetu zavoda Patricije Pavlič (že več let direktorice CIK Trebnje), ker je glasovala drugače, kot je bila volja OS. Menijo, da je glasovala nezakonito, kar izhaja iz odločbe Ustavnega sodišča RS, "saj mora predstavnik Občine Šentjernej kot izvoljeni predstavnik lokalne skupnosti, ki je v tem primeru dalo pozitivno soglasje Nataši Bregar, to voljo uveljaviti v svetu zavoda. O tej volji so bili vsi trije predstavniki občine tudi pisno obveščeni. Ob drugačnem ravnanju lokalni skupnosti, ki je svojega predstavnika imenovala, ne gre odrekati pravice, da ga razreši, ker gre za kršitev zakonodaje," so prepričani.

Svetniki so tudi izglasovali, da mandatna komisija prične s postopkom pridobivanja kandidatov za imenovanje novega člana, predstavnika ustanovitelja, v Svetu zavoda OŠ.

Pavličeva ni podprla Bregarjeve

Pavličeva je namreč pri glasovanju podprla Zupanc Gromovo in ne njene protikandidatke Nataše Bregar, pomočnico ravnateljice na šoli in prof. razrednega pouka in občinsko favoritk. Govori se, naj bi ta ob izvolitvi za svojo pomočnico imenovala Viktorijo Rangus, nekdanjo ravnateljico šole.

Po mnenju sedmih občinskih svetnikov (Janez Selak in Franc Šinkovec (Lista Skupaj za prihodnost), Andrej Mikec in Samo Hudoklin (Civilna iniciativa Glas ljudstva), Luka Luzar iz NSi, Albert Pavlič in Vida Judež (SDS), »tako ni zagotavljala javnega interesa Občine Šentjernej, ampak nedoločen javni interes oz. lasten interes,« zato so na župana naslovili pobudo za njeno razrešitev. Župan Radko Luzar je korespondenčno sejo sklical danes dopoldne in na njej je 9 od 18 svetnikov glasovalo za razrešitev Pavličeve, osem proti, eden pa se je vzdržal. Šlo je torej zelo na tesno.

Župan Luzar, ki pravi, da se je zadeva res preveč spolitizirala, je po glasovanju razmišljal o zadržanju sklepa, a se je odločil drugače, ker po mnenju nekaterih naj ne bi bilo vse v redu s samim postopkom razrešitve in bi predlog o razrešitvi moral prej dobiti tisti, ki se ga razrešuje, nanj bi moral odgovoriti, itd. »Zadeve se različno razlagajo, a ta procedura velja za občinske organe, kar so le župan, svetniki, nadzorni odbor in mandatna komisija, ne pa predstavnik občine v nekem zavodu. Menim, da tako ne kršimo predpisane zakonodaje,« je odločitve obrazložil župan.

Pavličeva glasovala v dobro šole

Renata Zupanc Grom. (Foto: L. M.)

Renata Zupanc Grom. (Foto: L. M.)

Patricije Pavlič nam ni uspelo dobiti za izjavo, je pa javno že povedala, da je bila nad namero o svoji razrešitvi presenečena, saj da je to funkcijo sprejela s pogojem, da lahko dela po svoji presoji, kot občanka v dobro šole. »Ker sem bila imenovana, sem mislila, da so se zame odločili zaradi strokovnosti in kompetenc. Vedo, da nisem v nobeni stranki, da dvajset let delam v stroki in d dobro vem, kaj potrebuje šola za normalno delo. Med glavnim je pedagoški mir, ki ga v Šentjerneju zaradi pritiskov pri izbiri ravnatelja že dolgo ni,« je dejala.

Zupanc Gromova: vmešavanje politike je očitno

Mag. Renata Zupanc Grom, ki je v predpisanem roku po izvolitvi prejela pozitivno mnenje šolskega ministrstva - to je natančno pregledalo vso dokumentacijo, ves postopek izbire, razpisa, vodenja sej Sveta zavoda, itd. in ni ugotovilo prav nobenih nepravilnosti - je nad celotnim dogajanjem negativno presenečena, a vseeno nocoj verjame v ugoden razplet.

Prepričana je, da gre za nedopustno vmešavanje politike, in da vsak član Sveta zavoda lahko glasuje po svoji vesti in prepričanju, pri tem pa so mu v pomoč mnenja vseh treh organov: OS, sveta staršev in učiteljskega zbora. »Izbrani ljudje morajo prevzeti odgovornost za svoje odločitve. Se pa bojim, da takšno vmešavanje lokalne politike v šolstvo mnogi načrtujejo tudi pozneje, in si na mestu ravnateljice želijo le nekakšno marioneto. Ker je v meni ne vidijo, se me želijo znebiti. Razen tega, da nisem domačinka, mi ne očitajo ničesar.«

Predsednik Sveta zavoda Dušan Špilar meni, da pravilnega ali nepravilnega glasovanja ni, »obstaja samo glasovanje, v katerega je prepričan posameznik v trenutku, ko odda svoj glas. V svetu, ki ga trenutno vodim, zastopamo transparentnost, zato bom strmel za javnim glasovanjem.«

Kaj se bo zgodilo na nocojšnji seji Sveta zavoda OŠ Šentjernej je torej veliko vprašanje – možni so vsi scenariji, da o novi ravnateljici glasujejo, da postopek ponovijo,..

L. Markelj

Komentarji (36)

4.5.2015Oceniups 
nikoli končana zgodba
4.5.2015Ocenimiha 
Saj to ne more biti res, kar se spet dogaja z izvolitvijo ravnatelja OŠ Šentjernej. Če pa pogledaš deugače ni pa nič čudnega saj je na oblasti SDS (Pavlič ), ki ima svoj aparat za glaaovanje. Pa toliko je imel za povedat čez Francelna , sedaj je isti. Svetniki CiGl ( pred volitvami ) so izjavili, da oni se ne bodo šli takih umazanih igric kot so in se še vedno gredo predatavniki podpore Vike oziroma Bregarjeve, saj to je isto. G. Zupan , mislil sem da si dec, si pa ena navadna baba. PS: dragi svetniki, če se vmešavate v vodstvo šole se še pozanimajte zakaj Šentjernejski otroci obiskujejo psihiatre in celo nekateri phihiatrično bolnišnico. Kdo je za to kriv ? Sami ste bili v tej šoli ( niste tako stari ) - koga ste se bali? Ta oseba je najbolj kritična. ga. Bregar ti pa imaš že toliko grehov ( laži ), da boš mogla papežu spovedi. Aja saj ti jih bo Berto odpustil.
4.5.2015—   (1)   (1)   Ocenitine 
Miha dobro razmišljaš.... Zakaj občina še nima direktorja občinake uprave, to je tudi vprašanje. Iz dobrih virov baje zato, ker se je tako imenovana Vika pritožola na postopek volitev, ker ni on zmagala. Ali vam to kaj pomeni? Seveda, če bo Bregarjeva ravnateljica bo Vika namestnica . Tako se je občinari rešijo, ker ji je Berto obljubil stovček. Učitelji se pa naj je.... po domače z njo. Bravooooo. To je Šentjernejska politika - Janševska politika , FUJ FUJ FUJ, DA VAM PES CRKNE.
4.5.2015OceniPolde 
Kaj ima direktor občinske uprave sedaj s tem , halo ? RAVNATELJ ali RAVNATELJICA je vprašaj !. Žal pa je tako kot je igor napisal v komentarju za sindikalno proslavo na Miklavžu , da bi najraje babice in dedki iz OS odločali o ravnateljici ali ravnatelju na šoli. Kje so pa starši? Moje mnenje je ,da šola (e) rabijo enega za je... ekonomista , ne pa učiteljic ali učiteljev kateri so se šolali ,da bi učili otroke ne pa vodili kolektiv z cca 90 zaposlenimi , izobraženimi kokošmi katere slepo sledijo bla bla bla...... Kje sta g. PLUT ali g MOČIVNIK ,da bi to razhajkala.
4.5.2015Ocenisds 
Nov ravnatelj naj bo Berto, to bi bila dobra odločitev. Ups aja on nima izobrazbe , jo pa lahko kupi , ker se ima za boga. Baje gre Bregarjeva k njemu na spoved.
4.5.2015Ocenitine 
Polde to je vse povezano. Občinari se bi radi rešili Vike, kaj ne razumeš.
4.5.2015Oceniučitelj 
Bravo Berto. zdaj pa še Mikce, Hudokline , Selake .....postavi za učitelje sigurno bodo učili po tvoji diktaturi
4.5.2015 1   (1)   (0)   Oceninovo 
Zupanc Gromova potrjena za ravnateljico.
4.5.2015Oceniobčan 
Odlično, zdaj Ga. Renata daj vetra Šentjernejski dolini.
4.5.2015Oceniupajmo da res 
upajmo, da bo Renata ravnateljica, čeprav je kot osebe ne prenesem iz osebnih razlogov. Je pa baje strokovna in bo v Šentjernej prinesla to kar nimajo. Ja to pa je več kot v Butalah.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava